Waarom digitale radio niets wordt

We hebben het er op dit blog al regelmatig over gehad: digitale radio (DAB). Het systeem als alternatief voor analoge radio bestaat al jaren, maar het wordt amper gebruikt. Enkel wat publieke zenders zenden digitaal uit, maar het succes blijft uit. Het storingsvrije ontvangst van DAB en de mogelijkheid om meerdere zenders via één etherfrequentie door te kunnen zenden, wegen niet op tegen de nadelen. Om DAB te kunnen ontvangen moet daar een speciaal radiotoestel voor aangeschaft worden. Daarnaast maakt digitale radio het totaal aantal luisteraars niet groter, wat dus voor de commerciëlen geen prikkel is om te investeren in DAB.

Robert Bitter, Principal Consultant bij Logica, schrijft vandaag op NUzakelijk.nl een interessant artikel over Digital Audio Broadcasting en geeft zijn visie op de toekomst daarvan. Hij is niet erg optimistisch over waar DAB in eerste instantie voor bedoeld was: radio. Zo zijn MTVNL en CallMax Global eigenaar van een licentie voor een digitale omroep en zij lijken die te gaan gebruiken om mobiele televisie aan te bieden.

Bitter geeft in zijn artikel nog een leuk voorbeeld over hoe DAB zelfs slechter kan klinken dan FM. Met DAB kun je veel meer meezenden dan alleen het radiosignaal, daarbij moet je denken aan allerlei digitale informatie. Hierbij geldt echter wel: hoe meer data, hoe minder radio. Dat hebben ze in Engeland geweten, daar werd zoveel extra data meegestuurd dat luisteraars begonnen te klagen dat hun digitale radio slechter klinkt dan het ontvangst via FM.

Het volledige artikel van Robert Bitter is te lezen op NUzakelijk.nl.

Zie ook:
- Wat ziet Apple in digitale radio?
- Duitsland zegt Auf Wiedersehen tegen DAB
- Record aantal digitale radio-ontvangers verkocht

Lees ook:BBC Radio te beluisteren via Digitenne
Lees ook:Vanaf 2008 HD radio in elke Ford
Lees ook:Deze week meer duidelijk over DAB-veiling
Lees ook:Ontvangst Radio 4 in grote steden beneden de maat
Lees ook:Erik de Zwart stapt in Mobiele TV

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Waarom digitale radio niets wordt

  1. Sander

    Ik denk dat DAB sowieso al achterhaald is nu steeds meer mensen een mobieltje krijgen met internet (en dus kunnen streamen via o.a Tunin.FM). En hoelang gaat het nog duren voor de eerste internet-autoradio op de markt komt..

      /   Reply  / 
  2. Jorn Agterberg Auteur

    Idd, ik geloof ook meer in toepassingen via (mobiel) internet.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>