RTL maakt geen sterke indruk tijdens behandeling voorziening

Thomas Giger)100%NL gaat mogelijk zélf muziek produceren om aan de programmatische eisen te voldoen én praat met andere partijen over samenwerking. Dat bleek donderdag bij de voorzieningenrechter van het CBb in Den Haag. RTL Nederland procedeert daar tegen de Staat met als doel om haar huidige frequenties (voorlopig) te behouden. Daarbij werden ook pijlen gericht op 100%NL van het Finse Mediasales. Maar ze misten vaak het doel.(Foto: Thomas Giger)

Door Thomas Giger

RTL FM moet van de minister van Economische Zaken per 8 juli plaatsmaken voor de nieuwe zender 100%NL. Volgens RTL Nederland is er ‘de nodige reden voor twijfel’ over de rechtmatigheid van deze beslissing, omdat zij niet alleen betere programmatische en financiële papieren zou hebben, maar ook een zwaarder wegend belang. Daarnaast vindt RTL dat 100%NL onterecht is toegelaten tot de vergelijkende toets. Met deze argumenten wil zij het overheidsbesluit via de rechter laten schorsen en daarmee blijven uitzenden op kavel A9.

Walletjes

Advocaat J. Doeleman van RTL betoogde dat na drie jaar investeren bijna op het break-even punt is. Het zou onterecht zijn dat de zender ‘in het zicht van de haven’ haar vergunning verliest en mogelijk niets terugziet van de investeringen. De minister zou de licentiebedragen van RTL over de afgelopen drie jaar willen houden en dan óók de 8000 euro van Mediasales willen factureren. "Het is een klassiek voorbeeld van ‘van twee walletjes eten’ (gelach in de zaal) en dat past een minister niet", zei Doeleman met gevoel voor ironie.

De vertegenwoordiger van de Staat, mr. A. van Rijn, wierp tegen dat RTL drie jaar profijt van de vergunning heeft gehad. Verder was het bekend dat verschillende partijen bezwaar maakten tegen de omstreden toewijzing. "Als RTL professioneel onderneemt – dat neem ik zonder meer aan – dan zullen ze met alle eventualiteiten rekening houden", zo zei hij. Namens de Staat kon hij melden dat de financiële consequenties (zoals schadeclaims, TG) de volle aandacht hebben van de minister, die op korte termijn met een standpunt komt. (lees hieronder verder)

Thomas Giger)
Het Paleis van Justitie in Den Haag (Foto: Thomas Giger)

Kabel

Het verlies van de vergunning betekent volgens Doeleman ‘einde verhaal’ voor RTL FM, omdat alleen op de kabel uitzenden niet rendabel is. Zes van de tien luisteraars zouden namelijk afstemmen op de etherfrequentie. Volgens berekeningen van RTL zakt het huidige marktaandeel (van 3.3 procent, TG) dan naar 1.3, terwijl 2 procent volgens het bedrijf de grens is waarop uitzenden nog commercieel interessant is. Directeur Fons van Westerloo zei eerder in een gesprek met ons juist dat 60 procent van het RTL FM-publiek luistert via de kábel.

Namens de Nederlandse Staat zei advocaat Van Rijn dat Mediasales in 2003 wel dégelijk op juiste gronden is toegelaten tot de procedure. De aanvraag zou op tijd zijn ingediend en hebben voldaan aan alle minimumeisen. Dat Mediasales achteraf – vanwege een misverstand – het percentage Nederlandse producties omlaag bracht van 80 naar 70 procent, is volgens de minister eveneens volgens de regels verlopen. Alle kandidaten konden tijdens meerdere perioden van ‘verzuimherstel’ details of onvolledigheden in hun aanvraag aanpassen.

Noordzee

Advocaat S. Gijrath van Mediasales was verbaasd over de opmerking van RTL FM dat het bedrijfsplan van zijn cliënt niet haalbaar is. Volgens hem beseft men dat Mediasales het beste programmavoorstel heeft ingediend, waardoor ‘voor de vijfde keer’ het bedrijfsplan wordt bekritiseerd. Een zender met Nederlands product kan volgens (door RTL opgevoerde) deskundigen geen succes worden. Daarbij werd als voorbeeld Radio Noordzee Nationaal genoemd, dat (ondanks een groot marktaandeel) destijds haar format moest bijstellen om (meer) winst te maken.

