Uitreiking Radiobitches Awards 2009 (foto’s)

In Studio 21 op het Mediapark in Hilversum werden dinsdag 23 juni de jaarlijkse Radiobitches Awards uitgereikt. De locatie waar de prijzen voor de beste radiovrouwen overhandigd werden, was moeilijk te missen. Voor de ingang van het studiocomplex lag een meterslange, roze loper en daarvoor stond een stretchlimousine die ‘the bitches’ keurig voor de deur afzette. Het was de derde editie van de Radiobitches Awards en de awardshow was groter, mooier en nog drukker dan in de voorgaande jaren.

Door: Jorn Agterberg

De Radiobitches Awards zijn in het leven geroepen om radiovrouwen in de spotlights te zetten in een wereld die gedomineerd wordt door mannen. En als je dan goed kijkt zijn er nog best veel radiovrouwen, denk naast radio-dj’s ook aan producers en nieuwslezeressen. Zij waren er dinsdag allemaal, natuurlijk in afwachting van de bekendmaking van de winnaars van de Radiobitches Awards 2009.

De hele verkiezing voor beste radiovrouwen is georganiseerd door de studenten van de V-Academy. Volgens directeur Astrid Babonnick van de V-Academy waren er dinsdagavond zo’n 600 genodigden aanwezig bij de awardshow in Hilversum.

De uitreiking van de radioprijzen werd spectaculair geopend door een groot aantal danseressen van Dansacademie Lucia Marthas. Oud TMF-VJ Miljuschka Witzenhausen presenteerde vervolgens de rest van het uur durende prijzenfestijn. In totaal zijn er acht awards uitgereikt, waaronder een heel opvallende: een prijs voor de beste radioman… en dat bij de Radiobitches Awards!

Beste Regiobitch

De eerste award die dinsdag uitgereikt werd was voor de beste regiobitch. Oud-radiomaker Fabienne de Vries kwam het podium op om de bokaal te overhandigen aan winnares Evelien de Bruijn, radiovrouw bij Radio M (RTV Utrecht) en KXradio. De Bruijn had even de tijd om een goede eerste reactie te bedenken, want het was een flink eind lopen naar het podium. Haar eerste vraag op het zien van de zeer fraai ontworpen award was: “Kun je ‘m ook echt gebruiken?”


Dit zijn de awards: koptelefoons met verticaal geplaatste gouden schijven er tussen, die er van het vooraanzicht uitzien als geluidsgolven.

Beste Nieuwslezer

Daar waar de radiowereld gedomineerd wordt door mannen, is het aandeel vrouwen onder nieuwslezers juist veel groter. NOS-nieuwslezeres Laïla Abid had de eer om de prijs voor haar beste vakgenoot op de radio uit te mogen reiken. Fleur Wallenburg van NOS Headlines (3FM) won de Radiobitch Award voor beste nieuwslezer. In de zaal maakte 3FM-dj Coen Swijnenberg spontaan een vreugdesprong bij het horen van de winnares. Heeft het oproepen op de radio om op Fleur te stemmen toch gewerkt, moet Coen gedacht hebben. Wallenburg bedankte, naast iedereen die gestemd had, ook Giel Beelen en Coen en Sander, die in aanloop naar de verkiezing alledrie promotie gemaakt hebben om te stemmen op de vrolijke nieuwslezeres.

Beste Backstage Bitch

Vorig jaar was de Radiobitches Awards een feestje voor de publieke omroep en met name voor 3FM. Ook dit jaar heeft dat station de meeste prijzen mee naar huis mogen nemen. Gelukkig was er voor het evenwicht ook een winnaar bij de commerciële radiozenders: Kimberley van de Berkt van Radio 538 won de award voor beste backstage bitch. Op de vraag wat haar nu de beste maakt, antwoordde Kimberley dat zij de dj’s met wie zij werkt altijd op hun gemak kan stellen. Ze hebben dan al snel iets van ‘fuck it, we doen het!’, wat dj’s veel meer laat doen dan alleen het afkondigen van platen.

