Opinie | Plannen BNR Nieuwsradio hoopgevend

Het nieuwe management van het geplaagde BNR Nieuwsradio gaat de programmering flink aanpakken. Hoofdredacteur Paul van Gessel en zijn adjunct Rens de Jong willen een frisse wind laten waaien door de volgens een goed ingevoerde bron vijf tot acht euroton per jaar winst behalende commerciële nieuwszender. Ondanks de positieve balans is men vast niet tevreden met de halve procent marktaandeel, aangezien Radio 1 veertien keer zo groot is.

Het format van de zender verschuift langzaam richting een station dat niet alleen kort nieuws, maar ook achtergronden brengt. 'De wereld in een half uur' als concept horen we binnenkort alleen nog tijdens de spits, in de daluren draait het om "meer diepgang en meer eigenwijsheid", aldus Van Gessel in de Volkskrant.

Hoofdthema's

Positief vind ik dat de zender een duidelijk profiel wil kiezen, door de focus op een aantal hoofdthema's, zoals mobiliteit, economie, carrière, technologie en lifestyle. Verder moet de zender meer anchors krijgen die met hun persoonlijkheid "degelijkheid, souplesse en gedoseerde humor" aan het nieuws toevoegen. In eerste instantie wordt vooral de doordeweekse line-up aangepast.

Eindelijk krijgt de zender ook nieuwe jingles. De huidige vormgeving is herkenbaar, maar ook dusdanig eentonig dat hij na een tijd luisteren gaat vervelen. Misschien ligt dit laatste ook aan de manier waarop de vormgeving wordt ingezet, want bijvoorbeeld het laten uitlopen van een instrumentale filler (zonder presentatie) tot aan het reclameblok maakt het programma er niet sneller op.

Naam

Wat ik mij afvraag, is of de naam BNR Nieuwsradio (waarin BNR staat voor 'Business Nieuws Radio' de lading nog dekt, want in de krant zegt Van Gessel dat het imago van beurskoerszender moet verdwijnen. Tijd voor een nieuwe naam? Verder, maar dat schrijf ik al langer, lijkt opinie mij een interessant verlengstuk voor het nieuws: talkshows, phone-ins en forums. Al met al lijken de plannen mij wel een flinke verbetering. ‌In augustus moeten ze ingaan.

Zie ook:
BNR Nieuwsradio gooit het roer om (de Volkskrant)
Uitdaging voor nieuwe hoofdredacteur van BNR
Moet nieuwsradio zoeken naar een nieuwe vorm?

Lees ook:FD en BNR Nieuwsradio samen op één redactievloer
Lees ook:Hoofdredacteur BNR is voor reclamevrije PO
Lees ook:Uitdaging voor nieuwe hoofdredacteur van BNR
Lees ook:Rens de Jong adjunct-hoofdredacteur van BNR
Lees ook:Het jaar van de waarheid begint vandaag

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Opinie | Plannen BNR Nieuwsradio hoopgevend

 1. Erwin

  En nu maar inderdaad hopen dat er meer interactie met luisteraars gaat komen. In de daluren is daar prima ruimte voor. Dit zou men later ook kunnen doortrekken in het weekend.

    /   Reply  / 
 2. Daniel

  BNR Staat niet voor Business Nieuws Radio. Het is er uiteraard wel van afgeleid, maar het moet meer een merk voorstellen zoals “538″ of “Q”.

    /   Reply  / 
 3. Jasper

  Vooralsnog denk ik “eerst horen, dan geloven”, want het klinkt meer als marketinggebabbel, dan iets waar ik me iets bij kan voorstellen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>