2007/05 – Jan Westerhof over digitale etherradio

"De etherdistributie via DAB komt niet van de grond, vooral door gebrek aan belangstelling bij commerciële zenders. Die zijn vooral bezig de investeringen in de FM-frequenties terug te verdienen. Zij hebben er belang bij dat het radioaanbod niet wordt uitgebreid."

Jan Westerhof, zendercoördinator Radio 1 en 5, in een gastcolumn in Broadcast Magazine (editie 250).

Lees ook:Talpa Radio verwijt Publieke Omroep monopolisme
Lees ook:Jan Westerhof vindt DAB nu beste digitale optie
Lees ook:Efficiënt
Lees ook:Jan Westerhof vanaf maandag radiodirecteur NPO
Lees ook:Experiment met verkeersinformatie via T-DAB

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “2007/05 – Jan Westerhof over digitale etherradio

 1. ruud

  De Krokodille tranen van Westerhof lijken mij niet terecht.

  Eerst heeft de PO via haar vriendjes in Den Haag ervoor gezorgd dat de CO bijna leterlijk uitgekleed werd, dan nu klagen over de CO-en die niet willen investeren in DigiRadio raakt kant nog wal.

  Nog even los van het feit dat het DAB=T systeem te slecht is om in te voeren, dus uitstel en werken aan een betere oplossing is winst.

  Natuurlijk begrijp ik de drang van Wersterhof om snel DAB in te voeren, nu de CO kreupel is kan de PO snel een flink aantal programma’s los laten op DAB en zo flink beslag leggen op de ruimte. Als blijkt dat de geluidskwaliteit onvoldoende is eist de PO schaamteloos meer ruimte, alles ten koste van de CO.

  L’Histoire se repete, bij de FM indeling eiste de PO onredelijk veel ruimte op door bijvoorbeeld niet mee te doen met de (N)SF technieken.

  Als de DAB truuk vd PO slaagt zal men aandringen op snelle afschakeling analoge FM, dan is men verlost van 538 en Sky, als dat al niet lukt met de verdeling in 2011.
  Immers dan moeten de CO-en WEER bieden voor FM, winsten 538 en Sky onder druk (de rest maakt nog meer verlies of haakt af) en bij 1 foutje in de procedure doe je niet meer mee.

  Overigens: welke formats wil men dan wel brengen op DAB: voor NL-talig halen ze hun neus op, en al het andere wat “oud” is vinden ze ook maar niks, terwijl daar de grootste vraag naar is.

    /   Reply  / 
 2. Joost.fm

  Westerhof heeft een punt, maar inmiddels heeft de overheid zelf gezegd dat DAB het ook niet gaat worden. De PO heeft dus heel erg veel geïnvesteerd zonder resultaat.

    /   Reply  / 
 3. Frank

  Het zou eens afgelopen moeten zijn met die geldwegsmijterij bij de publieken, dat gaat toch nergens over daar?! Maar nee, het nieuwe kabinet geeft ze volgens Broadcast magazine honderd miljoen euri d’r bij. Hoezo ‘oneerlijke concurrentie met de commerciële omroep’, ha ha.

    /   Reply  / 
 4. ruud

  De extra miljoenen voor de PO (beloning voor slecht gedrag) is natuurljk niet verbazingwekkend nu bijna heel Hilversum in de komende coalitie zit.

  CDA = KRO, NCRV
  PvdA = VARA
  CU = EO
  De 3 partijen zijn reuze voorstanders van een sterke PO, dus ook NOS/NPS (omroepen zonder leden) profiteren.

  Alleen VPRO, TROS en AVRO zijn wat minder vertegenwoordigd.
  De VPRO en AVRO zijn bezig met een identiteitscrisis, van de TROS snap ik niet dat ze niet commercieel worden.

  Zowel voor Radio als TV geldt dat de PO oneerlijke concurrenten zijn voor de Commercielen.
  Gesubsidieerd, toch reclame, must carry op de kabel, voorkeur bij verdeling etherfrequenties (radio).

  De krokodilletranen over het mislukken van DAB zijn ook al omstreden omdat het DAB systeem een typisch produkt is van de PO.
  Immers configuratie in de vorm van multiplexen is zeer voordelig en handig voor de PO, maar hoe de CO daar mee om moet gaan is nog steeds onduidelijk.

    /   Reply  / 
 5. Peer

  Je was er nog eentje vergeten, Ruud.
  AVRO = VVD.
  Okay, die zitten niet in het kabinet..

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>