[Interview] Patricia van Liemt

“Radio is fantastisch, omdat je creativiteit kunt mixen met je ongecensureerde mening.” Aan het woord is Patricia van Liemt, die binnenkort de overstap maakt van het regionale Wild FM naar het landelijke 100%NL. De 27-jarige Amsterdamse heeft veel zin in het avontuur. Radioactive.blog.nl sprak met de goedlachse dj over filosofie, slap lullen, inspiratie en radio: “In Nederland vind ik het allemaal een beetje één pot nat.”

Door Thomas Giger

Hoe ben je met radio in aanraking gekomen?

“Jongens hebben over het algemeen een kleine voorsprong als het gaat om radio. Ik had geen piraat achter in mijn tuin staan toen ik zes was. Wel was ik altijd al aan mijn kleine radiootje aan het draaien om alles in de gaten te houden. Toen ik een jaar of zeventien was, mocht ik in de kroeg waar ik werkte de schuif van de cd-speler omzetten. Dat had geen hoogstaand technisch gehalte, maar ik heb daar wel de kracht van muziek gevonden.”

Toch duurde het nog even voordat je dj werd.

“Uiteindelijk heb ik op mijn drieëntwintigste mijn Havo gehaald om vervolgens verder te gaan studeren als lerares godsdienst. Dit allemaal om een hoger plan in vervulling te laten gaan. Na mijn propedeuse te hebben gehaald ben ik naar de UvA afgereisd om daar filosofie te studeren. Hier ben ik nog mee bezig.

Ondertussen bleef ik aan mijn radiootje draaien om te kijken wat er allemaal gebeurde in radioland. Tot ik anderhalf jaar geleden Wild FM ontdekte. Ik heb Koen van Tijn (algemeen directeur, TG) gemaild met de vraag of ik mocht komen helpen het station op te bouwen. Dat mocht.”

Wanneer ging je van start bij Wild FM?

“Het is precies een jaar geleden dat ik mijn eerste stap zette in de Wild FM-studio. Dat was heel spannend, want ik wist eigenlijk niet wat ik moest verwachten. Koen had me uitgenodigd voor een gesprek. Ik had geen ervaring te bieden, alleen mezelf, ha ha!

Ik ben nog steeds heel blij dat ze me die kans hebben gegeven. Ook raar is dat ik natuurlijk al naar Wild FM luisterde en dat je dan eindelijk de personen achter de stem ziet. Het leuke van radio is dat je toch een soort van zelfgemaakt beeld gaat creëren van degene die je hoort.”

Wat herinner je je nog van je eerste uitzending?

“Mijn eerste uitzending… Ik mocht dus om zeven uur komen opdraven en erbij gaan zitten. En kreeg een koptelefoon en een microfoon met de woorden: Als je denkt dat je wat te melden hebt dan brul je maar, ha ha. Mijn eerste woordjes… heel raar. En tegelijkertijd dacht ik: dit is helemaal mijn ding!

De eerste keer files lezen vond ik eng. Ik zei overal keurig netjes ‘kilometer’ achter, wat het heel langdradig maakt. Struikelde flink over de ‘Zoeterwoude Rijndijks’ en ging er veel en veel te snel doorheen. Ik merkte dat het een vak apart is, ook al lees je het ‘gewoon’ voor.

Na vier maanden vroeg Koen of ik samen met Dave Leusink de Wild Wake Up voor mijn rekening wilde nemen. Na een klein dansje te hebben gedaan heb ik volmondig ‘ja’ gezegd. Tegenwoordig neem ik ook solo de middaguren tussen één en drie voor mijn rekening.” ( lees hieronder verder)

Patricia van Liemt is één van de nieuwe dj’s van 100%NL (Foto: Wild FM)

Hoe kwam je in contact met 100% NL?

“Op een avond kreeg ik een telefoontje van Herbert Visser met de vraag of ik geïnteresseerd was om bij 100% NL mijn kunstje te doen. Na een leuke kennismaking heb ik besloten om aan te schuiven bij het 100% NL team.”

Waarom spreekt radio jou zo aan?

“Radiomaken vind ik leuk, omdat ik eindelijk het gevoel heb dat er iemand naar mij luistert, ha ha ha. Nee, zonder dollen… radio is fantastisch omdat je creativiteit kunt mixen met je ongecensureerde mening. Waar het eigenlijk op neer komt is dat je legaal slap mag lullen.

Iedereen mag een mening hebben over Bush en Verdonk – en die heb ik persoonlijk natuurlijk ook, maar daarom ben ik geen radio gaan maken. Leuker is om s’ochtends, als iedereen net wakker wordt, aan je collega te vragen of hij wel eens in de douche heeft geplast!”

Wie vind jij goed als radiomaker of dj?

