Peter Snijders: “Ik heb letterlijk op de stoep aangeklopt” (audio)

Peter Snijders (31) was zondag voor het laatst te horen op Radio 10 Gold. Zijn contract is na twee jaar niet verlengd en dat vindt hij jammer: “Radio 10 Gold is het enige échte oldiesstation van Nederland waar ik letterlijk als klein jongetje bij wilde werken.” Gelukkig heeft de multifunctionele Haarlemmer nog veel andere bezigheden. Radioactive.blog.nl sprak met hem over zijn jongensdroom, jingles, John en Joop en de rijkdom van reizen.(Foto: Radio 10 Gold)

Door Thomas Giger

Talpa vindt jou minder geschikt voor het toekomstige Radio 10 Gold. Waarom zien ze dat zo, denk je?

“Ik heb werkelijk geen idee. Waarschijnlijk zijn ze bang om redelijk nieuwe, jonge mensen voor langere termijn aan zich te binden. Ergens kan ik mij dat voorstellen in een radiomarkt die toch enigszins overstuur is. Niemand weet wat de toekomst brengt. Maar gezien mijn inbreng en werkzaamheden, ook achter de schermen, was ik wel enigszins verrast.

We hebben nog wel even gezocht naar een andere manier van samenwerken, maar dat bleek voor beide partijen toch niet zo’n vruchtbare oplossing. Maar ik respecteer het besluit en we zijn letterlijk in goed overleg uit elkaar gegaan.”

Beluister een fragment uit het laatste middagprogramma van Peter Snijders op Radio 10 Gold (1.15)
Bron: Radio 10 Gold | 25 juni 2006

Wat houden de middellange termijnplannen in waar jij eerder over sprak?

“Dat moet je aan John de Mol vragen, ha ha.”

De doelgroep van 10 Gold is misschien niet zo interessant voor adverteerders, want ik hoor relatief weinig reclame. Kan het zijn dat Talpa het format wil verjongen voor het aanspreken van een gedeeltelijk ander marktsegment?

“De uitstraling, de gezelligheid en het format zijn naar mijn idee uniek. De luistercijfers bewijzen dat ook. Toen er een zogenoemde ‘verjongingskuur’ werd ingezet, ben ik als broekkie aangetrokken om aan te tonen dat hits uit de jaren zestig en zeventig niet alleen voor 50-plussers interessant zijn, maar ook voor twintigers en dertigers.

Aan die uitbouw had ik nog wel even willen helpen, want mijn luistercijfers in het weekend waren behoorlijk. Ik zeg niet dat het komt dankzij mijn inbreng, maar die cijfers zijn in ieder geval ook niet slechter geworden.”

Werken bij Radio 10 Gold was dus een jongensdroom die uitkwam. Welke andere radiozender(s) vind je goed?

“Ik luister heel veel Arrow Jazz, geweldig voor in de auto. Dat station bewijst dat muziek inderdaad de enige keuze is om naar een bepaald station te luisteren. Daarnaast hoor ik veel Radio 2. De combinatie van muziek en informatie vind ik erg prettig luisterbaar. Q-music wordt steeds beter en zou wel eens echt groot kunnen gaan worden. Ik hoop dat die tijd ze gegund wordt.”

Vóór Radio 10 Gold zat je onder meer bij Noordzee FM. Wat heb je daar gedaan?

“Bij Noordzee FM ben ik een tijdje een soort van side-kick geweest bij Thorvald de Geus (werkt nu bij Radio 10 Gold, TG). Wij hadden een dagelijks item dat een gimmick werd: Dingen van de Dag. Op weg naar huis een kleine tien minuten ouwehoeren over wat er die dag gebeurd was.

Verder had ik bij Noordzee geen eigen programma. Mijn presentatie ervaring deed ik op in het land door evenementen. Vroeger bij de lokale omroep van Woerden en tijdens mijn studie een blauwe maandag bij Stadsradio Den Haag.”

Over je studie gesproken, daar liep je stage voor bij Top Format. Welke studie was het en waarom wilde je bij een jinglebedrijf aan de slag?

“Communicatiewetenschappen in Den Haag. Verder was Top Format een jongensdroom. Ik ben jingle-freak en vond dat hele productieproces bij de grootste jingleproducent van Europa machtig interessant.

Ik heb letterlijk op de stoep bij Bart van Gogh aangeklopt en zei ‘dat dit bedrijf wel iets voor mij moest zijn’. Het sloot ook goed aan bij mijn opleiding: communiceren. Ik heb daar alle kansen gekregen om mijn interesse voor jingles en radio te ontwikkelen. Daar ben ik ze tot op de dag van vandaag dankbaar voor.”

Hoe kwam je daarna in contact met Noordzee FM?

“Via Top Format. Zij bleken toch een spin in het radioweb te zijn. Ik mocht bij alle radiozenders langs om kennis te maken en jingles af te leveren, te gek! Toen Radio Noordzee haar Hollandse format overboord gooide voor een meer eigentijdse popzender (Noordzee FM, TG) werd ik benaderd of ik mee wilde helpen aan die nieuwe zender.”

Talpa kocht na Noordzee FM ook Radio 10 Gold. Zo kwam je daar dus terecht…

“Ja. We waren toen broertje-zusje en kwamen als buren naast elkaar te zitten (in twee naast elkaar gelegen villa’s aan de ‘s Gravelandseweg in Hilversum, TG). Stiekem vond ik Radio 10 Gold eigenlijk altijd het aller-állerleukste radiostation van Nederland: vrolijk, geweldige vormgeving en muzikaal sloot het één op één aan bij mijn persoonlijke interesse. Die liefde heb ik toen ook durven uiten aan Tom Mulder en toen er een plek was, mocht ik die invullen.”

