VRT krijgt licenties digitale radio

Digitale radio in Nederland gaat er echt komen. Als voorwaarde aan het verlengen van de huidige licenties voor etherfrequenties van commerciële radiostations, heeft de overheid gesteld dat in 2015 digitale radio in zeker 80 procent van Nederland te ontvangen moet zijn. In België heeft men mogelijk al in 2010 uitgebreide dekking van digitale radio. De Vlaamse publieke omroep VRT heeft namelijk samen met een Noors bedrijf de licenties voor digitale radio in handen gekregen.
 

 
De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft de licenties voor het aanbieden van een televisie- en radio-omroepnetwerk en de bijbehorende digitale frequentiepakketten toegekend aan Norkring, een joint-venture tussen de VRT en het Noorse bedrijf Norkring. Zij waren tevens de enige geïnteresseerden in die licenties.

Ondanks de geringe interesse heeft de VRM de aanvraag wel compleet gecontroleerd. Uit het onderzoek van mediaregulator bleek dat de aanvragers aan alle voorwaarden voldoen waardoor de licenties met onmiddellijke ingang toegekend zijn aan de VRT en Norkring. De toekenning van de vergunning betekent dat de twee partijen tientallen nieuwe digitale radio- en televisiezenders in Vlaanderen kunnen gaan uitzenden.

De uitbouw van de netwerken zal gefaseerd verlopen, maar volgens Norkring zal medio 2010 al een zeer uitgebreide dekking gerealiseerd om digitale radio aan te kunnen bieden. De verworven licenties en de bijbehorende zendvergunningen zijn voor een termijn van vijftien jaar met de optie op verlenging voor eenzelfde periode. De VRT en Norkring moeten wel met de licenties aan de slag, want wanneer ze niet binnen twee jaar in gebruik worden genomen, verliezen ze de vergunningen.

Lees ook:Erik de Zwart stapt in Mobiele TV
Lees ook:Sky Radio geraakt door slechte advertentiemarkt
Lees ook:Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd
Lees ook:Vlaamse lokale radio op Nederlandse frequentie
Lees ook:Duizendste High Definition radiostation in Amerika

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>