En we noemen hem… Q

Ken je die mop nog uit de tijd van vóór de invoering van de euro als betaalmiddel? Hij ging zo: Een vrouwt komt bij het gemeentehuis om haar baby in te schrijven in het bevolkings-register. Ze wil het kind ‘Gulden’ noemen. De gemeente-ambtenaar protesteert: “Dat kan niet, want dat is de naam van een geldstuk!” Zegt de vrouw: “Maar mijn andere twee kinderen heten Mark en Frank en dat mag wel!”. Er zijn wel vaker ouders die hun kind vreemde namen geven, zo is er nu een echtpaar dat hun zoon de naam ‘Q’ wil geven. De naam wordt echter geweigerd.


Je zou haast denken dat de ouders geïnspireerd zijn door de naam van een radiostation… het Vlaamse en Nederlandse Q-music wordt vaak afgekort tot ‘Q’. Maar de kans dat de ouders fan zijn van radiozender Q-music lijkt klein, want het gaat om een Zweeds stel dat hun zoon Q wil noemen.

De Zweedse rechtbank oordeelde echter dat het geen gepaste naam is. Niet omdat Q mogelijk de associatie met Q-music zou kunnen oproepen, maar omdat éénletter namen in dat land niet zijn toegestaan. Volgens de ouders is het helemaal geen rare naam en is er geen verschil met andere namen die wel worden erkend. ‘Q’ zou volgens de ouders een eerbetoon zijn aan de uitvinder ‘Q’ (Quartermaster) van James Bond. Het is dus niet zomaar een letter.

Ik ben benieuwd of er in Nederland of België nog eens een paar komt dat hun kind wél vernoemd naar Q-music. Eén ding weet je dan zeker, het kind zal altijd nageroepen worden met de pay-off van het radiostation: ‘Q is good for you’ )

Lees ook:Kersverse zoon Bridget Maasland heet ‘Mees’
Lees ook:Zoektocht ‘Baby van het Jaar’ bij Sky Radio
Lees ook:Claudia de Breij hondsdolblij met zoontje
Lees ook:Coen en Sander zoeken dé schaamnaam van 2010
Lees ook:Q-music heeft nog drie bekende dj’s op verlanglijstje

1 Reacties // Reageer

One thought on “En we noemen hem… Q

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>