Plasterk wil landelijke zender maken van FunX

Het lijkt erop dat minister Ronald Plasterk zoveel mogelijk (publieke) radiozenders wil exploiteren als overheid. Eerder maakte hij zich hard voor het behouden van de Concert-zender en nu onderzoekt hij de mogelijkheden om radio-station FunX ook buiten de Randstad in de ether te laten uitzenden. Hij schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer in het kader van het diversiteitsbeleid van het Nederlands mediabestel. De mediaminister overlegt met de staats-secretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken over uitbreiding van de distributie voor FunX tot een landelijke zender. 

Plasterk schrijft verder dat hij de Nederlandse Publieke Omroep nadrukkelijk oproept om de representativiteit van het kijk- en luisteronderzoek te verbeteren op het gebied van jongeren en allochtonen. Hij acht een adequate vertegenwoordiging nodig, zodat de effecten van programmatische inspanningen zichtbaar worden voor mediabedrijven en adverteerders. Ook de commerciële omroep dient op het punt van representativiteit van het mediaonderzoek zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Algemeen directeur Willem Stegeman van FunX noemt de brief van Plasterk bemoedigend. “De minister ziet FunX als volwaardige en waardevolle partij in het Nederlandse medialandschap. Dat is een stimulans voor de organisatie om nu ook buiten de Randstad door te pakken. Wij hebben erg ons best gedaan om het onderwerp diversiteit ook als economische kans zichtbaar te maken. Dat doe je vooral door te zorgen dat het meetbaar wordt wat je al dan niet laat liggen als media- en reclamesector.”

Lees ook:NPO denkt met BNN en VPRO over toekomst FunX
Lees ook:“FunX is wél succesvol multicultureel programma”
Lees ook:Moord op Wilders ‘smakeloos en walgelijk’
Lees ook:OLON schrijft brieven naar ministeries OCW en EZ
Lees ook:Negatief advies voor Llink, goed nieuws voor Max, PowNed en WNL

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Plasterk wil landelijke zender maken van FunX

 1. Egbert woltjes

  Te gek voor woorden, dit kan niet waar zijn.
  Radio zenders als 538, Q music, sky, slamfm en 100%NL enz enz moeten veel investeren om bij te blijven en mee te kunnen, en funX word ff in het zadel geholpen. Die plassterk moet met zijn kak zooitje lekker gaan golfen.

    /   Reply  / 
 2. Bas

  Egbert, dat is wel heel erg appels met peren vergelijken. 538, QMusic, Sky etc. etc. hebben allemaal gekozen voor een commerciële opzet. Dan ben je gewoon voor het grootste deel afhankelijk van reclameopbrengsten.

  FunX draait lekker en wordt daarvoor beloond. Wat kun je daar nou op tegen hebben?

    /   Reply  / 
  1. Egbert Woltjes

   Nou Bas dat ben ik niet met je eens, FUNX is vanaf het begin met voorkeur behandeld, dat staat even los van het feit dat de commerciële het zelf moeten opbrengen. Deze laatste word het leven zo wie zo niet makkelijk gemaakt.

   Ook de bedragen die worden gevraagd voor die FM-pakketten gaan nergens meer over. En dat jij zegt dat, 538, qmusic enz enz er zelf voor gekozen hebben is ook al onzin, want andere mogelijkheden zijn bij de overheid onmogelijk.

   Trouwens FUNX is helemaal niet zo goed station als word beweerd, ze komen niet eens voor in de lijst best beluisterde. Dit is weer zo’n station dat kunstmatig in leven word gehouden met een mooi sprookje erbij. Weg met dit station.

     /   Reply  / 
 3. Jasper

  Vraag: in 3fm geschoven? Dat is toch de publieke zender die jongeren moet bereiken?

  Antwoord: Omdat de gemiddelde Nederlander gillend wegrent als hij een urbanplaatje hoort. Juize.FM redt het ook niet.

  Conclusie: FunX is een leuk subsidiesponsje, waar veel enthousiaste mensen werken die ook nog een aardige zender in mekaar draaien, maar nooit genoeg luisteraars kan trekken om een fatsoenlijke zender te worden die op eigen benen kan staan.

  De PO moet gewoon leren kiezen. Ze hebben verdorie 5 landelijke FM-pakketten. Dat lijkt me genoeg. Dan hak je Radio 4 toch om? Luistert geen hond naar, en de meeste luisteraars kunnen prima bij Classic FM terecht. Of 3fm. Ook die luisteraars kunnen prima terecht bij 538, Q, SLAM, KINK en Radio 2.

    /   Reply  / 
 4. Jasper

  Huh? Daar is wat typewerk verloren gegaan.

  Vraag: Als FunX z succesvol is, waarom wordt het dan niet in 3fm geschoven? Dat is toch de publieke zender die jongeren moet bereiken?
  .
  Antwoord: Omdat de gemiddelde Nederlander gillend wegrent als hij een urbanplaatje hoort. Juize.FM redt het ook niet.
  .
  Conclusie: FunX is een leuk subsidiesponsje, waar veel enthousiaste mensen werken die ook nog een aardige zender in mekaar draaien, maar nooit genoeg luisteraars kan trekken om een fatsoenlijke zender te worden die op eigen benen kan staan.
  .
  De PO moet gewoon leren kiezen. Ze hebben verdorie 4 landelijke FM-pakketten. Dat lijkt me genoeg. Dan hak je Radio 4 toch om? Luistert geen hond naar, en de meeste luisteraars kunnen prima bij Classic FM terecht. Of 3fm. Ook die luisteraars kunnen prima terecht bij 538, Q, SLAM, KINK en Radio 2.

    /   Reply  / 
 5. Robin

  @Jasper: de publieke omroep heeft momenteel vijf FM-pakketten. Al is er wel de lobby van de PO in Den Haag dat Radio 5 op FM moet. Mochten ze dit ook voor FunX besluiten dan is het hek van de dam. Deze frequenties worden dan namelijk uit de pakketten voor de commerciele station gehaald. Met andere woorden: weer minder ruimte voor commerciele radio. Dan zeg ik: ga gelijk terug naar de tijd van voor 1994 en verbied commerciele radio in de ether…

  Overigens zou het belachelijk zijn als Radio 4 uit de ether zou moeten. Classic FM is namelijk geen alternatief, want dat is alleen via de kabel te ontvangen…

    /   Reply  / 
 6. Pingback: Don Diablo lanceert nieuw station FunX Dance | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>