FunX wil unieke marktpositie bewijzen met XsupportFunX

FunX telt luisteraars om te bewijzen dat het radiostation een unieke marktpositie heeft binnen het Nederlandse mediabestel. Onder de actietitel ‘XsupportFunX’ roept FunX op om de radio-app voor mobiele telefoons te downloaden. Het uiteindelijke doel: 500.000 unieke luisteraars die de app downloaden. De teller staat – zonder dat FunX daar veel moeite voor heeft gedaan – momenteel op 127.000. De zender schrijft over deze actie: “Veel partijen (in de politiek en in de markt) vinden het prima als FunX zou verdwijnen. Dat het daarmee voor een groot deel gedaan is met de favoriete jongerenzender van ruim 500.000 stadsjongeren neemt men blijkbaar voor lief. FunX biedt hen een uniek platform voor entertainment en informatie op radio en internet, dat zonder FunX verdwijnt. Zo simpel is het.” Hier lees je hoe je de app kunt downloaden.

Rechtszaak
De rechter besloot eergisteren dat het kort geding dat FunX tegen de staat had aangespannen over de uitgifteprocedure van landelijke commerciële etherfrequenties wordt afgewezen. FunX kan dus niet commercieel gaan. FunX beschrijft dat zelf als een kip-en-eisituatie: “Om verhaal te kunnen halen had FunX volgens de rechter in het bezit moeten zijn van een commerciële machtiging. Maar die krijgt FunX pas als zij de productie van publieke programma’s staakt. Een dergelijke stap is alleen te verdedigen als FunX daardoor kan blijven uitzenden op FM – en dat kan onder het huidige radiobeleid van de minister niet en daar maakt FunX juist bezwaar tegen.”

Publiek
Ook publiek is de toekomst voor FunX niet zeker. “Dezelfde overheid heeft ook bepaald dat de subsidie aan FunX per 2013 stopt. Dan stopt ook de subsidie van de vier grote steden waarin FunX etherdistributie heeft. Omdat lokale financiering en etherdistributie gekoppeld zijn, is uitzending van FunX op FM in de grote steden op korte termijn onzeker – in Amsterdam speelt dit al over enige maanden. Alleen de Nederlandse Publieke Omroep wil met FunX verder, maar kan met het oog op de eigen bezuinigingen geen zekerheid bieden voor de financiering van FunX na 2012.”

Lees ook:Den Haag stopt na 2008 met financieren van FunX
Lees ook:FunX is welvarend radiostation
Lees ook:FunX live vanaf Rotterdam Unlimited
Lees ook:Stadsjongeren luisteren (nog) het liefst naar 538
Lees ook:NPO denkt met BNN en VPRO over toekomst FunX

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “FunX wil unieke marktpositie bewijzen met XsupportFunX

 1. Benerwel

  Het zou jammer zijn als er een zender verdwijnt die muziek biedt die je nergens anders kunt horen. Ik vind het leuk om naar liedjes te lusiteren van mn Cubaanse buurman of van die arabische dingen

    /   Reply  / 
 2. Jan

  Die zender is overbodig weg ermee.

    /   Reply  / 
 3. Robin

  Wat jammer is, is dat FunX de boel altijd goed weet te verdraaien.
  “We krijgen geen subsidie meer van de overheid, maar we mogen ook niet commercieel gaan”. Nee, me dunkt. FunX is eigendom van de lokale G4-omroepen en de NPO. Daar maakt de FunX B.V. programma’s voor. Wat FunX nu eigenlijk wil is hetzelfde als Keea Toering nu opeens zou gaan roepen dat ie met Radio 2 commercieel wil, omdat ie geen zin heeft om 25% aan NL muziek te draaien.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>