Wat deed je allemaal bij 10 Gold?

“Begonnen in de nacht was ik na een paar weken invaller in het weekend voor René Verkerk. Dit tijdvak op zaterdag en zondag van 10.00 tot 14.00 uur werd later mijn eigen programma. Sinds september vorig jaar was ik mede-presentator van het showbizzprogramma Showtime met Albert Verlinde.

Daarnaast verzorgde ik in de avond op werkdagen een programma van 23.00 tot 01.00 uur. Achter de schermen was ik verder actief als relatie richting bepaalde filmmaatschappijen en platenmaatschappijen voor het regelen van prijzen.”

Je doet ook nu veel verschillende dingen. Hoort die veelzijdigheid bij jou?

“Het is zo gegroeid. Je hebt eerst een baan overdag en in de avonduren snabbel je wat bij. Dat nam steeds grotere vormen aan. Draaien als deejay, inspreken van spotjes, voice-over werk voor televisie, produceren van evenementen…

Ik doe alleen dingen die ik leuk vind en dan maakt het niet uit dat je zes of zeven dagen per week bezig bent. Die afwisseling maakt het erg interessant, omdat al die activiteiten een kruisbestuiving zijn van mijn interesses. Hierdoor ben ik vanzelf gedreven en als je steeds wordt teruggevraagd door opdrachtgevers geeft dat een uitstekende samenwerking.”

Wat vind je terugkijkend het leukste deel van je werk?

“Toch weer die afwisseling. Je komt met veel diciplines in aanraking. Zo werk ik al een aantal jaar als vaste dj voor Joop van den Ende Theaterproducties waar ik de after party doe van musicals in het Beatrix Theater in Utrecht. Zo heb ik Saturday Night Fever, Copacabana en Mamma Mia! gedaan. Waarschijnlijk was ik één van de weinigen die overdag voor John en ‘s avonds voor Joop werkte, ha ha.

De verschillen die je merkt in de bedrijfscultuur vind ik boeiend en je leert er een hoop van. Verder geeft het een gevoel van trots om voor dergelijke opdrachtgevers een steentje te mogen bijdragen aan mooie producties.”

Wat is je mooiste herinnering aan de afgelopen twee jaar?

“Dat is dan vooral privé: dat de mensen die mij echt dierbaar zijn mij altijd hebben gesteund in alles wat ik doe. Ik ben dankbaar dat ik die mensen heb. Klinkt erg cliché wellicht, maar zo zie ik het. Er is overigens niet een specifiek moment waar ik met plezier en trots aan terug denk. Het zijn er gelukkig méér.”

Aan welk (radio)moment in deze periode denk je liever niet terug?

“Klinkt misschien ongeloofwaardig, maar zo’n moment heb ik niet gehad. Alles is te relativeren namelijk, zéker zakelijk!”

Ik las dat je weer het theater ingaat. Wat ga je precies doen?

“Ik ben al in een vergevorderd stadium om bij de musical The Wiz de afterparty te gaan verzorgen. Vanaf 24 augustus in het Beatrix Theater in Utrecht.”

Wil je in de toekomst weer radio maken? En zo ja, waar?

“Radio vind ik leuk, heel leuk zelfs! Maar presenteren is niet heilig. Ik vond de productionele kant, zéker in de tijd dat ik bij Noordzee FM zat, ook erg interessant. Ik sluit het zeker niet uit om in de toekomst weer programma’s te maken. En als ik namen moet gaan noemen… persoonlijk vind ik Q-Music steeds leuker worden. Maar ook Caz! en 100%NL spreken mij wel aan, omdat daar nog aan gebouwd wordt. Ik heb bij Noordzee FM gezien dat zo’n periode erg boeiend is.”

Heb je daarnaast nog andere toekomstplannen?

“Reizen. Ik ben laatst naar Rusland geweest en heb een tijdje in Canada gewoond. Verder heb ik al aardig wat van de wereld gezien, zoals Azië, Europa en Amerika. Reizen verruimt je blik en verrijkt je op alle fronten. Maar ik vind het heerlijk om terug te komen naar Nederland. Het reizen is leuk, omdat je weet dat je terug kunt. Ik ben nu bezig met de eerste voorbereidingen voor een reis door Australië en Nieuw Zeeland.”

(c) Thomas Giger – gedeeltelijke overname alleen met bronvermelding en link

Lees ook:

Peter Snijders ‘in goed overleg’ weg bij Radio 10 Gold
________________________________________________________________

Lees ook:He was good for Q
Lees ook:Peter Snijders keert terug bij 10 Gold
Lees ook:Nieuwe audio-verpakking voor Radio 10 Gold
Lees ook:TV-Tip: DWDD deels over de Dik voor Mekaar Show
Lees ook:Wil jij Gordon terug op de radio?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Peter Snijders: “Ik heb letterlijk op de stoep aangeklopt” (audio)

 1. HH

  Hij nam een beetje overdreven lang afscheid, maar het is wel een aardige gozer volgens mij. Paste goed bij 10, dus waarom zijn contract niet verlengd is..? Beats me.

    /   Reply  / 
 2. Harm

  dat heb je he met homo’s

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Peter Snijders keert terug bij 10 Gold | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>