De RTL-vertegenwoordigers citeerden uit een onderzoek van mediabureau Mindshare en een verklaring van voormalig commercieel directeur Rob Zomer van het (inmiddels in Q Music veranderde) Noordzee FM. Hij meent dat een zender met Nederlands product voor luisteraars en adverteerders niet aantrekkelijk is. Radio Noordzee Nationaal kampte met tegenvallende inkomsten en deed het beter toen meer buitenlands repertoire werd gedraaid. (lees hieronder verder)

Thomas Giger)
Eén van de torens van het gerechtsgebouw (Foto: Thomas Giger)

Mediafamilie

Verder stelt Mindshare dat door een beperkt aanbod van Nederlands product veel nummers herhaald moeten worden om aan de 70%-norm te komen en dat RTL FM een stabielere partij is, doordat ze deel uitmaakt van een ‘mediafamilie’. Dit zou belangrijk zijn voor een sterke positie in het veel grotere ‘playing field’ dat door de toegenomen concurrentie op de radiomarkt is ontstaan. Mediasales maakte daarop bekend dat zij met andere partijen onderhandelt over samenwerking.

"Leuk om te lezen, maar niet relevant", zei advocaat S. Gijrath van Mediasales fijntjes over de vele verwijzingen naar de casus Radio Noordzee. "Het is niet duidelijk op basis van welke expertíse Mindshare zich uitlaat over radioformats, omdat zij vooral actief zijn op de televsiemarkt", voegde zijn collega N. van Dorp toe. Mindshare zou het bedrijfsplan van Mediasales ook niet hebben ingezien. Advocaat H. Cornelissen van RTL stelde hier tegenover dat Mindshare met klanten als Unilever advies geeft aan ‘de grootste radio-adverteerders van Nederland’.

Publiek

Mediasales concludeert op basis van een NIPO-onderzoek en de actuele hitlijsten dat er wel degelijk animo is voor muziek van eigen bodem. In de database van 100%NL, dat via de satelliet al proefuitzendingen maakt, staan momenteel 900 Nederlandse nummers. Daarnaast wil men ook onbekende artiesten een kans geven. Het door 100%NL geopperde idee om bij te weinig aanbod zélf muziek te gaan produceren, leidde tot enige hilariteit op het RTL-gedeelte van de tribune.

Advocate Van Dorp uitte twijfels over de ‘zes regels’ tellende verklaring van Rob Zomer, omdat 100%NL niet vergelijkbaar is met Radio Noordzee Nationaal. Mediasales wil een ander station neerzetten met veel populaire muziek, maar niet in het volkse repertoire. Mediasales verwacht niet dat alle luisteraars van RTL FM over zullen gaan naar 100%NL, maar hoopt met haar onderscheidende format (pop, rock en urban) op genoeg marktaandeel om over 4 jaar winst te maken.

Significant

Het programmavoorstel van Mediasales voldoet aan alle eisen, zei advocaat Van Rijn namens de Staat. In tegenstelling tot wat RTL beweert, scoort 100%NL in het totaalbeeld ‘significant méér’ dan andere aanvragers. Mediasales heeft volgens de Staat een uitgebreid voorstel ingediend om die doelstelling te realiseren. Ook het bedrijfseconomisch aspect zou goed zijn uitgewerkt, al werden vraagtekens gezet bij de manier waarop de zender aan adverteerders wil komen. Daarom is het bedrijfsplan niet met een plus, maar met een nul (dus niet een min) beoordeeld.

Advocaat Doeleman van RTL Nederland benadrukte op de zitting verschillende keren het belang van zijn cliënt, dat groter zou zijn dan dat van Mediasales. Dit omdat RTL al publiek, adverteerders, personeel, imago en merk heeft opgebouwd en 100% NL als nieuwe zender nog niet of nauwelijks. "De gevolgen zijn onomkeerbaar", zo bezweerde hij. Zelfs als RTL FM in de bodemprocedure alsnog gelijk zou krijgen, zou de zender helemaal opnieuw moeten beginnen met opbouwen. "Het is kapitaalvernietiging van de eerste orde", aldus Doeleman.

