Verslag radiocoaching door Pierre Papa (foto’s)

Heb je als radiomaker wel eens op je ademhaling en stemgebruik gelet tijdens het presenteren? En heb je wel eens een intro van een plaat volgepraat zonder een introteller te gebruiken? Het zijn twee van de vele aspecten die aan bod kwamen bij de eerste basistraining van radiocoach Pierre Papa en stemcoach Mischa Blok. Afgelopen zaterdag vond die workshop plaats in het Mediacentrum op het MediaPark in Hilversum. Ik was erbij en mocht samen met twintig andere enthousiastelingen zelf radiomaken en het resultaat werd beoordeeld door twee professionals.


Door: Jorn Agterberg

Het is zaterdagochtend 12 september, even voor tien uur. De koffie, thee en koekjes staan al klaar voor de deelnemers van de basistraining door radiocoach Pierre Papa. In de kantoorruimte van de nieuwe lokale omroep RTi Hilversum op het MediaPark worden de deelnemers van de workshop ontvangen. De groep, bestaande uit twintig radioliefhebbers, wordt opgedeeld in twee groepen; de een gaat met Pierre mee om een kort radioprogramma te maken, de ander krijgt van stemcoach Mischa Blok les in ademhaling. Na een uur wisselen de groepen zodat iedereen alle disciplines meekrijgt.

Radiocoaching

Speciaal voor de workshop heeft Pierre Papa een mobiele studio neergezet waar de deelnemers van de training radio kunnen maken. 3FM/BNN maakt ook regelmatig gebruik van deze locatieset, welke beschikt over Dalet, het computersysteem dat de meeste landelijke radiozenders gebruiken om de muziek, jingles en fillers af te spelen.

In groepjes van drie en vier mogen de deelnemers een programma maken in de setting van een ochtendshow. Een persoon is de centrale presentator en doet de techniek, de overige mensen vervullen de rol van sidekick. De ronde radio maken in de ochtend is een opwarmertje voor de programma’s die ‘s middags gemaakt worden.

Gezien mijn ervaring met het zelf ‘schuiven’ van een radio-uitzending, heb ik in mijn groepje de techniek gedaan. In de uitzending hebben we twee platen gedraaid en tussendoor een nieuwsbericht behandeld. Het radioprogramma dat we ‘s middags maken is uitgebreider en daarin zitten twee zelf bedachte items.

Introjocken

Een echte oogopener voor mij was het onderdeel ‘introjocken’. Bijna iedere radio-dj vindt het geweldig om een intro van een plaat vol te praten en klaar te zijn precies op het moment dat de zang begint (of een beat). De hulpmiddelen van tegenwoordig, zoals een introteller (al is het maar op de cd-speler), maken het introjocken redelijk eenvoudig. Maar wat nu als je geen indicatie hebt hoe lang het intro duurt? Voor die uitdaging stond ik en daar heb ik een hele tijd mee lopen klooien.

Als trucje gaf Pierre aan om de maten te tellen, veel liedjes zijn namelijk gecomponeerd op hetzelfde ritme: en een-eh, twee-eh, drie-eh, vier-eh. Het introjocken komt dus neer op het tellen, maar dan zonder dat je daar bij nadenkt. Daar precies ging het mis bij mij, want in mijn hoofd was ik druk telkens tot vier te tellen en vergat ik wanneer de zang begon. Met een aardige introcrash als gevolg. Leuke huiswerkopdracht voor mezelf dus )

Stemcoaching

Radiopresentator Sjors Frohlich is zijn stem kwijt en dat komt deels door een verkeerde ademhaling. Ook dj’s als Gerard Ekdom en Jeroen van Inkel hebben in het verleden stemproblemen gehad die voortgekomen zijn uit verkeerde ademhaling. Dit belangrijke aspect komt aan bod bij de stemcoaching van Mischa Blok, zij is gediplomeerd logopedist en is gespecialiseerd in het stemcoachen van radiopresentatoren. Mischa is naast stemcoach ook werkzaam als nieuwslezer bij het ANP en als redacteur bij BNR-Nieuwsradio.

De stemcoach leert de deelnemers van de workshop om adem te halen vanuit de buik. Door de buik uit te laten zetten bij het inademen en deze kleiner te laten worden bij het uitademen en het praten, gebruik je je stem beter en zijn de mogelijkheden in het bereik van de stem ook groter. Met wat oefenzinnetjes en de hand op buik heb ik bewust geleerd om mijn stem beter te gebruiken. Ik ben er wel achtergekomen dat het heel wat oefening vergt wil je die ademhaling goed onder de knie te krijgen. Daar is wat doorzettingsvermogen voor nodig en wellicht wat verdere stemcoaching.

