Arjen Grolleman: “Ik hoop op een beauty contest”

Radiozender Kink FM heeft sinds woensdag 14 januari een broertje in de vorm van een online tv-kanaal. Bij de lancering van Kink TV was ook station manager van Kink FM, Arjen Grolleman, aanwezig. Radioactive sprak uitgebreid met Grolleman over het televisiekanaal, maar ook over de radiozender waar hij leiding aan geeft. Hoe kijkt hij aan tegen de komende verdeling van etherfrequenties? En hoe ziet de toekomst van Kink FM eruit indien de alternatieve zender eindelijk een frequentie krijgt? Grolleman hoopt op een schoonheidstest.

Door: Jorn Agterberg

Kink FM, de zender met alternatieve muziek, bestaat inmiddels 13,5 jaar. In die tijd heeft de commerciële zender vaak moeten vechten voor haar bestaan, maar “de afgelopen twee, drie jaar gaat het eindelijk goed”, merkt station manager Arjen Grolleman op. Het marktaandeel van de zender ligt al tijden rond de 0,3%, wat veroorzaakt wordt door de beperkte distributie van Kink FM dat -naast internet- enkel via de kabel (ook digitaal) te beluisteren is.

Meer dan een wens

In 2011 worden de etherfrequenties opnieuw verdeeld en daarbij maakt Kink FM kans om een kavel te bemachtigen. Grolleman is er niet 100% van overtuigd dat Kink FM een etherfrequentie verkrijgt, maar denkt wel dat zijn station een grote kans maakt: “Het heeft met een heleboel facetten te maken, het eerste cruciale facet is het advies dat Economische Zaken gaat uitbrengen richting de Tweede Kamer over een paar maanden. Wij moeten natuurlijk weten wat voor verdeling het gaat worden. Ik kan me zo voorstellen dat er geen open veiling komt.”

Veiling etherfrequenties

Arjen Grolleman heeft de grote wens dat zijn station een frequentie bemachtigt: “Wij zijn het enige radiostation zonder etherfrequentie, dus wij willen er gewoon een. En dat is meer dan een wens”. Bij de vorige verdeling werden de etherpakketten geveild, wat leidde tot astronomische bedragen die de commerciële partijen boden. Grolleman denkt dat er niet opnieuw een veiling komt: “Er is geen Tweede Kamerlid meer te porren voor een veiling. Dat er indertijd is geveild is niet goed geweest voor de radio in Nederland en al helemaal niet goed voor de pluriformiteit van de geboden content. Daar is iedereen het over eens. En dat er veel te hoge bedragen zijn geboden om daar normale radio met normale afschrijvingen en normale omzetten op te maken, dat weet ook iedereen.” Volgens de station manager van Kink FM komt die veiling door de tijdgeest indertijd: “Het waren de hoogtijdagen van het postmodern kapitalisme. Iedereen was voor veilen, kijk naar UMTS. Men dacht: veilen is hét instrument. Daar is niemand het meer mee eens.”

Beauty contest

Wat het alternatief moet worden voor de veiling wil Grolleman graag van Economische Zaken weten. “Dan zou ik heel sterk gaan voor een beauty contest, dat lijkt mij het beste.” Onder een schoonheidstest verstaat hij dat ‘men gaat kijken naar de inhoud, dat men vanuit het streven naar pluriformiteit in de analoge ether gaat kijken naar inhoud en de kleuring van de aangeboden formats en daar ook op controleert’. Grolleman: “Ik vind dat de overheid, omdat er schaarste is in de distributiemiddelen, namelijk in het aantal etherfrequentie-pakketten dat voorhanden, de overheid de morele plicht heeft om de content daar op te sturen, al zijn het commerciële bedrijven. Commerciële bedrijven moeten zich ook neerleggen bij het feit dat er schaarste in de distributiemiddelen is.”

Grolleman schat de kansen voor Kink FM hoog in indien er een dergelijke schoonheidstest komt: “Een West-Europees land met een zekere culturele basis heeft naast een Nederlandstalig station ook een klassieke zender nodig en een station dat goed is in serieuze popmuziek.” De toegevoegde waarde zit in meerdere zaken: ”Het is belangrijk voor de cultuur, het is goed voor het clubcircuit en het is goed voor de journalistiek in Nederland. Bovendien is het heel heel goed voor de bandjescultuur in dit land. Een Mr. Love & The Stallions (die optrad tijdens de lancering van Kink TV, red.) dat hoort de hele dag op de radio te zijn, wat is dat nou voor flauwekul dat dat niet gebeurt!”

