Strop van 210 miljoen kronen voor Sky Radio

Van 1997 tot 2004 was non-stop zender Sky Radio de grootste zender van Nederland. Wat hier werkt kan over de grens wellicht ook werken en dus startte Sky Radio in 2003 ook in Denemarken. Het station kreeg in dat jaar een uitzendvergunning voor het Scandinavische land. De overheid beloofde Sky Radio met het FM-pakket een landelijke dekking van 78%. Volgens Sky was dat in werkelijkheid slechts 63%.

Sky Radio in Denemarken was in het begin erg populair, maar al snel daalden de luistercijfers en de inkomsten vielen tegen. Dat werd mede veroorzaakt door de hevige concurrentie van staatsomroep Danmarks Radio en Radio 100FM (onderdeel van Talpa Capital). Een formatswijziging van Sky Radio waarbij vanaf toen ook gepresen-teerde programma's te horen waren, heeft weinig positiefs gebracht. Dat heeft Sky doen besluiten om op 14 november 2005 om 23.59 uur de uitzendingen van Sky Radio Denemarken te beëindigen.

Het frequentiepakket kostte circa zeven miljoen euro per jaar, maar Sky weigerde om het restantbedrag voor de FM-licentie te betalen omdat de onderneming van mening is dat de Deense overheid in gebreke is gebleven. De beloofde dekking met het FM-pakket werd immers niet gehaald. De rechter heeft geoordeeld over deze zaak en vindt dat Sky radio als professioneel radiobedrijf vóór de veiling van de FM-pakketten zelf had moeten uitzoeken wat de dekking was.

In deze zaak stelde de rechter stelde de Deense overheid in het gelijk en bepaalde dat Sky Radio 210 miljoen kronen aan de overheid moet betalen (in plaats van de resterende 324 miljoen kronen die Sky eigenlijk nog had moeten betalen voor het FM-pakket). Sky Radio heeft de frequentie (landelijk kavel FM5) teruggegeven aan de Deense overheid die het vervolgens opnieuw geveild heeft. De nieuwe eigenaar van het FM5-kavel werd TV2 Radio er ook geen winstgevende zender van wist te maken. TV2 Radio stopt daarom per 1 juli 2008 met uitzenden en de licentie voor het kavel wordt verkocht aan SBS Broadcasting.

Tegen de huidige wisselkoers betekent de uitspraak van de rechter dat Sky Radio 28,2 miljoen euro moet betalen aan de Deense overheid. Best zuur voor Sky dat het radiostation in Denemarken niet gebracht heeft wat ze zelf verwacht hadden en wat ze wat betreft de dekking beloofd was, maar dit is natuurlijk wel het risico van ondernemen. Aan de andere kant valt de overheid ook wel wat te verwijten, want de dekkingsproblemen van het betreffende FM-pakket waren naar alle waarschijnlijkheid al veel langer bekend.

Zie ook:
- Zoektocht 'Baby van het Jaar' bij Sky Radio
- Het nieuwe geluid van Sky Radio

Lees ook:Deense Sky Radio-frequenties niet naar Talpa en SBS
Lees ook:Frank Dane krijgt Wilhelmus op Deense radio
Lees ook:Radioactive headlines week 20: Start van Curry’s Wake Up Call
Lees ook:Vier commerciële radiozenders stappen naar rechter
Lees ook:Lex Harding en Ruud Hendriks: vriendschap voorbij?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Strop van 210 miljoen kronen voor Sky Radio

 1. Robin

  Euh, er zit een fout in het artikel. Sky Radio heeft haar licentie niet aan TV2 Radio verkocht, maar terug geven aan de Deense overheid. Deze heeft de licentie weer opnieuw geveild, waarbij TV2 Radio als winnaar uit de bus kwam.

  Sky moet nu dus alsnog voor een licentie gaan betalen die niet meer van haar is en ook niet meer te gebruiken is.

  De Deense overheid is nu dus de grote winnaar, want ze vangt nu dus al miljoenen per jaar van TV2 Radio en daar komen dus ook nog wat miljoentjes van Sky bij…

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  Dank voor de aanvulling Robin, ik heb het bericht aangepast. Het nieuws komt ook uit een Deens persbericht hè, lastige taal ;)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>