Interview | Rob Stenders: nooit meer in een keurslijf

KXradio opende vrijdag haar nieuwe studio in het gebouw van Eyeworks in Amsterdam en vierde dat met de KX Samenzwering in het Utrechtse café Stairway to Heaven van Henk Westbroek. Vóór de live uitzending die hier vandaan kwam, stond Rob Stenders mij te woord. Een gesprek over blind presenteren, de Muppet uithangen, ABBA-muziek draaien en nachtmens zijn. "Het hele ochtendgeweld gaat volledig aan mij voorbij."

Door Thomas Giger

"Rob is nog snel even wat gaan eten, maar hij komt er zó aan, hoor", belooft KX-medewerkster Eline, nadat ze mobiel zijn vriendin Margje Teeuwen heeft gebeld. Een kwartier later komt Stenders binnen, geeft lachend een hand en ploft aan de andere kant van de tafel op de bank.

Stairway to Heaven ademt muziek uit. Niet alleen vanwege de naam, die afgeleid is van Led Zeppelin's bekende klassieker, maar ook door de inrichting. De wand naast ons is behangen met gitaren waar muzikale grootheden ooit op speelden voordat ze hun handtekening plaatsten. Van de Crash Test Dummies tot Bon Jovi.

Rob neemt een stapel bierviltjes, speelt er wat mee en groet een bekende die binnenloopt. Technici leggen de laatste hand aan de opbouw van de locatiestudio, waarmee KXradio over twintig minuten live gaat uitzenden. We moeten luid praten, want op het podium beneden is de eerste band aan het soundchecken.

Jeroen van Inkel omschreef jou ooit als (R)obstinaat.
"Dat deed hij wel vaker, ja. Ik was redelijk eigenwijs in mijn Veronica-tijd. Mensen begonnnen me wel een stoere gast te vinden. Ik verhoogde mijn status elke keer als hij dat deed, ha ha ha."

Jullie maakten samen Stenders & Van Inkel, daar heb ik nog veel bandjes van. Veronica had een grote aantrekkingskracht op mij. Op tv zag je soms de studio. Stapels met carts, jinglemachines… voor mij het radio-walhalla. Wás het dat?
"Ja, ik heb dat ook zo ervaren. Ik vond het heel wonderlijk dat ik daar tussen zat. Dat was echt leuk."

Welk programma deed je het liefste?
"Dat zijn er toch twee. Stenders & Van Inkel en Shock Radio."

En je middagprogramma d'Rob of d'r Onder?
"Dat deed ik er met liefde bij, maar het interesseerde me weinig. Ik was dol op de bijzondere programma's, wilde leuke dingen doen. Zo'n d'Rob of d'r Onder was leuk, maar meer blind schuiven en praten. Ogen dicht en voor ik het wist was ik weer twee uur verder. Dat werd mij door collega's kwalijk genomen, die hadden zoiets van: je moet ook aandacht aan je dagprogramma besteden."

En jij had zoiets van: o ja, dat is er ook nog. En was meer bezig met freakplaten en bijzondere items voor in de nacht.
"Ja. Dagradio was… (aarzelt) Je draaide liedjes en dat was het dan een beetje. Af en toe kon je eens een leuk plaatje laten horen."

Van Inkel en jij gingen ook Countdown op televisie doen. Hoe vond jij dat?
"Vreselijk."

Dacht ik al.
"Ja, er was niks aan."

Mooie meiden om je heen natuurlijk, maar voor de rest was het daar staan en een beetje wauwelen?
"Ja, ik was er ook gewoon helemaal niet aan toe, aan zoiets. Ik was niet sterk genoeg om te roepen: flikker maar op, ik doe het zoals ik wil. Wat ik op de radio extreem deed, deed ik op televisie niet. Ik wist niet wat tv was. Dus als ze zeiden dat ik op die stip moest staan (markering op de grond voor camerapositie, red.) en vrolijk een clipje van Clouseau moest aankondigen, dan deed ik dat maar."

Ik vond je op de radio inderdaad extravert en destijds op televisie juist heel introvert. Zag je denken: wat doe ik hier?
"Zo voelde dat ook. Ik zal nooit vergeten dat Lex Harding Jeroen en mij dreigde: jullie gaan straks van tv af als jullie op de radio niet méér je best doen. Wij hadden zoiets van: oké! Ha ha."

Toch maak je nu een eigen tv-show, Stenders Late Vermaak, op Tien. Ik zat donderdag te kijken en kreeg de indruk dat je goed in je vel zat, jezelf kon zijn.
"Dat is zo. Ik vond het extreem leuk om te doen."

Vond?
"Het zijn negen afleveringen, die zijn allemaal opgenomen. In drie of vier dagen was het achter de rug."

