Opvolging Wouter van der Goes niet eenvoudig

Vóór 1 augustus is waarschijnlijk meer bekend over de opvolging van Wout! bij 3FM, die naar Q Music gaat. Dat heeft woordvoerder Bart de Voogd gezegd tegen Radioactive.blog.nl. Hij kon niet ingaan op geruchten dat Lantinga & Swijnenberg de opvolgers worden, maar bevestigde wel dat 3FM de opvolging het liefst intern wil regelen. Wel is het zo dat alle omroepen akkoord moeten gaan. Bovendien is bij 3FM de dééjay vaak “de show”.

Door Thomas Giger

Ik begrijp dat er een hele procedure is, doordat alle op 3FM zittende omroepen een vast aantal uren hebben?

“Formeel hebben omroepen een minimaal aantal uren dat ze moeten uitzenden. Dat moet op minimaal drie van de vijf radiozenders. Hoe die verdeling is, dat is iets wat de zendercoördinatoren, zenderredacties en omroepen met elkaar bespreken.”

Het lijkt mij best ingewikkeld om een opvolger te vinden, als er zóveel omroepen zijn die er iets over kunnen zeggen.

“Formeel is het zo dat als een dj of presentator stopt, het programma nog bestaat. Dan kan de omroep een vervanger zoeken, in dit geval zou dat dus BNN zijn. Maar bij 3FM is het over het algemeen zo dat de deejay de show ís, behalve misschien bij een programma als Arbeidsvitaminen.”

Omdat die laatste uren relatief meer low-profile zijn, waardoor het format in principe ook door andere dj’s ingevuld kan worden?

“Precies. Maar in dit geval, bij Wouter van der Goes, wordt erover gesproken tussen omroepen die op 3FM zitten en de zendercoördinator.”

Is het zo dat elke omroep in principe een plan kan indienen voor een tijdvak dat vrijkomt, zoals nu tussen 16.00 en 18.00 uur?

“Ja, dat kan altijd. In principe kan dat ook als programma’s nog lopen, maar eigenlijk gebeurt dat alleen als er iets dramatisch gebeurt, zoals een dj die stopt. Volgens mij kunnen omroepen daar een suggestie voor doen.”

Neemt de zendercoördinator de beslissing alléén, of zijn daarbij ook de omroepen betrokken?

“Dat is de beslissing die de zenderredactie neemt. Dat is de zendercoördinator met de directeuren of eindedacteuren radio van de omroepen. Dus de omroepen die op 3FM uitzenden, zitten in de zenderredactie.”

Welke criteria zijn er voor de toewijzing van een tijdslot?

“Bij mijn weten zijn die niet formeel vastgelegd. Je hebt het namelijk altijd over zachte criteria.”

Die zijn dus subjectief.

“Ja. Uiteindelijk heb je het natuurlijk over de presentator en of die past in het format en bij de uitstraling van de zender. Dan heb je een subjectieve discussie. Laat ik twee dj’s uit het verleden nemen, Ruud de Wild of Rob Stenders, wie is er méér 3FM?”

De muziekliefhebber zal zeggen: Rob Stenders, de liefhebber van entertainment radio – hoewel Stenders op zijn manier ook een entertainer is – zal misschien eerder zeggen: Ruud de Wild.

“Ja. Dit tijdslot biedt meer ruimte voor personality-radio dan het tijdslot negen tot twaalf. En zo wordt er tussen omroepen en zendercoördinatoren met elkaar gesproken.”

Wil 3FM dit gat in de programmering intern oplossen of wordt ook gekeken (en geluisterd) naar andere zenders?

“Daar kan ik niets over zeggen, anders dan dat we het natuurlijk mooi vinden als wij het intern kunnen oplossen. We hebben niet voor niets een dj-opleiding bij 3FM. Dat is mooi, maar werkt niet altijd. Zoals je zelf aangeeft, hebben we in het verleden ook wel mensen bij andere stations weggehaald.”

Is het wel overwógen?

(Even stil) “Alles is overwogen.” (lacht) “Natuurlijk bekijk je in dit geval alles: wat je in huis hebt én wat er in het radiolandschap allemaal zit.”

Het is al een paar weken bekend dat Wouter van der Goes naar Q Music gaat. Zijn er al gesprekken geweest met een eventuele kandidaat, dan wel kandidaten, die zijn uren kunnen overnemen?

“Dat vermoed ik wel. Ik kan je niet vertellen hoeveel omroepen dat hebben gedaan en wat de status daar nu van is. Maar ik vermoed dat als een omroep met een dj aankomt, er wel gesprekken zijn. Het is niet zo dat de zendercoördinator zegt: ik wil daar die dj hebben. De omroepen doen een voorstel. Met consensus wordt dat besproken.”

Zoals álles in Hilversum, natuurlijk…

“Dat zijn jouw woorden, maar zo werkt het natuurlijk wel een beetje, want je moet sámen een zender bouwen. Gelukkig zijn de tijden voorbij dat je verantwoordelijk was voor twee uurtjes en dan voor en na jou de zondvloed, dat doen we niet meer.

Wanneer kunnen we de bekendmaking van de opvolger(s) verwachten?

“Ik vermoed dat wij dat wel vóór 1 augustus rondhebben.”

(c) Thomas Giger – gedeeltelijke overname alleen met bronvermelding en link

Lees ook:
[ Audio ] Wouter van der Goes wordt programmaleider bij Q
________________________________________________________________

Lees ook:Waarom Rob Stenders weg moet
Lees ook:Laurens Borst: “Omroepen erbij, dan ook een paar er af”
Lees ook:Al 4200 handtekeningen om Adres Onbekend op Radio 2 te houden
Lees ook:Vara, EO en VPRO furieus over nieuwe koers Radio 1
Lees ook:Coen en Sander Show officieel van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>