Patrick Kicken: ‘Voorspelbaarheid in radio is dodelijk’

Morgen gaat de nieuwe programmering van Radio Veronica van start. De afgelopen dagen is er op vele plekken volop geschreven over alle veranderingen. Hier en daar duiken interviews op met betrokkenen en ook op het Radioforum wordt flink gediscussieerd. De discussie kreeg daar naar mijn idee een flinke impuls omdat Patrick Kicken ook van zich liet horen. Kicken gaat vanaf morgen vanaf 16:00 uur de nieuwe middagshow presenteren op Radio Veronica.

Op het forum vertelt hij onder meer hoe zijn programma gaat klinken. Ook gaat hij in op kritiek die sommige forumleden op hem hebben. Hieronder een aantal fragmenten van de inbreng van Kicken in de discussie op het Radioforum:

Als deejay ben ik door de jaren heen veranderd, het jasje van snelle, korte bondige jock zit me het lekkerst de laatste jaren; om lang te kletsen doe ik een podcast met mijn vriend Paul Smit. Dus verwacht van mij inderdaad geen talks met sidekicks of lange phoners meer. Wel verrassing en daar zal ik weer wat meer op letten. Voorspelbaarheid in radio is dodelijk.”

In de discussie werd gevraagd aan Kicken of zijn plek in de middag een tijdelijke is. Hij zegt daar het volgende over:

Ik ga er niet vanuit, maar in deze nerveuze radiowereld weet je het natuurlijk nooit. Mocht de carrousel weer in beweging komen en bijv. Coen & Sander of Giel vertrekken naar een ander station, dan komen er weer krachten in beweging. En mocht de show die ik doe tegen die tijd niet aanslaan, dan is het toch niet meer dan logisch dat er weer wat anders geprobeerd wordt? Hetzij bij mij met een sidekick erbij of iemand anders.”

Daarom moet je als deejay ook zorgen dat je altijd genoeg reserves hebt om het een tijdje uit te zingen en een niet al te hoge hypotheek nemen ‘Je bent zo goed als je laatste programma’ is een veelgehoorde term en klopt ook echt. Garanties uit het verleden zijn er niet. Wel kun je jezelf onderscheiden door niet te doen wat de rest doet. Dat is ook waarom ik op een gegeven moment gekozen heb voor het kort & bondig zijn, er zijn al heel veel personalities maar naar ik een beetje proef te weinig Wessel van Diepens: toch personality maar wel strak en bondig.”

Ook gaat Kicken in op de (te smalle) playlist van Radio Veronica:

Over muziek ben ik al jaren geleden gestopt me druk te maken: de muziekredactie is er niet voor niks, gun die mensen wat credits, ze onderzoeken echt wel welke muziek de (gemiddelde) luisteraar wil horen en zetten deze op een slimme rotatie. Vergis je niet, commerciële radio is een bedrijf met als belangrijkste doel: winst. Al moet je polka’s draaien de hele dag, als daar toch ruimte voor en behoefte aan is in een radiomarkt, waarom zou je daar dan niet op inspelen? Misschien dat dat voor jou als (niet gemiddelde) radioliefhebber al gauw een beetje eentonig wordt, maar ik start toch nog echt liever Simple Minds of Queen in dan een of ander obscuur nieuw bandje (ten tijde van 3FM moest ik vaak iets draaien ‘omdat dat afgesproken was met de platenmaatschappij in ruil voor een liveoptreden’). Een professionele sportpresentator mag wel een voorkeur voor voetbal hebben, maar zal toch ook met hetzelfde enthousiasme een korfbal wedstrijd moeten aankondigen. Dat is je baan. En ik weet gewoon dat ik bij Veronica met U2 meer luisteraars een plezier doe dan met De La Soul – Me Myself and I, wat ik zelf te gek vind ”

Schrijvers op het forum verwijten Kicken af en toe te gemakkelijk te zijn met zijn humor. Daar zegt hij het volgende over:

Ik snap overigens wel dat ik voor sommige van jullie een beetje te simpel, makkelijk over kom, qua humor of items. Maar mensen laten we 1 ding niet vergeten: je past je aan aan je gemiddelde luisteraar. De Veronica luisteraar zit niet te wachten op hele ingewikkelde dingen concepten of muziek, althans, dat is wat mijn ervaring is de afgelopen tien jaar. Je merkt meteen of iets pakt of niet. ‘Don’t talk over the head of your listener’ is een veelgehoorde uitspraak in Amerika en ik ben het daar wel mee eens. Je moet oppassen dat het niet te plat wordt, maar een valkuil is óók dat je te elitair wordt in je onderwerpkeuze of humor.”

Dit is nog maar een gedeelte van het hele verhaal dat Patrick Kicken dit weekend plaatste op het Radioforum. Voor de complete discussie en al zijn inbreng kijk je hier. (Patrick Kicken op het Radioforum)

 

Lees ook:Patrick Kicken in augustus terug op Radio Veronica
Lees ook:Patrick Kicken niet in het weekend, maar doordeweeks
Lees ook:‘Keihard Kicken’ nieuwe weekendshow Patrick Kicken
Lees ook:Kicken gaat kaal bij 20.000 volgers
Lees ook:Patrick Kicken geeft complete cd-collectie weg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>