L=A scoort negatief op kernwaarden 3FM

Tijdens lunchtijd wil ik mijn radio nog wel eens afstemmen op 3FM voor 'Stenders Eetvermaak'. Maar op vrijdags denk ik altijd "oh ja, Stenders is er niet", want dan zit tussen 12:00 en 14:00 uur Dolf Jansen op de zender met 'Leuk Is Anders'. Een interactief programma dat eigenlijk geen format heeft. En het programma scoort goed, maar dat weerhoudt 3FM er niet van om L=A na de zomer van de radio te halen.

Uit een recent artikel van Broadcast Magazine blijkt dat 'Leuk Is Anders' in de periode februari-maart 2008 gemiddeld 363.000 luisteraars trekt. Daarmee is L=A net iets minder goed beluisterd dan het vlaggenschip van 3FM 'Arbeidsvitaminen'. Het lunchprogramma van Dolf Jansen scoort absoluut gezien dus meer luisteraars dan bijvoorbeeld Giel Beelen en Rob Stenders (die de rest van de week op hetzelfde tijdslot zit).

Kernwaarden 3FM

Op zijn Hyves-pagina schrijft Dolf Jansen dat 'Leuk Is Anders' per 1 september 2008 verdwijnt. Uit een onderzoek onder 3FM-luisteraars zou blijken dat L=A (of Dolf Jansen zelf) "negatief scoort op zo goed als alle ‘kernwaarden' van 3FM (jong, stoer, liefde voor muziek)". Er zou op de plek van Dolf Jansen een programma gemaakt moeten worden dat wél positief scoort op die kernwaarden. De Vara mag vooralsnog dat programma gaan leveren, dat lijkt me ook logisch want dat doen ze nu ook al alle werkdagen tussen 12 en 14 uur.

"Dat is kut"

Dolf Jansen is net als veel luisteraars niet blij met het besluit van 3FM. De presentator/cabaretier verwoordt het als volgt: "Voor mij voelt het zo: een leuk, swingend, eigenwijs en zeer succesvol programma moet wijken voor doelgroepdenken en marketingonderzoeken. Dat is kut, maar tis niet anders. Ik hou je op deze plek op de hoogte van hoe we gaan eindigen, en waar ik daarna radio ga maken".

Overigens verdwijnt Dolf Jansen niet van de radio, want op zaterdag presenteert hij tussen 12:00 en 14:00 'Spijkers Met Koppen' op Radio 2.

Boze luisteraars

Ook bij deze beslissing van de radiomanagers komen de luisteraars in actie. Eerder probeerden fans van 'MiddenInDeNachtRick' om Erik-Jan Rosendahl terug op Radio 538 te krijgen en liefhebbers van een bijna non-stop ochtend op Arrow Classic Rock voeren momenteel actie tegen Adam Curry. Inmiddels zijn er initiatieven op touw gezet om Dolf Jansen en 'Leuk Is Anders' op 3FM te houden. Opnieuw wordt Hyves ingezet om medestanders te vinden, bijvoorbeeld op de Dolf Moet Blijven-Hyves.

Zie ook:
- Actie tegen Adam op Arrow

Lees ook:Het doek valt definitief voor Leuk Is Anders
Lees ook:Afscheid Dolf Jansen van Leuk Is Anders (audio)
Lees ook:Claudia de Breij opvolger Dolf Jansen op vrijdagmiddag
Lees ook:Dolf Jansen aan de slag bij Radio 6
Lees ook:Dolf Jansen kijkt waar we staan

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “L=A scoort negatief op kernwaarden 3FM

 1. evert

  pas 13 vrienden op die hyves site. van mij mag hij zsm weg, enige programma op 3fm waar ik mijn radio voor uitzet

    /   Reply  / 
 2. Erwin

  De toegevoegde waarde van 3FM wordt wel steeds minder zo. De zender laat zich steeds meer leiden door onderzoekjes die klakkeloos op de zender worden vertaald. De commercie viert hoogtij bij de PO, en dat is een grote schande…

    /   Reply  / 
 3. Jasper

  Dolf “Hillary Clintont” met de cijfers, want ‘Leuk is Anders’ (waarom kort iedereen alles toch af tegenwoordig?) is inderdaad het op een na best beluisterde programma op 3fm *op de vrijdag*. En dat is niks speciaals, want op de meeste zenders is 9-12 het best beluisterd, gevolgd door 12-14. Stenders trekt op de andere dagen gewoon meer luisteraars hoor. Of nog anders gezegd: Dolf jaagt gewoon Stenders luisteraars weg.

  Ik heb hier een dubbel gevoel over. Ik heb ‘Leuk is Anders’ altijd een tenenkrommend slechte opvolger van de ‘Steen en Beenshow’ gevonden – die overigens ook al lang over zijn top was. Dus wat dat betreft laat ik geen traan. Maar ik vind het wel jammer dat een excentriekeling als Dolf J blijkbaar geen plaats meer kan hebben op een zender als 3fm.

  Ik ben benieuwd wat er voor in de plaats komt, maar ik hou mijn hart vast. Florent L’s gevoel voor humor deel ik namelijk niet.

    /   Reply  / 
 4. Jorn

  @Jasper: Welke cijfers gebruik jij? Ik heb de genoemde absolute luistercijfers uit het Broadcast Magazine en die hebben zich gebaseerd op de gegevens van RAB, Intomart/GfK en NPO-KLO.