Toekomst

Om in aanmerking te komen voor een etherfrequentie gaat Grolleman niets veranderen aan Kink FM. “Ik hoop dat ik die etherfrequentie krijg op basis van het bedrijfsplan dat wij indienen, dat zal zijn zoals het nu is: alternatief.” Indien Kink beschikt over een plekje in de ether, dan biedt dat een keur aan mogelijkheden. Op het wensenlijstje van de zender staat onder meer het organiseren van concerten. Heel mooi zou volgens Grolleman zijn om artiesten die je geweldig vindt, om die naar Nederland te halen. Bijvoorbeeld om een favoriete artiest in Paradiso te krijgen.

Groei

De dekking in Nederland zal met een etherfrequentie voor Kink FM flink toenemen, denk alleen al aan het aantal luisteraars dat via de autoradio bereikt kan worden. Over waar Kink FM in de buurt kan komen wat betreft het marktaandeel, is Arjen Grolleman heel stellig: “Vier procent. Dat hebben we laten onderzoeken, diverse keren. Daar moeten we heen.”

Crossmediaal

Het vorige week gelanceerde Kink TV vindt Grolleman ‘geweldig’. De popjournalistiek die ook terugkomt in de tv-programma’s past volgens hem bij de bloedgroep van Kink FM. Daarnaast is de Kink-baas er ook van overtuigd dat er televisieprogramma’s gemaakt moeten worden: ”Je moet een platform aanbieden van allerlei verschillende dingen, dat is echt heel belangrijk. Je kunt je niet meer beperken tot slechts het uitbrengen van een tijdschrift of het bestieren van een radiostation en denken dat de rest van de media niet in ontwikkeling is.” Dat is de toekomst en dat is ook terug te zien bij de V-Academy, het is veel meer crossmediaal dan de voormalige Veronica Radioschool.

Meer dan een frequentie

Aan het eind van het gesprek over de frequenties merkt Grolleman op dat Kink FM ‘met een etherfrequentie een slag kan maken naar een hoger marktaandeel, naar in ieder geval een meetbaar marktaandeel.’ De station manager benadrukt echter wel dat etherfrequenties niet zaligmakend zijn: “In de zin van ‘dan kun je op je reet gaan zitten en onze lieve heer zal de rest van de problematiek oplossen’, onzin!” Volgens Grolleman hoort daar veel meer bij, zoals Kink TV, in de toekomst wellicht een eigen tijdschrift, het organiseren van concerten en dj-tours. Ook niet onbelangrijk voor een commerciële partij acht Arjen marketing. Momenteel doet Kink FM ‘nul aan marketing’ en zonder marketing ‘zul je nooit groeien, want niemand zal weten dat je bestaat.’

De huidige leasecontracten die de radiostations met de overheid hebben, lopen af in 2011. Hoe de herverdeling van de etherfrequenties zal plaatsvinden is nog onbekend, maar we weten in ieder geval hoe Kink FM en station manager Arjen Grolleman er tegenaan kijken. Een mooie uitdaging lijkt mij zo!

Zie ook:
- Verslag lancering Kink TV door studenten V-Academy [Foto's]

Lees ook:Speciale Avondland ter nagedachtenis Arjen Grolleman
Lees ook:RTL maakt in memoriam voor Arjen Grolleman
Lees ook:Arjen Grolleman tribute live op Kink FM
Lees ook:Arjen Grolleman herdacht met optreden Marc Almond
Lees ook:Nieuwe vormgeving en station voice Kink FM

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Arjen Grolleman: “Ik hoop op een beauty contest”

 1. Thomas

  zit kink nu alleen op de kabel? of is het ‘kink in de kabel’? pff flauw sorry. ik vind kink eigenlijk best leuk, maar via de ether geniet ik toch meer van de charme van radio – zou kink dus ook zeker meer luisteren als ze een etherfrequentie krijgen!