Items

Na de lunch die bij de training inbegrepen zat, was het tijd om opnieuw achter de microfoon te kruipen. In groepjes van vijf maakt iedereen een radioprogramma met daarin twee zelf bedachte items. Omdat de groep met het beste idee een keer bij 3FM in de studio langs mag komen, was de rivaliteit duidelijk merkzaam; ieder groepje ging afgezonderd aan de slag om twee leuke radio-items te bedenken en een goed programma neer te zetten.

Foto’s

Om je een indruk te geven van de basistraining en de apparatuur, heb ik mijn camera meegenomen en zie hier de foto’s:


De workshop van radiocoach Pierre Papa en stemcoach Mischa Blok werd gehouden in het Mediacentrum op het MediaPark in Hilversum.


Locatie van de training is door het hele Mediacentrum goed aangegeven )


Voor de workshop werd gebruik gemaakt van de kantoren van RTi Hilversum, de nieuwe lokale omroep van Hilversum.


De deelnemers van de workshop konden radio maken in de mobiele studio die speciaal voor de gelegenheid opgesteld werd.


Stukje techniek onder de tafel.


De deelnemers maakten in groepjes een eigen radioprogramma. Hier wordt druk gewerkt aan de voorbereiding van de korte radioshows.


Pierre Papa (uiterst links) legt uit hoe Dalet werkt.


De tafel van de mobiele studio met op het linkerscherm Dalet en op het rechterscherm een programma om de radioshows op te nemen. Nadat ieder groepje haar programma had gemaakt, werden de uitzendingen gezamenlijk terug geluisterd.


Tijd voor een ander groepje dat radio mag maken onder toeluisterd oor van de andere kandidaten en radiocoach Pierre Papa.


De taken waren duidelijk verdeeld; de een is de hoofdpresentator, de ander de sidekick.


Deelnemer Niek die het programma van zijn groepje voor de gelegenheid omdoopte tot ‘Alles of Nieks’.

De basistraining van radiocoach Pierre Papa duurde officieel van 10:00 tot 15:00 uur maar liep enigszins uit doordat op het einde de gemaakte radioprogramma’s gezamenlijk teruggeluisterd werden. Die evaluatie nam wel wat tijd in beslag, maar was daarentegen erg leerzaam. Pierre Papa gaf namelijk opbouwende feedback waar iedereen wat aan heeft, zowel ervaren radio-dj’s als mensen die nog nooit achter een microfoon hebben gestaan. De dag werd afgesloten met een borrel waarbij de gelegenheid bestond om nog wat na te praten over de enerverende radio-uitzendingen.

Zoals gezegd heeft de training mij de ogen geopend bij het introjocken, maar ook op andere vlakken heb ik wat bijgeleerd van de opmerkingen van Pierre en door het ‘afkijken’ bij andere radiomakers die deelnamen aan de training. De sessie stemcoaching is mijn inziens een erg waardevolle aanvulling op de workshop.

Tot slot: het groepje dat uiteindelijk het leukste radio-item wist te bedenken, mag een keer komen kijken bij het radioprogramma van Bart Arens op 3FM. Toevallig zat ik in het groepje van vijf dat naar de studio van 3FM mag. Dus binnenkort ook daarvan een verslag op Radioactive!

De basistraining van Pierre Papa was de eerste in deze opzet en op zaterdag 14 november 2009 is de volgende. Voor meer informatie daarover en om je aan te melden, zie de website radiocoach.nl.

(C) Foto’s Jorn Agterberg

Zie ook:
Radiocoach Pierre Papa start basistraining radiopresentatie

Lees ook:Pierre Papa komt met tweede basistraining radiopresentatie
Lees ook:Pierre Papa en Marlous Löffelman geven tweede training radiomaken
Lees ook:Radiocoach Pierre Papa start basistraining radiopresentatie
Lees ook:Pierre Papa en Marlous Löffelman geven opnieuw een nieuwe training radiomaken
Lees ook:Radiocoach geeft training Radioshow Maken

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Verslag radiocoaching door Pierre Papa (foto’s)

 1. Angel

  Grappig, ik ken Pierre van vroeger. Toen had ie nog een bos krullen ;) Maar was toen al veel met radio bezig.

    /   Reply  / 
 2. ERIK VAN VLIET

  alles wat te nioemer komt al in de jaren 80 gehad van Frits Spits…

  leuk maar zal nu wel veel geld kosten

    /   Reply  / 
 3. Thomas

  wat voor geniale items hadden jullie trouwens bedacht ;)

    /   Reply  / 
  1. Jorn Agterberg Auteur

   Eh ja… als ik dat ga vertellen kan ik ze niet meer voor mijn eigen show gebruiken he ;-) Misschien hoor je ze (of 1 ervan) binnenkort on air.

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>