DAB lijkt Dead And Buried, maar voorlopig beste optie

Gisteren had ik het al even over Radio Digitaal, het internet-muziekradioplatform van Talpa. Dan is een bruggetje naar digitale (ether)radio snel gemaakt. Zit er eigenlijk nog leven in DAB? Tja. "Dead And Buried", zegt radioconsultant Ad Roland tijdens de Broadcast Business Club over radio. Hij ziet meer in de Amerikaanse methode van digitalisering, terwijl commerciële stations als Q Music en Radio 538 daar weer andere ideeën over hebben.

Roland vraagt zich af waarom Nederland nauwelijks aandacht besteedt aan de ontwikkelingen in de VS, waar het omzetten van analoge etherfrequenties veel soepeler verloopt. Door de gebruikte bandbreedte kunnen Amerikaanse stations op hun bestaande (analoge) etherfrequentie tegelijk ook digitáál uitzenden. Een techniek die IBOC (In Band On Channel) wordt genoemd en ook bekend staat als HD Radio (High Definition Radio), oftewel het opwaarderen van de AM en FM.

Toekomst

Experimenteren met zulke technieken is duur en voor Nederlandse radiostations niet interessant, denkt Talpa-radiodirecteur Jan-Willem Brüggenwirth. Ad Roland waarschuwt: "Als wij op deze wijze met onze digitale gedachte verder gaan, zijn wij straks niet meer een radiostation, maar kunnen wij hoogstens nog functioneren als toeleverancier voor andere bedrijven. Dát is de toekomst voor radio als we niet oppassen. Niet nu, maar over vijftien jaar wél."

Peter Bossaert van Q Music vindt de technische discussie minder belangrijk, omdat er vanzelf wel betere technieken uit DAB voort zullen komen. De DAB-frequenties moeten in gebruik zijn, zodat ze niet toevallen aan andere landen en Nederland de digitale boot mist. Als radiozenders instappen, wordt het digitale aanbod volgens Bossaert vanzelf interessant voor de luisteraar. Maar: "Het is aan de óverheid om die initiatieven te nemen."

(c) Thomas Giger

Dit is een deel uit ‘Radio is micromanagement’ in Broadcast Magazine nr. 241

Lees ook:
Talpa zet hoog in met Radio Digitaal
________________________________________________________________

Lees ook:Digitalisering 538-frequentie is politiek statement
Lees ook:Satellietradio: concurrent voor (digitale) etherradio?
Lees ook:Verhagen wil vergunningen commerciële omroepen verlengen
Lees ook:Jan Westerhof vindt DAB nu beste digitale optie
Lees ook:Q-Music wil meerdere radiostations in Vlaanderen

1 Reacties // Reageer

One thought on “DAB lijkt Dead And Buried, maar voorlopig beste optie

  1. radioman

    Ik moet nog allemaal zien of (T)DAB het ooit nog gaat worden. Het lijkt er niet op, want het kabinet heeft eerder dit jaar bijna gekozen voor DAB, maar een beslissing op het laatste moment uitgesteld, omdat ze willen kijken naar alternatieve technieken die beter zouden zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>