Verslag lancering Kink TV door studenten V-Academy [Foto's]

Je studententijd is wellicht de meest relaxte tijd van je leven. Uitslapen wanneer je wilt, iedere avond is er wel ergens een feestje en nominaal studeren is alleen voor de echte nerds. Dat beeld had ik nou niet direct van de tien studenten van de V-Academy. Woensdagmiddag lanceerden zij in Hilversum het online televisiekanaal ‘Kink TV’, een project waar zij vijf maanden hard aan gewerkt hebben. Radioactive was aanwezig bij feestelijke lancering in het Veronicagebouw (waar het anker van hét schip nog in de tuin ligt) en sprak met directeur van V-Academy Astrid Babonnick en met station manager Kink FM Arjen Grolleman.

Door: Jorn Agterberg

De Veronica Radioschool ging in 2008 samen met de Filmschool op in het nieuwe V-Academy. Niet zomaar een opleiding zoals de vroegere radioschool waar de ‘Klas van 24′ alleen in de schoolvakanties bijeenkwam. De V-Academy is een heuse full-time opleiding en duurt zoals de meeste stages vijf maanden.

V van Veronica

Zowel V-Academy als Kink FM vallen onder de Veronica Holding en dat heeft -behalve de naam- niets te maken met Radio Veronica (onderdeel van Sky Radio Group), Veronica TV (onderdeel SBS) of met het Veronica Magazine (ook SBS). In september vorig jaar ging de eerste lichting van tien studenten van start aan de V-Academy. Twintig weken later mochten ze voor een volle zaal in de Veronica-villa hun eindproduct tonen: Kink TV.

Kink TV

Kink TV, met als slogan ‘Real Music Television’ zendt de crossmediale formats uit die de studenten tijdens hun stageperiode van ontwikkeld en uitgewerkt hebben. Directeur van V-Academy Astrid Babonnick liep rond met idee voor de academie en vond dat ‘grote broer’ Kink groter moet worden en daarvoor hebben ze veel meer mensen nodig. Arjen Grolleman, station manager van Kink FM, onderschrijft dat: “Wij bestaan al 13,5 jaar. Altijd hebben wij in armoede geleefd, nu de afgelopen twee, drie jaar gaat het eindelijk goed. Wat ik jammer vind is dat we er bijvoorbeeld heel weinig foto’s zijn gemaakt van alle leuke dingen die we hebben gedaan, omdat we eenvoudigweg de mensen niet hadden”. Grolleman is dan ook heel blij met de V-Academy en de studenten die dingen vastleggen, “er gebeurt iets met die geschiedenis”.

Om de crossmediale formats van de studenten een platform te bieden, gebruikt de V-Academy haar eigen interne media: Kink FM. Onder de paraplu van Kink is woensdag dus Kink TV gelanceerd; de V-Academy richt zich namelijk op meerdere media. De online tv-zender is ook een aanvulling voor de luisteraars van Kink FM: “met Kink TV kunnen we de groep Kink-luisteraars nog breder bedienen, omdat ze nu ook video en programma’s erbij hebben”, aldus Astrid Babonnick.

Pitchen

De tien studenten hebben afgelopen stageperiode vier tv-formats ontwikkeld. De ideeën voor de programma’s zijn aangeleverd door de V-Academy, maar de volgende lichting academici moet aan de slag met de formats die bedacht zijn door de huidige studenten. Deze laatste groep studenten gaat de ideeën voor hun opvolgers volgende week pitchen bij de Raad van Advies. Deze raad zal bepalen met welke van de tien formats de volgende lichting aan de slag gaat.

Gedurende de stageperiode worden de studenten begeleid door professionals uit het vak. Vijf maanden krijgen ze les en brengen ze het geleerde in de praktijk. Naast het uitvoeren van de tv-formats die bedacht zijn door hun voorgangers, moeten de nieuwe studenten zelf ook programma-ideeën ontwikkelen voor de volgende groep die na hen aan de V-Academy start. Daardoor ontstaat er een continue stroom aan nieuwe programma’s voor Kink TV.

