iPhone aanjager mobiel radio luisteren?

De die hard fans van Apple iPhone konden afgelopen vrijdag in ons land eindelijk legaal zo'n mobiele telefoon verkrijgen. Sinds die dag zijn de radiostations van de Sky Radio Group ook te beluisteren via de iPhone en de iPod Touch. Voor de zenders Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM en TMF Radio zijn speciale web apps ontwikkeld. Daarmee kan via de iPhone live afgestemd worden op die zenders, of om podcasts te beluisteren.

Met de term 'web app' was ik tot voor kort ook niet bekend, maar laatst hoorde ik mijn blog-collega Victor Peters (Nieuwe Media Blog) er uitgebreid over. Hij schrijft ook regelmatig over de 'apps' voor de iPhone. In het kort, een web app (ook wel webapplicatie genoemd) is een term die wordt gebruikt voor een programma dat op een web-server draait en via de webbrowser kan worden benaderd.

Voor de iPhone- en iPod Touch-gebruikers geldt dat ze gewoon naar de site van het gewenste radiostation (uit de stal van de Sky Radio Group) kunnen surfen. Zij worden dan automatisch herkend door de iPhone en iPod als web app. Met de web apps kunnen gebruikers live afstemmen op één van de stations van Sky of diverse populaire podcasts beluisteren (zoals die van de 'Soulshow' Ferry Maat).

Toekomst 

De Sky Radio Group zegt bij monde van de dit jaar aangetreden Digital Director Johan Looijenga, dat het haar luisteraars via zoveel mogelijk distributiekanalen de mogelijkheid wil geven om naar de zenders van Sky te luisteren.

Volgens mij is het meer dan zomaar een extra distributiekanaal wat de Sky Radio Group aanboort. Wanneer de smartphones als de iPhone bij het grote publiek gemeengoed worden, zullen ook de toepassingen in een rap tempo toenemen. Wat mij betreft wordt dit de nieuwe manier van onderweg radio luisteren, zeker met de 'flat fee'-abonnementen waarmee je voor een vast bedrag onbeperkt kunt internetten op je mobiel. De kwaliteit is in ieder geval een stuk beter dan wanneer je met je telefoon het FM-signaal uit de ether moet plukken.

Wat denk je? Zijn de nieuwe generatie telefoons de aanjager voor mobiel radio luisteren? Zitten we over twee jaar met onze smartphone op het strand aan de Middellandse Zee (tegen lage roamingkosten) online te luisteren naar de Nederlandse radio?

Zie ook:
- Downloadshop voor muziek van Sky, Veronica en Classic FM
- Ringtone-ondernemer Johan Looijenga naar Sky

Lees ook:Radio-apps publieke omroep nu ook voor Android
Lees ook:Gratis iPhone-applicaties voor zenders Sky Radio Group
Lees ook:iPhone apps voor radiozenders PO
Lees ook:iPhone verantwoordelijk voor 10% online luisteren
Lees ook:KXradio nu ook op iPhone en iPod Touch te beluisteren

1 Reacties // Reageer

One thought on “iPhone aanjager mobiel radio luisteren?

  1. Erwin

    Daar zal ik inderdaad niet gek van zitten te kijken als dit gebeurd. Niet alleen via de Iphone die er overigens erg gelikt uitziet, maar ook via andere telefoons van Nokia.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>