3FM Serious Request 2009 tegen malaria: wat is er gedaan met de 7.113.447 euro?

Aan de vooravond van een nieuwe editie van Serious Request is het goed om even terug te blikken naar vorig jaar: wat is er inmiddels gedaan met het geld dat vorig jaar is ingezameld om malaria te bestrijden? Onlangs heeft het Rode Kruis verantwoording afgelegd over de besteding van het opgehaalde geld tijdens de actie met het Glazen Huis vorig jaar. Tot nu toe heeft het Rode Kruis 4,2 miljoen euro uitgegeven, daarmee hoopt de organisatie vijf miljoen mensen te beschermen tegen malaria.

Cijfers

Weet je het nog? Eind december 2009 zaten Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt in het Glazen Huis in Groningen. Zij haalden die 7 miljoen op. Met 4,2 miljoen heeft het Rode Kruis het volgende gedaan:

- Malariabestrijdingprojecten in 12 landen werden gesteund: Burkina Faso, Sierra Leone, Indonesië, DR Congo, Kenia, Liberia, Malawi, Tanzania, Togo, Oeganda, Angola en Namibië.
- 652.000 netten werden door het Rode Kruis aangekocht en uitgedeeld.
- 1.979.162 netten werden namens andere partijen door Rode Kruis vrijwilligers gedistribueerd.
- Een totaal van 2.631.162 netten zijn hiermee aan mensen gedemonstreerd en gegeven.
- Een malarianet beschermt gemiddeld bijna twee personen. Circa 5 miljoen mensen zijn met de distributie van netten beschermd tegen malaria.
- Bijna 8.000 vrijwilligers van het Rode Kruis zijn specifiek getraind en ingezet voor voorlichting over malaria en demonstratie van het gebruik van de netten.

“De moeite waard”

DJ Eric Corton reist de wereld af om verhalen te maken die tijdens Serious Request te zien en te horen zijn. Voor de editie vorig jaar was hij in Sierra Leone om de malaria-gevolgen te zien: “Het besef dat Judy Jalloh en haar drie kinderen zich nu, door het Rode Kruis en 3FM Serious Request, met muskietennetten kunnen beschermen tegen malaria maakt alles de moeite waard. Die bescherming is als je in de sloppen van Freetown woont enorm belangrijk. Daar heeft de malariamug anders vrij spel en kan je leven ernstig bedreigen.”

Dit jaar

Dit jaar vraagt de actie aandacht voor aidswezen. Wereldwijd zijn meer de 15 miljoen kinderen een of beide ouders kwijt geraakt door aids. Vandaar dat STOP AIDS NOW!, 3FM en het Rode Kruis de maand december samen aangrijpen om geld in te zamelen. Later meer daarover!

Lees ook:Serious Request dit jaar in teken van malaria
Lees ook:3FM vraagt om creatieve donaties
Lees ook:Serious Request 2007 geeft 2 miljoen mensen schoon water
Lees ook:Ruim 40.000 kinderen geholpen door Serious Request 2013
Lees ook:Rode Kruis zoekt mensen voor de 3FM Serious Request week

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>