Op zoek naar balans tussen oude doelgroep en jonge aanwas

Radio 2 moet volgens de meerjarenbegroting van de NPO verjongen om zo beter aan te sluiten bij luisteraars die ‘te oud’ zijn voor 3FM. De tweede publieke radiozender waar de komende jaren aan gesleuteld gaat worden, is Radio 4. Het klassieke muziekstation heeft de doelstellingen van de afgelopen jaren niet gehaald. Uit onderzoek blijkt dat het publiek van Radio 4 de laatste jaren in toenemende mate te vinden is onder hoger opgeleide ouderen. Andere doelgroepen bereikt de zender steeds minder goed en daarom is het tijd voor verandering.

Radio 4 is op zoek naar een balans tussen de oude doelgroep en de jonge aanwas, want zo zegt Radio 4 zendermanager Marwil Straat: “Je moet je als zender niet laten marginaliseren.” In de meerjarenbegroting tot 2014 presenteert de NPO plannen voor een nieuwe opzet van Radio 4. De zender moet meer samenhang krijgen en daarnaast zijn hoogopgeleide ouderen (gemiddelde leeftijd Radio 4-luisteraar is 65 jaar) oververtegenwoordigd in het luisterpubliek.

Die samenhang is voor de zender belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat het zendschema van Radio 4 voor de luisteraar nog onvoldoende een duidelijke en herkenbare opbouw van programma’s biedt. De Nederlandse Publiek Omroep gaat de programmering van de zender daarom ‘op onderdelen’ aanpassen om tot een duidelijker herkenbare zender te komen en beter aan te sluiten bij de behoeften en bezigheden van het merendeel van de luisteraars gedurende de dag.

Een van de eerste maatregelen die Radio 4 heeft genomen, is het vervangen van het ochtendprogramma ‘Viertakt Vroeg’. Vanaf februari 2010 zal Annette van Trigt elke werkdag ‘s morgens van zeven tot negen uur het programma ‘Van Trigt Tot Negen’ presenteren.

Zie ook:
- Radio 2 moet beter aansluiting vinden bij 3FM
- Annette van Trigt met ochtendprogramma op Radio 4
- Marwil Straat nieuwe zendermanager Radio 4

Lees ook:Annette van Trigt stopt met ochtendshow
Lees ook:Annette van Trigt met ochtendshow bij de KRO
Lees ook:Forum dicht na posts als ‘Radio 4 is al dom genoeg’
Lees ook:Zilveren Reissmicrofoon voor Hans Haffmans
Lees ook:Gezamenlijke regionale omroepen blijven marktleider

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>