HD-revolutie ook in Nederland?

A revolution in Sound. A revolution in Choice. A revolution in Radio. Amerikaanse radioconcerns geven 200 miljoen dollar uit aan een campagne die consumenten moet verleiden tot HD Digital Radio. HD staat voor High Definition, dus een hoge geluidskwaliteit door digitalisering van de analoge AM en FM. Met HD radio’s kun je óók nog luisteren naar ‘gewone’ radio. In de States al populair… binnenkort ook hier?
De Nederlandse overheid is er nog niet uit. Daarom is de voorgenomen frequentieveiling voor DAB (Digital Radio Broadcasting) onlangs uitgesteld. Mediaspecialisten in de Kamer onderzoeken nu alternatieven als DRM (Digital Radio Mondiale), dat in verschillende Europese landen al is (of wordt) ingevoerd. Toch hebben ook veel landen gekozen voor DAB, waaronder Groot-Brittannië.

Radio.nl schrijft dat ze daar ook testen met muziek downloaden via DAB. Doel is natuurlijk dat consumenten dan eerder een ontvanger kopen. Muziek die ze via een DAB-radio horen, kunnen ze dan automatisch downloaden naar hun pc of mobiele telefoon. In Frankrijk en Zwitserland zien ze echter meer in High Definition. De Franse regering wacht momenteel op de uitkomsten van een test in Parijs, waar een lokaal station uitzendt via deze techniek.

DAB, DRM én HD Radio – Europa is het er niet over eens. Toch leert de ervaring dat uiteindelijk maar één standaard overblijft. En dat mensen dán pas iets massaal gaan kopen. Als ik met de auto naar Frankrijk rijd, wil ik toch gewoon naar de radio blijven luisteren? Gewone (analoge) radio doet het overàl. Ik verwacht niet dat doorsnee consumenten iets (dat nu nog duur is) kopen dat ze maar beperkt kunnen gebruiken. Ze wachten op een universeel systeem.

Wat het ook wordt, de elektronicaindustrie gaat er miljoenen – nee, miljàrden – mee verdienen. Ieder huishouden heeft nu wel twee of drie radio’s. Dan zit je in Nederland alléén al op 40 miljoen radio’s ( ! ) en die moeten natuurlijk allemaal vervangen worden. Ik weet het nog niet met digitale radio. Volgens mij kan internetradio de toekomst worden – als we straks óveral en altijd ‘online’ zijn via een breedbandverbinding. En die ontwikkeling is nu al bezig. ________________________________________________________________

Lees ook:Duizendste High Definition radiostation in Amerika
Lees ook:Record aantal digitale radio-ontvangers verkocht
Lees ook:Kamer stelt digitale radio uit
Lees ook:119% omzetstijging Last.fm in twee maanden
Lees ook:Sky Radio draait 101 Powervrouwen

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “HD-revolutie ook in Nederland?

 1. Danny Moerkerke

  In de VS is HD-radio nog niet zo bijster populair hoor. Men kampt daar met dezelfde problemen als DAB hier: matige verkoop van toestellen, slechte promotie, tegenvallende geluidskwaliteit, weinig verkoop van toestellen en een te klein aabod.
  De marketing van HD radio is tot noe toe een lachertje in de VS. Ik verwacht ook dat internetradio al die vormen van digitale radio zal laten verdwijnen

    /   Reply  / 
 2. Thomas Giger

  Dank voor je reactie. Toch lees ik berichten over Clear Channel en andere radioconcerns die bezig zijn met uitrollen van digitale radiostations, vandaar mijn aanname dat ze daar een heel stuk op ons vooruitlopen.

  Hét probleem van digitale etherradio is volgens mij dat ontvangers (nog) zo duur zijn en de gemiddelde luisteraar geen audiofreak is die persé hoge geluidskwaliteit wil.

  Misschien dat exclusieve content mensen over de streep kan trekken? Stel dat Howard Stern of Rush Limbaugh alleen nog digitaal zouden uitzenden, dan nemen ze (een deel van) hun vaste publiek wellicht mee.

  Maar ik denk inderdaad ook dat (mobiele) internetradio de toekomst heeft. Doordat we straks overal en altijd (draadloos) online zijn, via een groot aantal zendmasten of satellietontvangst. Volgens mij de toekomst.

    /   Reply  / 
 3. Vervloet Robert

  Uit mijn opzoekingen blijkt dat HD in combinatie met het woord “radio” niet staat voor “High Definition”, maar voor “Hybrid Digital” en dit is een zeer inzichtelijke verklaring voor de techniek achter HD Radio.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>