Rechtzetten

Mr. Van Rijn stelde namens de Staat dat niet alleen RTL, maar ook Mediasales een belang heeft. Terwijl RTL FM al drie jaar het kavel A9 kan uitbaten, wacht Mediasales al even lang op uitzenden via de frequenties waarop ze naar eigen zeggen al drie jaar recht heeft. Van Rijn erkende dat de Staat bij de verdeling in 2003 fouten heeft gemaakt: "Als een onrechtmatig besluit is genomen, dan moet je dat rechtzetten, punt uit." Hij onderschreef het besluit van de minister dat Mediasales het meeste recht heeft op de frequenties van kavel A9.

Uitspraak: vrijdag 30 juni om 11.00 uur

(c) Thomas Giger – gedeeltelijke overname alleen met bronvermelding en link

Lees ook:

Dossier RTL FM en Dossier 100% NL
________________________________________________________________

Lees ook:Bram Moszkowicz met misdaadrubriek bij Ruuddewild.nl
Lees ook:Nothing’s gonna stop him now – Herbert Visser blij met uitspraak
Lees ook:Caz! breidt reclameverkoopteam uit met Tony Smid
Lees ook:Martin Ros pikt het niet
Lees ook:Radio Noordzee Nationaal op kabel in Den Haag

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “RTL maakt geen sterke indruk tijdens behandeling voorziening

 1. Herbert Visser

  Goed stuk Thomas. Nog wel een paar kleine dingen: onze advocaat was écht niet verbaasd dat RTL FM kwam met het argument dat het bedrijfsplan van 100%NL zou moeten worden afgewezen, omdat deze kwestie nu al in iedere procedure aan bod is gekomen. Maar zonder in detail te treden: in het bedrijfsplan wordt zeer uitgebreid uitgelegd hoe een station met 70% Nederlandstalige muziek juist wél winstgevend kan worden gemaakt. En de RTL FM advocaten citeerden niet uit een onderzoek van mediabureau Mindshare, maar Mindshare had een verklaring afgegeven voor (grote klant) RTL, waarin stond dat Nederlandstalige muziek alleen maar luisteraars ouder dan 50 trekt (Dus The Partysquad zingt alleen voor bejaarden). Ook stond er in die verklaring dat we alleen maar naar het verlies van luisteraars door Radio 10 in 2003 hoeven te kijken, om te kunnen constateren dat een nieuwe zender het in een overvolle markt niet zou gaan redden (ik snap het verband niet, maar zo stond het er echt).
  Tenslotte: inderdaad staat er in het bedrijfsplan van 100%NL dat, indien de situatie zich zou voordoen dat er in een bepaalde categorie pop/rock/urban te weinig Nederlandstalige muziek zou zijn, 100%NL zelf opdrachten verstrekt aan producers om Nederlandstalige muziek te maken. Ten eerste denk ik niet dat die situatie zich nog zal voordoen, maar indien wel: tv-zenders geven opdrachten voor de productie van Nederlandse soap-opera’s, drama, etc. Waarom zou een radiostation dan geen opdracht kunnen geven voor de opname van Nederlandstalige nummers die je bovendien meermalen per dag kunt draaien? Zo duur is dat echt niet meer, hoor. Op mening zolderkamertje wordt echt goed spul gemaakt. De kans dat het geen hit wordt? Die kans is er ook met de soap-series op tv-zenders. En toch worden die ook gemaakt. Daarnaast: worden enkele van die nummers toch hits, dan levert dat nog geld voor het station op ook.

    /   Reply  / 
 2. Thomas Giger

  Herbert, bedankt voor het compliment en voor je nuanceringen en aanvullingen.

  Ik dacht dat hij het woord ‘verbazing’ gebruikte, maar kan me voorstellen dat het al vaak aan de orde is geweest in al die procedures die jullie hebben doorlopen.

  Met 70% NL-talig een aantrekkelijk station neerzetten, lijkt mij best een uitdaging. Maar ik neem aan dat jullie er goed over hebben nagedacht, anders begin je niet aan zoiets.

  Inderdaad staat mij ook nog bij dat Mindshare verklaarde dat NL-talig niet interessant is voor 20-49… laat dat nou toevallig de doelgroep van RTL FM zijn :-) .

