Interview met Radio 538-dj Mark Labrand (deel 1)

Hij begon als radio-dj bij Zoetermeer FM en Stadsradio Delft en kwam op zijn 17e al terecht in het opleidingstraject van 3FM. Binnen drie maanden was Mark Labrand daar weg en ging hij aan de slag bij Yorin FM. Net voordat Yorin omgedoopt werd tot Caz!, vertrok Labrand naar Slam!FM. In mei 2008 kwam hij terecht bij Radio 538. Zijn droombaan. Radioactive Blog sprak met Mark Labrand.

Door: Jorn Agterberg

Een doordeweekse middag, Mark Labrand (1985) is net een paar weken aan de slag bij Radio 538. Ik bel hem terwijl hij thuis lekker aan het relaxen is. Wat ik voorgesteld had als een interview van pak ‘m beet twintig minuten, werd een heel leuk gesprek van bijna één uur. We hebben uitbreid -bijna nostalgisch- gepraat over hoe fantastisch het voormalige Yorin FM was, maar natuurlijk vooral over Radio 538. Mark vertelde veel interessante zaken, dus ik heb het interview opge-deeld; vandaag lees je het eerste deel en deel twee volgt komende donderdag!

Zoals bijna alle dj's ben je begonnen bij de lokale omroep
"Ja, van mijn eind 16e tot begin 18e heb lokale omroep gedaan, daar heb ik onwijs veel uren gemaakt; in het weekend, 's avonds en in de schoolvakanties de ochtendshow van 6 tot 9 uur. Ik luisterde zelf veel naar landelijke radio om het af te kijken. Af en toe mocht ik komen kijken bij Veronica FM en 538. Thuis nam ging ik programma's van de radio op, om vervolgens alles te ontleden en te ontdekken hoe de dj's alles deden. Dat ben ik gaan nadoen en ik heb mijn eigen stijl gecreëerd."

Hoe ben je bij 3FM terechtgekomen?
"In februari 2003 zag ik een vacature bij 3FM, ze zochten nieuwe mensen voor het nachttraject. Ik was toen al helemaal fan van commerciële hitradio, maar het leek me te hoog gegrepen allemaal. 3FM leek mee ook wel leuk en dus stuurde ik een demo. Binnen 24 uur kreeg ik een brief terug van Iwan Reuvekamp (de opleidingcoördinator van 3FM, red.), met de reactie van "nou nee, je bent nog niet goed genoeg, werk nog even aan de volgende punten". Toen dacht ik, ja wacht eens even, dat kan ik ook wel. Vervolgens heb ik Iwan opgebeld en gezegd en "ik ben het er niet helemaal mee eens". "Nou prima, kom het maar bewijzen dan", was de reactie van Iwan. Toen heb ik een paar weekenden in 3FM-uitzendstudio mogen oefenen en demootjes opgenomen."

In het gesprek doet Mark opeens nog een onthulling over die tijd bij 3FM…
"Eén van die opnames die ik toen bij 3FM heb gemaakt, is op heel miraculeuze wijze bij 538 terechtgekomen… misschien heb ik daar zelf ook nog een rol in gespeeld (lach). Ja ik dacht als er goede apparatuur is, dan gaan we dat maar eens benutten."

En toen volgde een 3 maanden bij 3FM
"Dat is heel bizar gegaan, want ik zat nog op school en al fietsend naar huis had ik twee oproepen gemist: van Radio 538 én van 3FM. Bij 3FM kon ik direct op dinsdag op gesprek komen en bij Radio 538 op woensdag. Bij 3FM kreeg ik direct een contract."

En Radio 538 dan?
"Niels Hoogland vroeg mij laatst ook waarom ik toen niet naar hen ben toegekomen. Radio 538 was zó iets op een troon, als ik daar nu ga werken dacht ik, dan kom ik waarschijnlijk eerst nog niet op zender en ga ik eerst in de dj-school."

In feite keek je heel erg op tegen Radio 538?
"Het stond op zo'n enorm voetstuk. Ik dacht, ik ga eerst bij 3FM om veel vlieguren te maken en dan ooit misschien, kan ik naar Radio 538. Maar ik heb er geen spijt van hoor, het waren maar drie maanden bij 3FM, maar het was wel een leerzame tijd."