On demand

De online tv-zender is woensdag gestart met het programma ’2Days’. Hierin volgen de studenten gedurende twee dagen een band of artiest op de voet. In de eerste serie maken kijkers kennis met onder andere Diesel Disko, Ian Britt, Kensington en Turk. Het uitzenden van Kink TV is “niet zoals een regionale zender in een carrouselvorm”, zegt Babonnick, alle programma’s zijn on demand en dus vanaf het begin te bekijken wanneer je wilt.

Programma’s

De komende tijd komen ook de drie overige formats online: ‘Album Top 5′ waarin Kink FM-dj’s elkaar interviewen over hun vijf favoriete albums van dit moment, ’CollaborHate’ (geweldig gevonden naam! CollaborHate) waarin twee verschillende muzikale acts samen een dag de studio induiken met de opdracht “schrijf samen een nummer en perform dit aan het einde van de dag”, en tot slot het programma ‘(On)Bekend’ waarin onderzocht wordt wie er schuil gaan achter de stemmen die te horen zijn op Kink FM.

Talenten

De V-Academy krijgt dagelijks circa twee aanmeldingen binnen. Dat betekent dat de academie voor iedere lichting kan kiezen uit een paar honderd gegadigden. Bij de lancering van Kink TV presenteerden de tien studenten zichzelf ook doormiddel van een live presentatie voor alle aanwezigen of waren ze te zien in de promo’s voor de vier tv-formats. Daaruit was goed op te maken dat er echt presentatietalent tussen zit. Niet iedereen is helemaal is daarvoor weggelegd, maar het gaat er ook om dat de hele groep studenten samen met elkaar de stage succesvol kan afronden. “We selecteren er ook op, zodat we een klas hebben met tien die alles kunnen behappen”, zegt Astrid Babonnick. Dat betekent dat de ene student iets meer met vormgeving bezig is, de ander meer bezig met regisseren of met camerawerk en weer anderen zijn wat meer op inhoud gericht vanwege hun journalistieke opleiding. “Als je zo’n groep bij elkaar zet, heb je een basis voor een programma”, aldus de directeur van V-Academy.

V-Radio

Met het opgaan van de radioschool in de V-Academy lijkt radio een ondergeschoven kindje geworden in de opleiding. Echter, degenen die echt een passie hebben voor radio, maken ook nog een programma bij V-Radio (als ze daar nog tijd voor hebben). Eén van de talenten, Diederik van Zessen, presenteert zelfs een programma bij Kink FM.

De tweede klas van tien studenten gaat op 9 februari 2009 van start. Die nieuwe groep is al bekend, maar aanmelden voor toekomstige klassen van de V-Academy kan altijd.

Foto’s lancering


De tien studenten van de V-Academy op een groot scherm wachtend op de officiële lancering van Kink TV.


Met een druk op de rode knop werd Kink TV woensdag gelanceerd.


Grote drukte in de Hilversumse villa van Veronica Holding.


Flesjes bronwater met de opdruk PureJingles.com. Pure Jingles is onderdeel
van VHU Europe waar de V-Academy een mediapartnerschap mee heeft


Astrid Babonnick, directeur van V-Academy bij lancering Kink TV.


Optreden van de Nederlandse band Mr. Love & The Stallions, één van de artiesten die
meewerkten aan het Kink TV-programma CollaborHate.

Foto’s: (C) Jorn Agterberg

Link:
- Kink TV

Lees ook:Woensdag lancering van Kink TV
Lees ook:Derde klas met studenten V-Academy gestart
Lees ook:Luisteraars stemmen massaal op bands voor nieuw Kink TV programma
Lees ook:John de Mol verbindt zich aan V-Academy
Lees ook:Mediapartnerschap tussen V-Academy en VHU Europe

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Verslag lancering Kink TV door studenten V-Academy [Foto's]

 1. Thomas

  leuk verslag – jammer t gemist te hebben,.. waren de presentaties van de ‘studenten’ ook nog n btje interessant?

    /   Reply  / 
 2. Jorn Agterberg Auteur

  Dankje Thomas! Jammer dat je er niet bij kon zijn… Volgende keer beter!

  En die presentaties waren erg leuk!

    /   Reply  / 
 3. Pingback: Kink TV nu ook via Hyves | Radioactive

 4. Pingback: Uitzendingen Plug de Band van start op Kink TV | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>