Was dit een eenmalig uitstapje, of zou je méér willen met televisie?
"Ik vond het leuk en als het leuk blijft, dan wil ik het graag ontwikkelen. Ik ben er kennelijk wat meer aan toe dan destijds en zei nu ook meteen dat ze me niet in een quiz-keurslijf moeten stoppen. Ik dúrf dat nu. Ik weet dat als ik weer de Muppet uithang het weer niks wordt, dus ik ga het alleen onder mijn voorwaarden doen. Ze gingen daar vrij snel in mee, toen ze eenmaal door hadden wat ik wilde."

Nog tips gehad van Robert Jensen?
"Nee, die spreek ik nooit. Met Robert heb je nooit contact, dat lukt niemand volgens mij. Als hij het niet meer naar zijn zin heeft, verdwijnt ie. De grote verdwijntruc heeft hij al drie keer uitgehaald, geloof ik. Als je een manager nodig hebt, don't call him. Als je een interviewer nodig hebt, bel hem. Ik vind dat hij goed kan interviewen."


Rob Stenders achter de knoppen tijdens de live-uitzending

Ik sprak onlangs Willem van Kooten en die zei over jou: 'Rob is iemand met hersens en passie voor radio'. Waarom is Rob Stenders nog steeds niet blijvend terug in de landelijke ether?
"Er moet wel een plek zijn. Maar ik ben degene die de publieke radio verliet, dus verwacht niet dat als ik werkloos thuis zit de deuren van de Publieke Omroep weer openzwaaien en ze zeggen: komt u maar. Dus dan dien je gewoon weer achteraan te sluiten en zo heb ik dat keurig gedaan."

Vorige maand was je op Arrow Classic Rock gastpresentator tijdens de Random Rock 500. Zou je daar je muzikale ei kwijt kunnen?
"Ligt eraan. Het is mijn tragiek in deze tijd. Ik ben van heel veel soorten muziek. Als ik alleen rock moet draaien, dan word ik er ongelukkig van. Als ik alleen hits moet draaien, ook. Ik ben heel extreem van: ik heb nu zin in ABBA en op welke zender ik zit, maakt me niks uit. Ik heb daar nú zin in."

Dus draai ik het.
"Als dat kan, wel. Maar dat is wat moderne radio steeds minder toelaat."

Radio 2 is wel een relatief brede zender.
"Daar zou ik prima kunnen functioneren, maar dan zou ik weer de 1990s met You're Supposed To Be My Friend niet kunnen draaien."

Op KINK FM zou je dat wél kunnen. Wat vind je van die zender?
"Ik moet een beetje voorzichtig zijn, omdat ik het eeuwenlang niet gehoord heb. Ik denk al zes jaar niet meer. Dan is het moeilijk om te oordelen. Maar wat ik in de wandelgangen hoor, is dat ook daar het format heeft toegeslagen. Dus ABBA draaien, kan niet. Daar valt wat voor te zeggen: het is een Alternative-zender en er zijn in hun optiek zenders genoeg die ABBA draaien, maar ik vind het juist zo leuk om Blur en ABBA na elkaar te draaien. Dat kan natuurlijk nergens. Dus heb ik zelf maar een plekje opgericht."

Maar op Radio 2 mag je wel de Four Tops en ABBA na elkaar opzetten. Dan zou je Blur thuis kunnen draaien. Moet je niet tóch eens een bloemetje en CV naar Vera Keur sturen?
"Ha ha ha, nee, dat hoeft niet meer. Heeft ze al ontvangen."

Jullie hebben dus al gepraat.
"Já, ja, ja. Er is veel sympathie vanuit de VARA voor mij. En terug. Het is de nestgeur die ik al jaren aan mij heb zitten, waar ik ook ben. Dus ze hebben ook wel gezegd: als er een keer ruimte komt, dan bellen we je wel."


De cadeautafel raakt in de loop van de avond goed vol

Je vindt Q-music ook bij je passen, zei je onlangs in De Telegraaf. Daar was ik op zich door verrast.
"Ja, weinig rock 'n roll. Maar ik hoor wel aan Q dat ze van muziek niet alleen een product maken. Er zit wel leven in. Ik merk dat ze veel pop-achtige platen vrij snel oppikken en ze hebben zich onder de noemer 'Foute Plaat' een excuus verschaft om ABBA te draaien. Dus ik hoor dat daar ook radioliefde zit."

Jeroen van Inkel zit er in de ochtend, net als vroeger op Veronica. Wat vind je van zijn show?
"Heb ik nog nooit gehoord."

Nooit?
"Nee. In eerste instantie niet omdat ik zelf in de ochtend zat (op Yorin FM, red.) en daarna niet omdat ik nooit vroeg op ben. Ik sta elke dag zo'n beetje rond half tien op, dus het hele ochtendgeweld gaat volledig aan mij voorbij. Ik ben altijd al een nachtmens geweest."

