[Interview] Fons van Westerloo

“Het is geen positief nieuws, maar de strijd is nog niet gestreden lijkt mij”, aldus Fons van Westerloo in een interview met Radioactive.blog.nl. RTL gaat bij het College Beroep Bedrijfsleven vragen om een opschorting van het frequentiebesluit en daarna bezwaar indienen bij de rechter. Radio is volgens de CEO nog altijd belangrijk voor het bedrijf, mede omdat RTL FM dit jaar een break-even of zelfs een bescheiden winst verwacht.

Door Thomas Giger

Zoals het er nu naar uitziet, moet u per 8 juli van de FM af. Hoe is de stemming onder het personeel?

“Nou, raad eens, als je misschien je baan verliest? Er werken hier 25 mensen. Daar word je niet vrolijk van als je hier werkt en een gedreven radiomaker bent. Ze zijn weer in onzekerheid. Maar we hebben in ieder geval gezegd: we gaan tot het gaatje, dus we geven het écht niet zomaar op. Daar komt nog bij – maar dat is voor straks – dat 60 procent luistert via de kabel en daar gaat de minister niet over. Mocht de licentie uiteindelijk naar een ander gaan, dan heeft die wel een etherfrequentie, maar nog geen kabelfrequentie.”

100% NL heeft in 2003 beloofd om een hoger percentage Nederlands product te gaan draaien. Hebben zij feitelijk dan niet méér recht op de frequenties?

“Nee, natuurlijk niet. Dat was toch niet het enige criterium? Als dat het enige criterium was, dan heeft de overheid helemáál een fout gemaakt, maar zo was het niet. Het waren een paar plussen en minnen en het totaal daarvan bepaalde naar wie het ging. Er waren ook andere inhoudelijke criteria zoals het businessplan… er waren zóveel criteria naast de Nederlandstalige component.”

“We moeten even in de gaten houden: wij zijn hier geen partij. De minister heeft vandaag gezegd met zoveel woorden: ik heb een gigántische fout gemaakt, drie jaar geleden. Maar de commissie die hij heeft aangesteld, zowel drie jaar geleden als nu, zegt: wij hebben géén fout gemaakt, het moet ook nu weer rechtmatig aan RTL worden toegewezen. De minister zegt: ik ben het daar niet mee eens. Heeft-ie het volste recht toe en vervolgens hebben wij het volste recht, dat staat ook in de beschikking, dat we bezwaar kunnen aantekenen. Dat gaan we ook doen.”

Het is niet de eerste keer dat er een incident is in die hele frequentiesoap – om het zo maar te noemen. Wat vindt u van het Nederlandse mediabeleid ten aanzien van commerciële radiozenders?

“Ik denk dat je mag constateren – objectief, niet omdat ik partij ben – dat als een overheid een licentie uitgeeft en na drie jaar iemand heel veel laten betalen zegt dat-ie een fout heeft gemaakt, dat bepaald niet de schoonheidsprijs verdient.”

U heeft de afgelopen drie jaar het nodige geïnvesteerd in Yorin FM (inmiddels verkocht aan SBS) en ook in RTL FM.

“Als je alleen naar RTL FM kijkt, we hebben al veel licentiekosten betaald en 22 mei moeten we wéér drie miljoen overmaken. En dat moeten we doen, want iedereen die niet betaald is sowieso zijn licentie kwijt. Móchten we het verliezen, dan mogen we toch aannemen dat de overheid het netjes terugbetaalt.”

Stel dat uiteindelijk alle procedures op niets uitlopen en RTL FM dus zonder frequenties zit, wordt dan bijvoorbeeld gedacht aan samenwerking met een andere partij?

“Mja, maar dat is nog veel te vroeg om dat te zeggen. Wij gaan ervan uit dat we het niet gaan verliezen als we alle procedures hebben afgewerkt. Tegen die tijd gaan we wel weer kijken waar we staan.”

Is radio nog steeds belangrijk voor RTL Nederland?