Van 3FM ging je heel snel naar Yorin FM. Hoe maakte je die overstap?
"Ik maakte één keer per week een programma bij 3FM en op vrijdagavond ook nog op de lokale omroep, dat stimuleerde 3FM ook. Toen ik op een avond bij de lokale aan het werk was, kreeg ik een sms van Roeland van Zeijst (mediajournalist die Mark had leren kennen bij 3FM, red.): "Ze zoeken iemand voor in de nacht bij Yorin FM. Ik heb jou voorgesteld, lijkt je dat wat?" Ik geloofde het niet, maar ik kreeg het nummer van Roland Snoeijer, en heb hem ook werkelijk gebeld. Snoeijer had mij gehoord op 3FM en ik kreeg een vast contract aangeboden bij Yorin FM En onvoorstelbaar… in een week in 2003 maakte ik zowel bij 3FM als bij Yorin FM een programma. Zo bizar dat dát kon! Iwan Reuvekamp van 3FM vond het prima en Stephan Koot van Yorin ook."

Yorin FM vond ik altijd een leuk station om naar te luisteren. Hoe heb jij de tijd bij Yorin ervaren?
"Dat is zo'n magische tijd geweest, voor iedereen binnen de organisatie. Het is onbeschrijfelijk… (om het vervolgens toch te beschrijven): zo warm, intiem en het was een heel hechte club. Het was gewoon alsof ik iedere dag om negen uur 's ochtends de kroeg binnen kwam lopen, en 's avonds laat gewoon weer naar huis. Het voelde nooit als werk."

Je hebt ook ontzettend veel gedaan bij Yorin. Beschrijf eens één dagje Yorin.
"Ik had van 10 tot 12 mijn eigen programma, van 12 tot 14 ging ik naar grote RTL-kantine om daar met iedereen van Yorin FM en RTL FM te gaan eten. Daarna teksten voorbereiden voor de Pepsi Chart (die uitgezonden werd op zaterdag, red.). Van 15 tot 17 inspreken bij RTL 5, promo's voor televisie. Daarna 's avonds weer eten met al die mensen. Weer wat voorbereiden en dan nog naar de Freakolympics. Mensen dachten op een gegeven moment echt dat ik daar woonde."

In april 2006 stapte je, vlak voor de transformatie van Yorin FM in Caz!, over naar Slam!FM. Heb je zelf een demo gestuurd of ben je gevraagd?
"Slam!FM heeft mij benaderd, dat ging via Lex Harding. Het was een lastige periode, want ik heb het zo ziekelijk fantastisch gehad bij Yorin FM."

In hoeverre speelde mee dat Frank Dane, Timo Kamst en Maurice Verschuuren, allemaal ex-Yorin, ook naar Slam gingen?
"Dat speelde zeker mee! Op het eind bij Yorin konden ze geen duidelijkheid geven wat Caz! ging doen. Ik heb geen spijt dat ik niet ben gebleven, maar Caz! klonk ontzettend leuk en het was een leuke tent, ook omdat veel oud-collega's daar zaten.

Maar goed, Caz! kon geen duidelijkheid geven en Slam had leuke uitspattingen; we gaan dit doen en we gaan dat doen. We konden daar lekker hitradio gaan maken. En natuurlijk, met Frank, Maurice en Timo, zaten we elkaar ook een beetje op te jutten. We hebben nachtenlang aan de telefoon gezeten: gaan we wel of gaan we niet naar Slam?"

Maurice Verschuuren is later weer teruggegaan naar Caz! Heb jij dat nog overwogen?
"Toen ik bij Slam zat, zijn er wel nog gesprekken geweest tussen mij en Caz! Er was interesse vanuit Caz! dat ik weer terug zou komen. Die gesprekken zijn in heel vroeg stadium gestopt, omdat Caz! op een gegeven moment ophield."

Bij Slam!FM maakte je van 16 tot 19 uur ‘Markplein'. Hoe was het maken van het zogenaamde ‘huiswerkradio'?
"Dat was best wel een moeilijk concept voor mij, het was ook wel even wennen om hitradio te maken op drive time. Best heavy omdat ik een bepaalde druk voelde dat het programma heel grappig moest zijn, leuk en vooruitstrevend. Daar heb ik me op een gegeven moment bij neergelegd en ben ik gewoon mijn eigen ding gaan doen."

Later verhuisde je programma naar de avond. Waarom?
"Ik kreeg de mogelijkheid om 's avonds radio te maken en daarmee kon ik voor nóg meer huiswerkmakende jongeren radio maken. En 's avonds was er toch iets meer vrijheid bij Slam!FM."