  Nu heeft het verleden inderdaad bewezen dat NL-zenders het niet makkelijk hebben. Wat dat betreft hadden ze beter Holland FM nog kunnen noemen, of Radio Nationaal, die om diverse redenen zijn gestopt. Maar de vergelijking met Radio 10… dat zijn echt appels en peren.

  Zelf muziek (laten) produceren vind ik persoonlijk een leuk idee. Misschien hoeven jullie dit niet eens te initiëren, want ik kan me voorstellen dat Nederlandse dj’s, zangers en producers uit zichzelf wel demo’s zullen gaan sturen, gezien jullie doelstelling om ook onbekende artiesten een kans te geven.

  Ik denk dat 100%NL zich ook wat dat betreft zou kunnen onderscheiden. Hitzenders met een groter marktaandeel (waar de belangen groter zijn) zullen alleen veilige muziek draaien.

  Groet, Thomas

    /   Reply  / 
 3. Erwin

  Misschien is deze website wel iets voor Herbert. Podsafe Nederlandse produkties: http://www.boomr.nl/

    /   Reply  / 
 4. Herbert Visser

  Noordzee he? In elke zaak komt aan de orde dat 100%NL niks kan worden, omdat ook Noordzee niks is geworden. Maar Noordzee was een zender met veel Frans Bauer, BZN, etc. 100%NL wordt dat met Brainpower, Lange Frans en Baas B, Brace en The Partysquad beslist niet. Bovendien komt het argument over als: ‘België kan geen luchtvaartmaatschappij hebben, omdat Sabena 5 jaar geleden failliet is gegaan’.

    /   Reply  / 
 5. ruud

  Het ingaan van RTL op de toewijzing 100% is een niet al te slim achterhoedegevecht.
  Het lijkt erop dat dit de aandacht behoorlijk afleidt.

  Waar het om gaat is of de Minister van EZ (MEZ) de vergunning kan intrekken na 3 jaar. Het argument van de landsadvocaat dat een ondernemer met alle eventualiteiten rekening moet houden, met andere woorden de (onbetrouwbare) Staat is ondernemingsrisico, gaat het het niet halen volgens mij. Dat is namelijk hetzelfde als stellen dat Nederland een bananenrepubliek is en dat de Staat alles mag doen wat zij wil zonder ook maar enigzins rekening te houden met de rechtszekerheid van burgers en bedrijfsleven.

  Ik wijs erop dat de Rechter Rotterdam een naheffing van AT/MEZ van ons over toezichtkosten 2003 resoluut van de hand heeft gewezen. En geloof het of niet, er is al daadwerkelijk terugbetaald.

  AT was bij de vergunningverlening voor de berekening van toezichtkosten uitgegaan van het gemiddeld (dag/nacht) vermogen van een frequentie. Een paar maanden later kregen we een naheffing voor het maximale vermogen, want zo stond het in de regeling.
  Ondanks het feit dat de naheffing geheel volgens de de regeling was vond de Rechter het een daad van onbehoorlijk bestuur, en gelaste terugbetaling van het teveelbetaalde.

  Het intrekken van een vergunning (na 3 jaar) zonder dat de houder in gebreke is gebleven lijkt een daad van onbehoorlijk bestuur.

  Daar de MEZ nu ook al een vergunning heeft gegeven aan 100% NL heeft hij een probleem.
  Ook die kan, zo lijkt het, niet meer worden afgenomen.
  Dat gaat hem veel narigheid kosten en minstens een hoop geld.
  Maar Frequentie-verdeling en Overheidsgepruts zijn al jaren synoniem.
  ruud

    /   Reply  / 
 6. 50 cent

  Dus een mix van Fun X en Radio 538 voegt iets toe?

  Het is gewoon belachelijk als RTL FM eraf moet voor een zender als 100% NL.

    /   Reply  / 
 7. Antwan

  50 cent, je kunt het belachelijk vinden dat rtl fm de frequentie moet inleveren aan 100%NL maar dit is gewoon het recht dat zegeviert. Iets dat je onterecht hebt gekregen hoor je gewoon terug te geven. Ik geef 100%NL een hele goede kans om op deze frequentie succesvol te zijn en wens ze daarmee alle geluk.

  Herbert zet hem op.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>