“RTL is blij van zender af te zijn”

Iedereen heeft wel een mening over de frequenties van RTL FM die naar 100% NL gaan, maar die van David de Jong is wel heel erg uitgesproken. In een pittige column op DutchMedia suggereert hij dat Fons van Westerloo maar wát blij is dat hij van RTL FM af is en straks ook nog eens miljoenen van de Staat kan claimen. Volgens hem wilde RTL het radiostation altijd al verkopen, net als Yorin FM. Maar ik zie niet in, waarom.
"Met een eventuele miljoenenclaim kunnen Van Westerloo en RTL Group mooie sier maken bij Bertelsmann. Dat is bedrijfsmatig het enige waar Van Westerloo in geïnteresseerd is, de mooie praatjes over ‘razendsnelle groei’ (RTL FM is stabiel in de 10+ luistercijfers), het verschrikkelijk vinden voor luisteraars en medewerkers ten spijt", aldus De Jong op zijn weblog.

Natuurlijk is RTL Nederland een commercieel bedrijf, waar afdelingen die matig presteren tegen het licht worden gehouden. Maar de kosten van hun overgebleven radiozender vallen wel mee, bijvoorbeeld omdat RTL FM geen dure dj’s heeft. De presentatoren zullen goed verdienen, maar láng niet zoveel als Rob Stenders of Robert Jensen destijds bij Yorin FM.

Aanvulling

Naast het feit dat RTL FM relatief goedkoop is, is de zender een goede aanvulling op RTL 4, 5 en 7. Denk aan crossmediale promotie, maar ook service aan adverteerders. Bedrijven kunnen een totaalpakket kopen en zowel op radio als tv reclame maken. Je ziet vaak dat tv-campagnes ondersteund worden door radio en soms ook internet. Multimedialiteit is versterkend.

De suggestie van David de Jong dat RTL schijnheilig is en intussen zo snel mogelijk van RTL FM en haar medewerkers af wil, is naar mijn mening wel érg vergezocht. Fons van Westerloo zegt in een interview met ons dat hij dit jaar een break-even of bescheiden winst verwacht voor het station. Dus het zou in alle opzichten niet slim zijn om dat op te geven.

"Het soort radio dat RTL FM maakt is zeker niet uniek. Wat mensen ook denken van 100% NL’s programmatische plannen, ze voegen in ieder geval iets toe aan de diversiteit", schrijft De Jong aan het eind van zijn column. En daar ben ik het dan wél mee eens. Los van het feit dat RTL FM een station is waar ik persoonlijk graag naar luister, komt met het format van 100% NL wel meer variatie in de ether.

Update 15:00

Van Broadcast Magazine hoor ik zojuist dat de weblog DutchMedia is gestopt, wat ik persoonlijk erg jammer vindt. Reden zou een aantal negatieve reacties uit de mediawereld zijn. DutchMedia staat bekend om zijn kritische houding tegenover grote mediabedrijven en publiceert regelmatig insidenieuws uit de omroepwereld.

Zoals ik in mijn reactie op de site van David de Jong al schrijf, vind ik het goed dat er mensen zijn die zaken aan de kaak stellen. Ook al ben ik het niet met alle stellingen eens, zoals die over RTL FM, het is positief dat er een debat is. Daarom hoop ik dat de maker toch verder gaat met zijn inhoudelijk uitstekende site.

Thomas Giger

[ Dossier RTL FM ] ________________________________________________________________

Lees ook:FunX is welvarend radiostation
Lees ook:Een ode aan mooie radio
Lees ook:[Audio] Reacties op besluit EZ
Lees ook:Radioactive bij behandeling voorlopige voorziening
Lees ook:‘Radio 538 is de financiële redding van RTL’

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on ““RTL is blij van zender af te zijn”

 1. Kokstra

  Ik heb wel eens ergens gelezen dat RTL van RTL FM af wilde, maar een paar weken geleden waren er nog nieuwe vacatures, dus dat staat daar dan weer haaks op.

    /   Reply  / 
 2. Thomas Giger

  Ja, die geruchten gingen inderdaad op radioforums. Maar ondanks de onzekerheid heeft RTL toch veel geïnvesteerd in het station.

  Zo kwam er na het vertrek van programmaleider Roland Snoeijer en zijn tijdelijke vervanger Robert Feller toch een nieuwe radiodirecteur als opvolger van Arthur Weijers.

  En er zijn nieuwe jocks aangetrokken, Koen van Huijgevoort en Stefan Brau. Dus kennelijk gelooft RTL nog steeds in het station, dat het in de doelgroep 20-49 ook best aardig doet.

    /   Reply  / 
 3. Erwin

  Meneer de Jong heeft zijn weblog maar gesloten. Bang om commentaar te krijgen wellicht?

    /   Reply  / 
 4. Thomas Giger

  Op de site van Broadcast Magazine lees ik (tussen de regels door) dat de Hilversumse omroepwereld not amused is over het kritisch volgen van hun activiteiten en het onthullen van interne ontwikkelingen bij de omroep. Misschien dat hij onder druk van grote partijen (voorlopig) is gestopt. Jammer, het was/is inhoudelijk een goed log.

  Zie ook Broadcastmagazine.nl.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>