Je hebt sowieso veel vrijheid gekregen bij Slam, je bent zelfs een maand weggeweest naar Australië en Japen.
"Dat was het laatste punt van onderhandeling met Slam!FM. Die maand reizen had ik al vastgelegd bij Yorin FM en de tickets waren al geboekt, dus dat moest gewoon doorgaan. Maar inderdaad, ik kreeg veel vrijheid en daardoor heb ik mezelf enorm kunnen ontwikkelen en heb ik kunnen ontdekken wat ik moet doen en wat ik écht niet moet doen."

Wat is je belangrijkste ontdekking?
"Dat ik niet op zoek moet gaan naar gekke uitstapjes in mijn programma en naar spelletjes en toestanden. Gewoon lekker mijn eigen ding doen: hitradio. Ik heb voorlopig ook niet de behoefte om de personality kant op te gaan."

En dan op een gegeven moment, wanneer je al een tijdje niet meer op Slam!FM te horen bent, verschijnt er een persbericht met de daarin de tekst:
"Al weken lang word ik met een heerlijk gevoel wakker, omdat ik mijn droombaan bij Radio 538 te pakken heb! Dit is zonder twijfel het beste wat mij kan overkomen als radio dj."

Zelfde vraag als bij de vorige stationswisselingen: demo of gevraagd?
"Radio 538 had mij echt een prachtig bod gedaan. Op zich heb ik al heel lang een beetje contact met de mensen van Radio 538 en op een gegeven moment was het van nu kan het! "We willen je echt dolgraag er bij hebben", kwam er vanuit Radio 538.

Dat heb ik ook eerlijk besproken met de directrice van Slam (Jacqueline Bierhorst, red.). Ik wilde er namelijk netjes met Slam!FM uitkomen. Dat heeft ontzettend lang geduurd om daar voor beide partijen goed uit te komen, want bij Slam!FM had ik een contract voor meerdere jaren. Maar Radio 538 is zo bijzonder, vanaf de eerste seconde dat ik daar iets zei, had ik zoiets van wow, dit is precies wat ik gewoon wil en dit past zo goed bij mij. Ik vond het ontzettend tof bij Slam, maar het aanbod van Radio 538 was zo'n fantastische kans. Er is in mijn ogen geen enkel station in Nederland dat tegen Radio 538 opkan."

Lees verder: Interview Mark Labrand (deel 2)

Lees ook:Na Maurice en Frank nu ook Mark Labrand weg bij Slam!FM
Lees ook:Interview met Radio 538-dj Mark Labrand (deel 2)
Lees ook:“Mensen luisteren voor de muziek, niet voor mij”
Lees ook:Laatste uitzending Daniël Lippens op SLAM!FM
Lees ook:Kristel van Eijk: ‘Ik miste radio maken op de dag’

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Interview met Radio 538-dj Mark Labrand (deel 1)

 1. Simon

  Hij gebruikt wel erg vaak woorden als: ‘(ziekelijk) Fantastisch’ en ‘Onbeschrijfelijk’..

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  @Simon: Het blijft een dj hè ;)

  Die gebruiken nog al vaak bijwoorden en superlatieven om iets duidelijk te maken!

    /   Reply  / 
 3. Erwin

  Overdrijven is ook een kunst, dat dan weer wel….

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Check dit: Foto’s studio Radio 538 | Radioactive

 5. Afkraker

  Wat een homo gezeik!

  Dit is echt een homo luister naar frank dane nichten!

    /   Reply  / 
 6. jack jansen

  hoi gozer,
  ik luister nu al jaren naar de radio en altijd naar 538. Nu vind ik het alleen jammer dat je steesd minder praat op een dag. Vorig jaar had je gemiddeld 23.5 minuten meer praat tijd op een dag dan nu. Dat is dus echt niet leuk. Zou je voor mij eens een keer een hele lange tijd willen praten over iets??? (het liefst over iets als de mexikaanse griep of zoiets???) heel erg bendankt. En dan niet gelijk stoppen met meer praten maar dan ook echt blijven doen en zou je dit alstjeblieft willen voorlezen op maandag 29 juni om half zes??? Dit zou zo cool wezen. En zou je dan aan het begin mijn naam zeggen en aan het einde weer, plz???
  Heel erg bedankt.

  Groetjes jack jansen een jonge die gek is op de radio.
  Doeg!!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>