100%NL ziet ‘frequentieuitspraak’ als formaliteit

"Wij gaan winnen! Het is een formaliteit." Herbert Visser zal niet slecht slapen vanwege de zitting die morgen plaatsvindt bij het CBb. "Als ik Ad Ossendrijver of Ruud Hendriks was en ik wil een vrolijke dag, zou ik wegblijven", grapt hij over zijn verwachting dat Arrow en Radio Nationaal geen sterke zaak hebben in hun poging om alsnog te kunnen uitzenden via kavel A9 van 100%NL, dat eerder in handen was van RTL FM.

Door Thomas Giger

Arrow en Nationaal maken volgens Visser, die hun pleitnota's gelezen heeft, "geen schijn van kans" en niet alleen omdat 100%NL een hoger percentage Nederlandse muziek bood dan haar beide concurrenten. Volgens Visser heeft Arrow in deze zaak "exact dezelfde argumenten" gebruikt als bij het eerdere (afgewezen) bezwaar tegen de toewijzing van een ander frequentiekavel van Radio Veronica, waar Arrow zich in 2003 óók voor had ingeschreven.

Kwaliteit

Naast de percentages had de commissie-Franken volgens Arrow ook de kwaliteit van de muziek moeten laten meewegen. "Het komt erop neer dat Arrow is van mening dat de kwaliteit van hun muziek beter is dan die van 100%NL. Zij zouden minder Nederlandstalige muziek gaan draaien, maar wel Golden Earring en Boudewijn de Groot."

"En daarmee heb je natuurlijk een veel betere kwaliteit dan Ali B en Brainpower", smaalt Visser. Hij vindt het geen sterk argument. "Tot dusver bleef Arrow in de bodemprocedure nergens met dat standpunt en dat zal morgen bij het CBb niet veel anders zijn."

Nationaal

Radio Nationaal argumenteert in haar pleitnota dat 100%NL destijds niet toegelaten had mogen worden tot de vergelijkende toets. De geboden 70 procent Nederlandstalige muziek zou niet realistisch zijn. "Wat dat betreft is morgen ons tegenargument: stemt u maar af op de FM 104.6 hier in Den Haag."

Net als RTL FM destijds in de rechtszaak tegen de Staat (het schorsingverzoek dat in juni vorig jaar werd afgewezen) voert ook Radio Nationaal aan dat 100%NL niet rendabel kan zijn. "Na negen maanden uitzenden zijn we dat inderdaad nog niet", geeft Visser toe. Over de hele licentietermijn van acht jaar en drie maanden is dat volgens hem heel anders.

Vier miljoen

"Met een marktaandeel van twee procent kan 100%NL rendabel zijn. We zijn nu net negen maanden bezig en staan nu op een half procent en 0.9 in de doelgroep 20-34 jaar. Later dit jaar krijgen we er nog een stoot kabelfrequenties bij. Dat zal ook het marktaandeel verhogen", aldus Visser. Hij verwacht binnen afzienbare tijd in twee miljoen huishoudens via de kabel te horen te zijn.

De lage licentiekosten van 8000 euro spelen een belangrijke rol. "We zijn van alle landelijke commerciële zenders by far de goedkoopste. 100%NL kost ongeveer vier miljoen euro per jaar." Dit bedrag is het totaal, dus inclusief salarissen, huisvesting, technische kosten voor de zenders en toezicht door de overheid, bevestigt de programmadirecteur desgevraagd.

Perspectief

De regeling die RTL Nederland heeft getroffen met de Staat, zoals Radioactive Blog eerder vanavond meldde, "biedt perspectief" voor 100%NL. "Wij hebben ook nog aardig wat te vorderen van de Staat der Nederlanden", zegt Visser met nadruk. "We hebben drie jaar niet kunnen uitzenden en maar een licentie voor de resterende vijf jaar."

Zie ook:
RTL FM schikt met Staat inzake frequentiekavel A9
Dossier 100%NL 

Lees ook:Uitspraak CBb: SLAM!FM behoudt radiovergunning
Lees ook:100% NL wil per direct on-air
Lees ook:Kavel A7 naar 100%NL
Lees ook:PCM verkocht belang in Arrow-stations voor 1 euro
Lees ook:Adam Curry alweer vertrokken bij Arrow Classic Rock

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “100%NL ziet ‘frequentieuitspraak’ als formaliteit

 1. Jasper

  nclusief?
  IIInclusief?

    /   Reply  / 
 2. Sander

  Miereneukerij!
  Ik vind de commotie om “Jan Smit” op 100%NL ook weer zo fout. Visser neemt aparte beslissingen.

    /   Reply  / 
 3. Kees

  Leuk stukje, Thomas. Valt me alleen op dat je al dagen met geen woord rept over de soap rond Herbert Visser vs. Jan Smit. Herbert is druk bezig om alle dj’s op non actief te zetten vanwege muziek van Jan Smit. En dat mag niet he? Alleen urban shitzooi, beetje pop en beetje rock. Herbert, als je dit leest. Ik wil graag een plaatje voor jou aanvragen op je zender 100%Niks: “Je bent een eikel” van Lebbis & Jansen.

    /   Reply  / 
 4. Thomas

  @ Kees: u vraagt, wij draaien! :-) Was toevallig net met uitwerken van het gesprek met Patricia van Liemt, toen jij dit schreef ;-) . Ze vertelt wat meer over het hoe en waarom.

  @ Jasper: dank, dat was inderdaad een tikfoutje.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>