    /   Reply  / 
 2. Jasper

  test

    /   Reply  / 
  1. Jorn

   Ja contact! hij werkt :D

     /   Reply  / 
 3. Jasper

  Nou vind ik KINK een sympatieke zender, maar ik word erg moe van de onzin die ze er over het station uitgekraamd wordt…

  * “Het marktaandeel van de zender ligt al tijden rond de 0,3%, wat veroorzaakt wordt door de beperkte distributie van Kink FM dat -naast internet- enkel via de kabel (ook digitaal) te beluisteren is.”

  Wat een onzin. Radio 10 Gold trekt 2.8% met dezelfde dekking. Classic FM 2.3% En da’s ook een doelgroepzender, net als KINK. KINK haalt echter maar 0.3% En erger nog, TMF trekt met een paar TMF hit-CDs op shuffle hetzelfde. En Radio 6 trekt hetzelfde met een volslagen onzinprogrammering.

  Ik vraag me dan ook af waarom het goed gaat met KINK? Dat roepen ze al jaren en er verandert niks.

  * “Wij zijn het enige radiostation zonder etherfrequentie”

  Radio 10? TMF? Radio 6? Classic FM? Zijn dat geen radiostations?

  * “Dat er indertijd is geveild is niet goed geweest voor de radio in Nederland en al helemaal niet goed voor de pluriformiteit van de geboden content.”

  Dat valt wel mee. Het gaat prima met de radio in Nederland. Populaire stations groeien of maken winst (538, Sky, Veronica, Q, BNR), andere stations doen hun best om daar te komen (100%NL, Arrow Rock, Jazz) en slechte stations verdwijnen (Noordzee, Yorin, Caz).

  En met de diversiteit valt het ook wel mee. We hebben keus in de segmenten popmuziek, gouwe ouwen, klassieke muziek, Jazz en nieuws. Er is zelfs een (worstelende) religieuze zender! We hebben geen sport- en talkradio. Dat is wel een gemis. Maar dat brengt KINK niet.

  Maar goed, KINK is een leuke zender. Ik word alleen erg moe van die Erik-de-Zwart-boehoe-taal. Zorg gewoon dat je je presenteert als wat je bent. Een leuke zender met alternatieve muziek. Bij de vorige zenderveiling lag er een pakketje klaar voor KINK. ID&T kon er echt niks aan doen, dat KINK’s moeder/zus indertijd op de intensive-care lag en besloot niet mee te bieden.

    /   Reply  / 
  1. JacoB

   M’n ervaring is het feit dat er landelijk té veel radiozenders die allemaal in de ether zitten die qua muziek allemaal dezelfde soort muziek draaien en qua presentatie ook allemaal zó irritant popie-jopie overkomen.
   Zelf zit ik te wachten op ‘n zender zoals de VRT radio 1 (Vlaanderen) die ‘n nette presentatie hebben en ‘n veel leukere muziekkeuze dan de vrijwel alle Nederlandse radiozenders.
   Tot 2006 vond ik Kink-fm de allerbeste station, maar sinds dat jaar vond ik Kink meer voorspelbaarder en commerciëler bezig en sindsdien ben ik meer en meer uitgeweken naar Studio-Brussel en later ook naar VRT radio 1, die ik op de kabel van UPC kan ontvangen.

     /   Reply  / 
 4. Jorn Agterberg Auteur

  @Jasper: Daar heb je inderdaad een aantal terechte opmerkingen. De zin over de beperkte distributie, die staat op mijn naam. Bij nader inzien verklaart de kabeldistributie inderdaad niet helemaal het lage marktaandel van Kink FM.
  En ik moet het nog even voor Arjen Grolleman opnemen, want hij verwijt helemaal niemand dat Kink FM geen etherfrequentie heeft. Dat heeft hij letterlijk gezegd in het interview, maar die passage heb ik niet verwerkt in dit artikel.
  Over die pluriformiteit: de stations die jij noemt gaan misschien wel lekker, maar hoor jij veel verschil tussen Radio 538, Q-music (met tegenwoordig ‘maximum HIT music) en SLAM!FM? De muziek -waar veel mensen op afstemmen- is grotendeels hetzelfde. Die pluriformiteit met Arrow Jazz/Rock, BNR, 100%NL, 538/Q is er ook wel degelijk, maar Kink FM zou daartussen niet mistaan denk ik zo.