Dan maak je toch een avondprogramma? Stenders & Van Inkel op vrijdag bij Q-music, ik noem maar even wat, ha ha.
"Nee. Ik denk dat het iets is, dat we mooi hebben afgesloten en nooit meer moeten doen. We zien elkaar nog regelmatig, zijn redelijk goed bevriend. We hebben het er wel eens over gehad, los van Q. Gerard Ekdom vroeg het een keer, omdat ze op 3FM een jaren negentig week hadden. Misschien dat we bij één of ander jubileum nog eens een uitzending doen samen, maar we zijn er wel zuinig op. We weten dat het een andere tijd is en je doorbreekt misschien wel de magie die er toen omheen hing."

Voorlopig zit je dus op KX, samen met tientallen andere muziekliefhebbers, onder wie veel bekende namen. Hoor ik jullie straks op de kabel?
"Wel op de digitale kabel, maar niet op de gewone. Da's te duur. Eyeworks is verder geen sponsor van ons, nee. We zitten alleen in hun gebouw, that's it."

Daarna liet Stenders zich excuseren, omdat het bijna acht uur was en de live uitzending bijna begon. Tot één uur 's nachts was het enorm druk en ook erg gezellig in Stairway to Heaven, waar sidekick Fred Siebelink met het aanwezige publiek de popquiz speelde en diverse acts aankondigde. Room Eleven vond ik persoonlijk een zeer goed optreden geven. Hieronder enkele foto's.


Room Eleven tijdens de KX Samenzwering 2007

Zie ook:
KXradio professionaliseert: verhuizing naar Eyeworks
DJ Rob Stenders (41) voelt zich niet te oud voor 3FM
Muziekmissionaris Stenders: toekomst voor KXradio
________________________________________________________________

Lees ook:Muziekmissionaris Stenders: toekomst voor KXradio
Lees ook:Jeroen Kijk in de Vegte samen met Mijke van Wijk op KX
Lees ook:Rob Stenders: Net als in de film, ik wil het…
Lees ook:Stenders Late, pardon… Eét Vermaak
Lees ook:Edwin Diergaarde draait op ABBA-afterparty

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “Interview | Rob Stenders: nooit meer in een keurslijf

 1. Wessel

  Stenders is een geweldige radiomaker en groot muziekkenner, die zeker terug moet in de landelijke ether. Het kan toch niet zo zijn dat iemand als hij zonder programma zit? Op de reguliere radio, bedoel ik dan. 3FM of Radio 2, daar past hij prima.

    /   Reply  / 
 2. f1sven

  Leuk interview, mijn complimenten!!

    /   Reply  / 
 3. Erwin

  Daar wil ik me bij aansluiten, leuke vragen ook.

    /   Reply  / 
 4. Edo Peters

  Leuk interview Thomas, zijn we elkaar daar blijkbaar opnieuw voor de zoveelste keer misgelopen, het was een gezellig feestje in elk geval ;-)

    /   Reply  / 
 5. Thomas

  Dank voor de reacties, leuk om te horen!

  @ Edo, jij stond zeker op het VIP-terras? Dat was niet toegankelijk voor het gewone volk ;-) .

    /   Reply  / 
 6. Fer

  Eén van de aardigste en meest gewoon gebleven dj’s die ik ken, is Rob. Bij Yorin FM was ie een stuk minder dan bij 3FM, waar hij gewoon thuishoort (daar weggaan was dus een beetje dom). Maar hij verdient vanwege z’n kwaliteiten een comeback op de Nederlandse radio! Wanneer snappen ze dat nou eens daar in Hilversum?

  Groeten van een Stenders-fan.

    /   Reply  / 
 7. Mark

  Stond jij bij de opening even na 8 uur bij die cameraploegen? (ik stond er naast een stuk of 3)

    /   Reply  / 
 8. PK

  Jongens het gaat helemaal goed komen met Stenders

    /   Reply  / 
 9. Thomas

  @ Patrick Kicken, heb jij inside info? Gaat Stenders naar Veronica? ;-) (geintje, denk niet dat hij het lang volhoudt met 800 platen in de database..) :-) )

    /   Reply  / 
 10. Ed

  Sorry mensen, maar wie mist Stenders nou nog op de radio? Yorin FM was af en toe bagger met Stenders, veel gezever over niet-boeiende zaken, de bekende woordgrapjes met een baard en de meest vage platen. Leuk voor de groupies van Kx maar niet voor het gros van luisteraars. Waarom scoorde Yorin FM niet hoger, maar steeds lager?

  Ook de schuld van die Jensen hoor, die voor tonnen per jaar de kantjes eraf liep, schande. Maar wil maar zeggen dat Stenders toch wel wordt overschat hoor, hoewel hij dan wel veel muziekkennis heeft en van radio houdt. Het is wel een radioman, maar nog van deze tijd?

    /   Reply  / 
 11. fmradio

  Niet met je eens Ed, Stenders is top! Combineert muziekkennis en radioliefde met een goede stem en humor. Hij heeft een eigen stijl en die bevalt niet iedereen, maar dat kun je van een Giel Beelen ook zeggen. Evers en De Wild zijn meer van het grote publiek. Maar dat hij geen echt luistercijferkanon is, maakt van Stenders geen slechte radiomaker.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>