Ruim 40.000 kinderen geholpen door Serious Request 2013

Credits – Rode Kruis – Merlijn Stoffels

Het Rode Kruis heeft in 2014 dankzij 3FM Serious Request 2013 al meer dan 40.000 kinderen kunnen helpen in de strijd tegen diarree. Dit maakte dj Paul Rabbering vandaag bekend op NPO 3FM.

Het Rode Kruis presenteert vandaag de eerste fase van de verantwoording voor de besteding van het ingezamelde geld van 3FM Serious Request 2013. Het Rode Kruis verwacht na drie jaar, in 2016, ruim 128.000 kinderen onder de 5 jaar en in totaal meer dan een half miljoen mensen te bereiken met activiteiten en hulp in de strijd tegen diarree.

Let’s clean this shit up
In december 2013 voerden dj’s Giel Beelen, Coen Swijnenberg en Paul Rabbering vanuit het Glazen Huis in Leeuwarden met 3FM Serious Request actie om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor kinderen die sterven door diarree. Een stille ramp die wereldwijd 800.000 kinderen treft en het gevolg is van een gebrek aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en kennis over de consequenties van slechte hygiëne op de gezondheid van een jong kind.

Besteding
Op 24 december 2013 werd bekend dat met 3FM Serious Request 2013 een record geldbedrag van 12.302.747 euro was opgehaald. Dankzij deze opbrengst heeft het Rode Kruis onder andere het volgende kunnen bereiken:

-           40.512 kinderen onder de 5 jaar zijn geholpen door het Rode Kruis in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), Ethiopië, Ivoorkust, Malawi, Filipijnen, Soedan en Zambia. In totaal zijn er 152.212 mensen bereikt in 10 landen, waaronder ook Democratische Republiek Congo, Burundi en Haïti.

-          Er zijn in totaal 124.310 stukken zeep door het Rode Kruis uitgedeeld.

-          21.241 mensen zijn getraind in watermanagement. Dat is essentieel om diarree bij kleine kinderen te voorkomen. Na de training weten mensen hoe ze drinkwater veilig kunnen opslaan en transporteren, bijvoorbeeld door schone emmers of jerrycans te gebruiken. Daarnaast zijn er 8.356 voorlichtingssessies geweest over goede hygiëne en zijn 49 schoolklassen hierin getraind.

-          Er zijn 3478 latrines (wc’s) voor families gebouwd, meestal naast het huis en 64 latrines bij scholen. Ook zijn er 296 mensen opgeleid om latrines te bouwen.

-          Er zijn bijna 100 waterpompen geïnstalleerd, vervangen of gerepareerd.

-          In 338 huishoudens en bij 52 scholen zijn faciliteiten gecreëerd om handen te wassen

Bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op het werkelijk resultaat in de eerste helft van 2014 en de verwachte resultaten in de 2e helft van 2014. Het Rode Kruis verwacht na drie jaar, in 2016, ruim 128.000 kinderen onder de 5 jaar en in totaal meer dan een half miljoen mensen te bereiken met activiteiten en hulp in de strijd tegen diarree.

Voor de besteding van het volledige ingezamelde bedrag en de daadwerkelijk gerealiseerde hulp door 3FM Serious Request 2013, doet het Rode Kruis binnen 3 jaar complete verantwoording. Deze verantwoording, maar ook van alle vorige edities, is te vinden via het Rode Kruis en 3FM.nl. Hier is ook te lezen en te zien hoe de hulpverlening in Zambia verloopt. 3FM dj Paul Rabbering is naar Zambia afgereisd te ervaren wat er met het geld van 3FM Serious Request 2013 is en wordt gedaan. Zijn reportages vind je hier.

Op dinsdag 11 november maakt 3FM de drie dj’s bekend die vanaf 18 december zes dagen niet eten en tegen betaling muziek draaien vanuit het Glazen Huis in Haarlem. 3FM Serious Request 2014 vraagt aandacht voor vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld in conflictgebieden. Een stille ramp die jaarlijks miljoenen meisjes en vrouwen treft.

Lees ook:3FM Serious Request 2009 tegen malaria: wat is er gedaan met de 7.113.447 euro?
Lees ook:3FM Serious Request opbrengst naar Kinderen met Diarree
Lees ook:Serious Request dit jaar in teken van malaria
Lees ook:Serious Request 2007 geeft 2 miljoen mensen schoon water
Lees ook:Glazen Huis 2010 voert actie voor Kinderen en HIV

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>