  In het lijstje met de 25 best beluisterde programma’s staat Dolf (op nr. 21) onder Arbeidsvitaminen (nr. 16) en verder staat Stenders er niet tussen. Het eerst volgende 3FM-programma is ‘RabRadio’ (nr. 24 met 349.000 luisteraars tijdens 14:00-16:00 uur).

  Dus ik weet niet waar jij je uitspraak op baseert dat Dolf luisteraars van Stenders wegjaagt.

    /   Reply  / 
 5. Peter

  @Jorn: Dat is appels met peren vergelijken… Je moet naar marktaandelen kijken (en dan het liefst nog in doelgroepen), niet naar absolute luistercijfers. Is echt een onzinnig lijstje die Top 25.

    /   Reply  / 
 6. Jorn

  Helemaal onzinnig is dat lijstje natuurlijk niet, want de marktaandelen zegt mensen ook niet heel veel. Absolute aantallen geeft de mensen een veel concreter beeld, dat zie je ook bij de kijkcijfers. Neem bijvoorbeeld de uitzending van Peter R. de Vries over Joran van der Sloot, in het nieuws hoor je alleen dat er 7 miljoen kijkers zijn geweest. Niets over marktaandelen.

  En als je de programma’s van Stenders en Jansen met elkaar vergelijkt, dan zijn de doelgroepcijfers inderdaad wel handig, ook om te kijken of dat aansluit bij de beoogde doelgroep.

  Het feit dat Jansen op vrijdags absoluut gezien meer luisteraars scoort zou (als voorbeeld) kunnen komen doordat de meeste mensen op vrijdags vrij nemen en dan dus de keuzevrijheid hebben om naar hun eigen radiostation te luisteren. Dat betekent dus wel dat sommige mensen speciaal voor ‘Leuk Is Anders’ (zo goed Jasper;) afstemmen op 3FM.

  Of zie ik dat verkeerd?

    /   Reply  / 
 7. Peter

  Okee, maar radio is geen televisie. Voorbeeld: Greatest Hits van 538 trekt meer luisteraars dan Evers Staat Op. En toch zul je beamen dat Evers 100x belangrijker is dan Greatest Hits. Waarom? Het marktaandeel (en niet het absolute luisterbereik!) in de ochtend bepaalt de kracht van de rest van de dag. Oftewel, in tegenstelling tot TV is bij radio primetime niet per se het best beluisterd. Begrijp je wat ik bedoel?

  Dan de feiten. 3FM scoort van maandag tot en met vrijdag tussen 12.00 en 14.00 uur een marktaandeel van 8.5% in 10+. En op de vrijdag alleen scoort het ook 8.5%. Daar zit dus geen verschil in.
  In 20-34 (belangrijkste doelgroep voor 3FM) scoort men op dat tijdstip van ma-vrij 20.1%. En de vrijdag alleen doet 19.2%.
  In 20-49 scoort men van tussen 12-14 van ma-vrij 14.3% en alleen op vrijdag 14.0%.

  Dus het verhaal dat Leuk Is Anders beter scoort dan Stenders klopt gewoon niet!

    /   Reply  / 
 8. Jorn

  @Peter: Thanks voor de cijfers! Je eerste verhaal begrijp ik helemaal. Om toch nog even de vergelijking met tv te maken; de ochtendradio is net als de vooravond op tv, een goede lead-in is handig voor het doorkijkeffect voor de rest van de avond op dezelfde zender.

  Op basis van de marktaandelen in de doelgroepen is te begrijpen waarom 3FM van ‘Leuk Is Anders’ af wil, maar toch jammer een van de weinige opvallende programma’s moet verdwijnen. Misschien weer een nieuwe kandidaat voor KXradio :) ?

    /   Reply  / 
 9. Jasper

  @ Peter: Bedankt voor het invullen van de cijfers.

  @ Jorn: Ik wil best toegeven dat het moeilijk is om al die getalletjes te vergelijken hoor, maar je moet altijd uitkijken als mensen selectief met getalletjes gaan rommelen.

  Een objectieve reden waarom je bijvoorbeeld moeilijk Stenders met Janssen kunt vergelijken is omdat Stenders’ cijfers een gemiddelde over vier dagen zijn, terwijl Janssen maar een keer per week hoeft te scoren. Het zou best kunnen dat door statistische ruis Stenders’ op dinsdag veul meer luisteraars trekt dan Janssen op vrijdag, maar dat dat door een zwakke woensdag weer weggetrokken wordt.

  Anders gezegd: je kunt niet zomaar aannemen dat er iedere dag evenveel mensen naar de radio luisteren. Dat is dus een argument om naar marktaandelen te kijken.

  Maar goed, al die getalletjes zijn eigenlijk niet belangrijk, want per saldo komt het er gewoon op neer dat Florent (/de 3fm leiding) ‘Leuk is Anders’ zat was. En daar zijn ze vervolgens met de VARA over gaan praten en die is toen niet pal achter Dolf gaan staan (heel loyaal volk, die socialisten) en dus is Dolf geofferd voor een ideetje van iemand.

  Wie weet wat ervoor terug komt. De VARA heeft zat radiomensen in hun bestand. En anders levert de VARA toch wat uurtjes in? Volgens de officiƫle procedure (die altijd gevolgd wordt) mogen alle omroepen nu een voorstel schrijven, waarna ome Florent dat programma kiest dat hij nu al in gedachten heeft.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>