“Ja, natuurlijk. We hebben met hart en ziel eraan gewerkt nadat we het andere station (Yorin FM, TG) hebben verkocht. Dit hoort bij onze ‘family of stations’ en past goed bij de marktleider RTL4. En het groeit elke maand. Dat gaat bij radio wat langzaam, maar het groeit zéker. We hadden eindelijk als uitzicht om uit de rooie cijfers te komen en we krijgen de kans niet om alles wat erin hebben gestoken ooit terug te verdienen. Door een fout van de overheid.”

Radio is natuurlijk slow business.

“Ja. Maar daarom kregen we ook een licentie voor acht jaar en niet voor drie jaar. Om de kleinere stations de kans te geven om het terug te verdienen – over een langere periode.”

Momenteel zijn er maar twee commerciële radiozenders in Nederland die winst draaien, dat zijn Sky en 538.

“Nou, wij zouden dit jaar of break-even of toch een bescheiden winst kunnen maken op RTL FM. Er zijn nu alle prognoses dat we op break-even eindigen.”

Ik las vandaag het bericht dat u in de groep 20-49 flink stijgende bent.

“Ja, elke maand stijgen we. We hebben 5,2% marktaandeel in 20-49 en een bereik van ongeveer een miljoen per week, cumulatief bereik (alle luisteraars in een bepaalde periode bij elkaar opgeteld, TG). Dus dat is helemaal niet slecht en commercieel ook interessant.”

Dus ik begrijp dat dit een product is waar u ook nog steeds in wilt blijven investeren?

“We doen niet anders. Deze zomer zouden al onze beroemde vrouwen radio gaan maken, van Daphne Bunskoek en Irene Moors tot Mariska Hulscher en Chazia Mourali. Dat zijn wel investeringen, want ze staan niet onder contract voor radio.”

(c) Thomas Giger – overname van dit artikel alleen met bronvermelding en link

Dossier RTL FM
________________________________________________________________

Lees ook:“Bananenrepubliek blijkt gelukkig toch rechtsstaat”
Lees ook:Radio over de grens: Klubrádió
Lees ook:RTL FM is teleurgesteld, maar gaat vooralsnog door
Lees ook:Strop van 210 miljoen kronen voor Sky Radio
Lees ook:Radioactive bij behandeling voorlopige voorziening

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “[Interview] Fons van Westerloo

 1. ronny platschorre

  Als radio zo belangrijk is voor rtl en je weet dat er een kans bestaat dat je uiteindelijk de licentie verliest waarom werd yorinfm dan verkocht ? ik begrijp niet dat yorinfm niet omgedoopt is tot rtlfm ,natuurlijk kost dat ook een hoop geld maar het kavel van yorinfm was stukken beter dan dat van rtl-fm, en vrij van beperkingen met het format van rtl-fm had het station beter kunenn scoren meer luisteraars vanwege het bereik (beter kavel) ze hadden op zijn minst kunen wachten totdat bekend werd wat er met rtl-fm ging gebeuren , een flinke claim tegen de staat veel geld terug vangen en vrolijk doorgaan op dat kavel , goed excuus ook om yorin fm op t eheffen nu verdiente dit ook niet de schoonheidsprijs .
  Volgens mij staat rtl nu schaakmat !

    /   Reply  / 
 2. ronny platschorre

  Ik bedoelde dus een flinke claim tegen de overheid vanwege het moeten inleverren van kavel a 9 , miljoenen terug vangen van de staat en onder die noemer vrolijk yorin-fm opheffen ten gunste van rtl-fm .
  De manier waarop yorin-fm verkocht werd en omgedoopt werd naar caz verdiende volgens mij ook niet echt de schoonheidsprijs.
  Excuus voor de typfouten in bovenstaande reactie, kapot toetsenbord !

    /   Reply  / 
 3. Ronny Platschorre

  Nu 5 jaar later blijkt dat door de samenwerking met Talpa , RTL er een prima radiostation ( 538 ) bij heeft gekregen .
  Hoe de vergoeding is geweest voor het verdwijnen van RTLFM heb ik nooit gelezen .
  Het kavel van RTLFM word tegenwoordig door 100% NL ingevuld en lijkt wel sterk op het oude RTLFM.
  Kortom eind goed al goed.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>