“Mijn persoonlijke voorbeeld? Moeilijk. Ik heb het geleerd van Koen van Tijn en Dave Leusink, dus zij zijn automatisch mijn voorbeelden geweest. Zij hebben mij ook op het feit gewezen dat in het buitenland heel anders radio wordt gemaakt. Ik luister veel naar Z100 in New York en naar NRJ in Frankrijk.”

Hoe zou je jouw stijl van radiomaken willen omschrijven?

“Ik ben een open boek. Soms vertel ik te veel… vooral persoonlijke dingen. Tegelijkertijd is dat denk ik ook mijn kracht. En wat heel belangrijk is: weten wanneer je je mond moet houden. Het gaat niet om jou, maar om de luisteraar.”

Wat is voor jou een goed programma?

“In Nederland vind ik het allemaal een beetje één pot nat. Ik luister anders naar de radio dan bijvoorbeeld mijn vrienden. Ik luister naar de vormgeving, welke muziek op welk tijdstip op welke zender is, enzo. Laatst ben ik na de Dodenherdenking alle kanalen af gegaan om te kijken wat voor muziek ze na de twee minuten stilte draaiden. Tja…”

Wat is jouw persoonlijke muzieksmaak?

“Van 50 Cent tot Marco Borsato en van Guns ‘n Roses tot Julio Iglesias!”

Welk gevoel heb je bij het format van 100% NL?

“Ik heb er heel veel zin in en het format spreekt mij aan. Ik denk dat we heel erg trots mogen zijn op wat er allemaal in ons kippelandje wordt geproduceerd.”

Waar haal je de inspiratie vandaan als je elke dag radio maakt?

“Constant je ogen open houden. Veel lezen en je vooral overal mee bemoeien. Als iemand iets zegt wat ik niet begrijp dan geneer ik me niet om te vragen wat-ie bedoelt. Een vraag is nooit dom. Beter één keer vragen dan twee keer fout doen. Ik heb ook altijd een kladblok bij me. Zodat als er iets in mij opkomt, ik het meteen op kan schrijven. Voor de rest veel gekkigheid met mijn vriendinnen… altijd goeie content!”

Hoe ervaar je de komende stap van regionaal naar landelijk?

“Ik ervaar het als en grote eer om dit te mogen doen. Als iemand mij anderhalf jaar geleden had verteld wat er nu allemaal gebeurt, had ik het niet geloofd! Maar eerlijk is eerlijk… het doet verschrikkelijk veel pijn om Wild FM te verlaten. Hier heb ik alles geleerd. Ik heb alles te danken aan Dave en Koen. Wild FM was mijn leerpodium en dat zal ik nooit vergeten. Wellicht dat ik er nog wat zal blijven doen, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen.”

(c) Thomas Giger – overname van dit artikel alleen met bronvermelding en link
________________________________________________________________

Lees ook:Patricia van Liemt over ‘Jan Smit-rel’ bij 100%NL
Lees ook:Scooter winnen bij Wild FM was nog nooit zo makkelijk
Lees ook:Wild!FM komt definitief terug
Lees ook:Martijn La Grouw nieuwe dj voor 100%NL
Lees ook:Tegenwoordig zijn het niet meer de krantenjongens

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “[Interview] Patricia van Liemt

 1. Tjeerd

  Deze vrouw wordt de revelatie van de nederlandse radio….

    /   Reply  / 
 2. gemma

  Mind my words !!!!!

  Zij wordt de beste DJ van Nederland.

    /   Reply  / 
 3. Andre

  Ze ziet er iig goed uit, kan ze niet voor TV gaan werken? :)

    /   Reply  / 
 4. Lover

  Nice, very nice :-)

    /   Reply  / 
 5. Rob Olthof

  Wat dacht Patricia van de Patricia fanclub?
  Posters, stickers, fanclubdagen?

    /   Reply  / 
 6. Jorgen van Dijk

  Patries,

  toen ik las dat je op non actief gesteld was wist ik al dit ga je winnen en zo geschiede. Ik heb weleens wat gewonnen bij WILDFM en je gesproken over de telefoon…wilde toen bij sales wildfm solliciteren….vindt je de beste dj van NEderland ! dikke zoen en en gefeliciteerd met je terechte overwinning…zolang je Yolanthe niet gaat promoten vindt ik alles best hahaha….succes met je verdere carriere als dj bij 1000000%nl

    /   Reply  / 
 7. alek vidakovic

  patricia van limet op radio wilde fm
  nieuwe prestatoor ochtendshow muziek wordt gedraait
  een praten infomasie,s over dj,s nieuwes
  veel
  succes live mooie shatje van mee dame
  grootjes
  xxx
  van alek vidakovic
  komt uit
  emmen

    /   Reply  / 
 8. Pingback: Patricia van Liemt schrijft column voor Glamour Blog | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>