Radio over de grens: Klubrádió

In de wekelijkse rubriek ‘Radio over de grens’ lees je over een bijzonder radiostation in het buitenland. Deze week ‘Klubrádió’ (Hongarije).

Op Radio 1 hoor je dagelijks een kritisch interview. Elke dag wordt er weer met een kritische blik naar de overheid gekeken en dat mag. In Nederland is een kritiek op de radio heel gewoon, maar het Hongaarse Klubrádió was er, als het aan de regering van Viktor Orbán ligt, al lang niet meer geweest.

Kritiek
Klubrádió is naar eigen zeggen het enige talk & nieuwsradiostation in Hongarije met een kritische houding ten opzichte van de overheid en maatschappelijke vraagstukken. Het is de enige openbare plek waar wordt gesproken over liberale, linkse en conservatieve opvattingen. Door de kritische houding is het radiostation al jaren een doorn in het oog van de rechtse coalitie Fidesz-KDNP. De regering wil er alles aan doen om het bestaan van Klubrádió onmogelijk te maken. Dat is niet moeilijk, want in de mediaregulator, Nationale Autoriteit voor Media en Communicatie (NMHH), zitten namelijk leden die gekozen worden door de regering.

Licentie
In 2011 begon een reeks aan problemen voor Klubrádió. Om te kunnen blijven uitzenden hadden ze een verlenging van de licentie nodig. Het radiostation werd eerst meer dan een jaar in het ongewisse gelaten over de verlening van de licentie. Deze werd namelijk steeds voor slechts drie maanden verlengd. Hiermee kwam het radiostation in financiële problemen, want voor zo’n korte termijn waren er nauwelijks adverteerders te vinden. Eind 2011 werd bekend dat de licentie naar een andere partij zou gaan. Klubrádió moest daarom noodgedwongen de uitzendingen staken.

Steun van de bevolking
Het verbod werd door de bevolking gezien als een poging een oppositioneel radiostation te censureren. Het radiostation wordt dagelijks door 400.000 mensen beluisterd. Er werd dan ook geprotesteerd tegen het verdwijnen van Klubrádió. Duizenden sympathisanten van het radiostation verzamelden zich in Boedapest om hun onvrede uit te spreken.

Vier rechtszaken
Na vier rechtszaken is het Klubrádió gelukt. Op 5 maart 2013 werd het verbod op de aanvraag van een nieuwe toekenning van de zendfrequentie ongedaan gemaakt. Dit heeft het administratieve hooggerechtshof van Boedapest bepaald. Klubrádió krijgt de frequentie terug en mag gewoon weer uitzenden. Echter betekent dit niet dat Klubrádió nu voorgoed van het censuur van de regering af is. In de eerdere rechtszaken verzon de MNHH smoesje of hield het zich simpelweg niet aan de uitspraak van de rechter. De tijd zal het leren.

Dit artikel is geschreven door onze gastredacteur Eva de Reus.

Lees ook:RTV Utrecht wil licentie Omroep Amersfoort niet
Lees ook:Strop van 210 miljoen kronen voor Sky Radio
Lees ook:Glazen Huis krijgt 3 miljoen euro van regering
Lees ook:Vlaamse lokale radio op Nederlandse frequentie
Lees ook:Annette van Trigt stopt met ochtendshow

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>