Jinglemachines en carts blijven leuk speelgoed voor radionerds

Een logje van Edo Peters deed mij terugdenken aan een locatie-uitzending van Veronica vanaf de Megafestatie, ergens in de eerste helft van de jaren ’90 (ik ben slecht met jaartallen). Wat ik mij wél nog precies herinner, is hoe Jeroen van Inkel tegen vijf uur kwam aanlopen met bakken vol carts (voor de Yahoo-generatie: dat zijn die gekke dingen die je hiernaast ziet). Voor dj’s dé manier om indruk te maken op collega’s en radionerds.(Foto: eBay)

Als er één de jinglekoning was, dan was het Van Inkel wel. Ik vond het altijd zo gaaf om hem te zien jongleren met carts. Tijdens Rinkeldekinkel haalde hij met gemak een gemiddelde van 75 jingles per show (die destijds horizontaal zat, van maandag tot en met zaterdag tussen 17.00 en 18.00 uur). Dat zijn er dus een stuk of 7, 8 per spréék! Het leverde een levendige show op, die ik heel vaak tape-te.

Lokalo

Helaas heb ik er zelf maar weinig met carts gewerkt. De lokalo waar ik toen zat, had maar één jinglemachine. Eén oude Spotmaster, in plaats van die gave Sonifexen. Met carts die regelmatig vastliepen of waarbij je naamjingle meer leek op die van Willem Ruis… De carts werden dan ook vervangen door één (toen nog dure) cd-recordable. Toch minder sfeer dan met torens van cartridges vóór je.

Ik ben dan ook één van die freaks die persé nog eens een cartmachine (en het liefst vijf op een rij) thuis wil neerzetten. For old time’s sake. Leuk dat Edo nog hele stapels van die dingen op zolder heeft en misschien nog eens gaat vertellen over alles van cuetones tot capstan. Intussen is voor de liefhebbers ook de site van Richard Pflug een absolute aanrader.
________________________________________________________________

Lees ook:Memory Sumatra-Lane
Lees ook:Koe Bertha 38 wint kaarten voor de 3FM-Awards
Lees ook:Nicolas Ruis naar Radio 10
Lees ook:Jeroen van Inkel boos over degradatie
Lees ook:Wie geeft eigenzinnige Edith weer een radiokans?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Jinglemachines en carts blijven leuk speelgoed voor radionerds

  1. Thomas Giger

    Tja, nothing can beat Dalet. Maar carts blijven mooi voor de liefhebber. Leuke foto, zo’n thuisstudio wil ik ook wel :-) .

      /   Reply  / 
  2. Berend

    De studio is te koop….

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>