Kimberley van de Berkt werkt bij Radio 538 als producer voor Barry Paf en Jeroen Nieuwenhuize.

Aanstormend Talent

Welke radiovrouw moeten we goed in de gaten houden omdat het een grote gaat worden? Volgens de stemmers is Tessel van der Lugt (BNN/3FM) hét aanstormende talent onder de Nederlandse radiovrouwen. Je kunt Tessel kennen als side-kick en producer van Eddy Zoëy, al is het programma dat die twee maakten niet meer op de radio te horen. Winnares Tessel nam in de verkiezing op tegen Kristel van Eijk (voormalig SLAM!FM, nu 3FM) en Wytske Kenemans (Fresh FM, winnares van de award vorig jaar).

Beste presentatrice

Lara Rense (voormalig BNR), Lucella Carasso (NOS) en Annemieke Schollaardt (Tros/3FM) waren dit jaar in de race voor de award ‘beste presentatrice’. De laatst genoemde won die prijs in 2008 ook, maar dat kon niet verhelpen dat ze ‘m dit jaar opnieuw won. Annemieke Schollaardt mag zich dus nog een jaar lang de beste vrouwelijk radio-dj noemen.

Annemieke kreeg de bokaal overhandig door Humbert Tan die op zijn sportschoenen net uit de studio van RTL Boulevard kwam gelopen. Schollaardt ziet de award als een aanmoediging om verder te gaan met radiomaken: “Ik bitch graag nog even door”.

Oeuvre Award

De zesde bokaal die uitgereikt werd was de oeuvre award. De winnares werd vorige week al bekend gemaakt: Meta de Vries. Tegenwoordig maakt de 67-jarige radiovrouw voor omroep MAX de programma’s ‘Easy Listening’ op Radio 2 en ‘Meta Op Zondag’ op Radio 6. De Vries kon zelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking en daarom nam MAX-voorzitter Jan Slagter de prijs in ontvangst.

Beste Station

Het radiostation met de meeste vrouwen op de zender is (of was) 100%NL. Dat station was samen met BNR Nieuwsradio en 3FM genomineerd voor ‘beste station’, maar won de prijs niet. De eer ging opnieuw naar 3FM waarmee het publieke omroep-feestje compleet was. Althans bijna, want er was dit jaar nog een nieuwe categorie waarin 3FM ook won.

De prijs voor beste station werd opgehaald door Florent Luyckx, de voormalig zendermanager van 3FM. Het was van tevoren niet afgesproken wie die bokaal zou ophalen bij winst van 3FM, maar eigenlijk is het niet meer dan logisch dat Luyckx de prijs in ontvangst nam. Hij is de immers de man die het publieke station jarenlang geleid heeft en de stemmers hebben zich in hun oordeel natuurlijk gebaseerd op het afgelopen jaar.

Bitches Choice Awards

De Radiobitches Awards staan helemaal in het teken van de radiovrouwen, maar om de mannelijke dj’s niet helemaal buiten spel te zetten, was er dit jaar voor het eerst een nieuwe award: de Bitches Choice Award, de prijs voor de beste radioman volgens de genomineerde bitches. Alle dames die in de race waren voor één van de prijzen van dit jaar, hebben samen besloten de Choice Award toe te kennen aan Eric Corton (3FM). En daarmee was het feestje voor 3FM wèl helemaal compleet, al kon Corton niet bij de bekendmaking aanwezig zijn doordat hij liedjes moest zingen in Paradiso )

De station voice van 3FM en presentator van ’3VOOR12′ werd nog wel telefonisch op de hoogte gesteld van de prijs. In een reactie liet Eric Corton weten: “Het is toch on-ge-loof-lijk… en dat krijg ik in Paradiso te horen! Ik zweer op het graf van iedereen die ik ken, dat ik de prijs op de schoorsteenmantel zet”.