    /   Reply  / 
 5. Jim Smit

  @Jasper.

  De reden dat Kink een lager marktaandeel dan Radio 10 heeft, is omdat zij wel in de ether hebben gezeten en daarmee veel vaste luisteraars hebben getrokken. TMF radio daarentegen lift denk ik mee op de TV-zender. Voor Kink is het nu denk ik moeilijk om nieuwe luisteraars trekken. Veel van de potentiële Kink-luisteraars luisteren nu geen radio, omdat ze niet bedient worden (of dat denken) en jongeren hebben nu eenmaal niet vaak kabelradio tot hun beschikking. Zoals je kunt lezen geven ze nu weinig aan marketing uit, omdat iets meer stijgen financieel gezien dan meer kost dan oplevert. TV reclame en Billboards zijn heeeeeeel duur.

  Ik ben zelf wel een iemand die af en toe luistert en vind dat ze een goede toevoeging zouden zijn in het etherlandschap. Q, 538, Slam en de rest lijken echt te veel op elkaar. Bovendien is een zender als Kink een goed middel om de andere zenders ook scherper te laten programmeren.

    /   Reply  / 
 6. Jorn

  @Jim Smit: Jouw eerste punt wilde ik ook nog aanhalen, Radio 10 Gold heeft het positieve effect dat zij al in de ether hebben gezeten. Een deel van die luisteraars is als het ware blijven hangen. Daarnaast moet je niet vergeten dat 10 Gold en Kink verschillende doelgroepen hebben. Voor 10 Gold kan 2,8% die ze hebben het minimum zijn, voor Kink is dat een mooi doel voor in de toekomst.

    /   Reply  / 
 7. Bastiaan

  Ik hoop eerlijk gezegd dat Kink FM in de kabel blijft. Het is al eerder gezegd, maar als Kink in de ether komt heb je meer reclame e.d. en voegt het zich in de grote massa. Op de kabel blijft het een klein gezellig muziekzendertje.

    /   Reply  / 
 8. Rocks Online

  Ik hoop dat het werkt dat ze in de ether komen. Maar ik hoop dat ze bij de nieuwe etherverdeling aan zuid-limburg denken.

    /   Reply  / 
 9. Jelmer

  Leuk stukje!

  Alleen had ik graag nog 1 ding van Arjan Grolleman willen weten: waarom doet-ie dit? Ik bedoel, hij is een geweldig voiceover en kwam als dj bij Veronica FM en tot een paar jaar terug bij het huidige Radio Veronica ook prima uit de verf.

  Waarom ga je dan bij zo’n kleine zender zitten (ok, weliswaar als station manager, maar toch)? Als voiceover en Veronica-dj hoeft-ie zich volgens mij veel minder gezeur en stress op z’n nek te halen en waarschijnlijk verdient-ie dan ook nog beter dan nu bij Kink Fm…

    /   Reply  / 
 10. Jim Smit

  @Jelmer
  Passie? Idealen? Van de zender houden? Niet van mainstream muziek houden?

    /   Reply  / 
 11. Tunin

  Het toverwoord: marketing. Vereniging Veronica heeft geld zat, maar dat heb je niet nodig, het kan ook via vele andere leuke manieren. Maar de helft van Nederland kent het hele woord Kink niet. Daar moeten ze eens wat aan doen.

  En dat weten ze zelf ook, maar ze doen het niet. Dom.

    /   Reply  / 
 12. Pingback: Overzicht 2009: Dit mocht je niet missen! | Radioactive

 13. JacoB

  @all:
  Het feit dat er überhaupt géén alternatieve radiozender ‘n landelijke etherfrequenti heeft is onbegrijpelijk en het lijkt de overheid ook nog eens totaal niet te intresseren hoe de muziekzenders klinken; of het allemaal op elkaar lijkt of niet, het boeit ze toch geen kloot, vanuit welke ministerie dan ook, anders hadden ze hun huiswerk wel beter gedaan.

    /   Reply  / 
 14. Pingback: Arjen Grolleman overleden | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>