Afterparty

De awardshow werd afgesloten met een afterparty in de foyer van Studio 21, waar een -hoe kan het ook anders- een vrouwelijke DJ wat opzwepende beats uit de speakers liet schallen. In vergelijking met vorig jaar was de Radiobitches Awards 2009 grootser van opzet en leken er ook meer mensen aanwezig. Naast de genomineerden, winnaressen en (voormalig) radiovrouwen als Manuela Kemp en Tineke de Nooij, lieten ook dj’s als Rick van Velthuysen, Jeroen van Inkel, Mark Labrand, Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Eddy Zoëy, Wouter van der Goes, Edwin Diergaarde en Erik de Zwart hun gezicht zien.

Foto’s


Dikke stretchlimo voor de ingang van Studio 21 met in de achtergrond de roze loper.


Ondanks dat Manuela Kemp geen radiobaan meer heeft, liet ze haar gezicht nog wel even zien op de roze loper van de Radiobitches Awards.


Radiobitch Kristel van Eijk poseert op de roze loper.


Gordon arriveert samen met radiovrouw Tineke de Nooij. Gordon was de hele avond aanwezig voor de opnames van zijn nieuwe televisieprogramma ‘Glitter Glamour Gordon’.


Tineke en Gordon.


Dansers van Dansacademie Lucia Marthas geven spectaculaire openingsact.


Danseressen komen zelfs tussen het publiek op het podium dat tijdens de show omhoog kwam.


Miljuschka Witzenhauzen (in het roze, heel toepasselijk) presenteerde de avond.


De winnende bitches en Florent (met de prijs voor beste station voor 3FM).

(C) Foto’s: Jorn Agterberg

Lees ook:Vanavond uitreiking Radiobitches Awards 2009
Lees ook:Eerste bitch al op de hoogte van prijs
Lees ook:Vanavond: Uitreiking Radiobitches Awards 2008
Lees ook:Live video-registratie van Radiobitches Awards
Lees ook:Miljuschka Witzenhausen presenteert Radiobitches Awards 2009

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Uitreiking Radiobitches Awards 2009 (foto’s)

 1. Arie

  Klein foutje, Jorn: de award voor beste regiobitch werd niet door Isabelle Brinkman uitgereikt, maar door die andere ex-TMF babe: Fabienne de Vries…

    /   Reply  / 
  1. Jorn

   Ik haal die twee altijd door elkaar! Weet je zeker dat het niet één en dezelfde persoon is ;-) )

     /   Reply  / 
 2. Pingback: Vanavond uitreiking Radiobitches Awards 2009 | Radioactive

 3. Thomas

  leuk stuk jorn :)

    /   Reply  / 
 4. johan van der sluis

  hoe kan tessel van der lugt een prijs voor aanstormend talent winnen terwijl ze niet eens on air is (en bijv. een kristel van eijk wel)? slaat dus nergens op.

    /   Reply  / 
  1. Jorn

   De nominaties zijn natuurlijk gebaseerd op de prestaties van de bitches van het afgelopen jaar. Films kunnen toch ook prijzen winnen terwijl ze niet meer in de bioscoop te zien zijn?
   Je kunt het ook zien als aanmoedigingsprijs: ga vooral zo door, ook al is dat programma niet meer on air.

     /   Reply  / 
 5. Rick van Velthuysen

  Hey Jorn,

  Als je mij gisteren wel hebt gezien, maar ik jou niet, dan de volgende keer elkaar gewoon effe de hand schudden; mag dus ook op jou instigatie. ;-)

  Fijne avond,
  Rick

    /   Reply  / 
 6. Pingback: Lara Rense stapt over van Wereldomroep naar Radio 1 | Radioactive

 7. Pingback: Welke radiovrouwen zijn de bitches van 2010? | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>