Radio over de grens: 2Day FM


In de wekelijkse rubriek ‘Radio over de grens’ lees je over een bijzonder radiostation in het buitenland. Deze week ‘2Day FM’ (Australië).

Het begon als een grap, maar het had een enorm gevolg. Een Britse verpleegster pleegde zelfmoord, na een telefoontje van twee dj’s van het Australische radiostation. De dj’s deden zich voor als Koningin Elizabeth en prins Charles, zodat ze werden doorverbonden met de afdeling waar Kate Middleton toen werd verpleegd vanwege zwangerschapsmisselijkheden. In één klap werd het radiostation 2Day FM wereldberoemd. En dit was niet de enige keer dat een grap van ‘2Day Fm’ uit de hand liep…

Verkrachting
In 2009 werd er een show voor een aantal weken uit de lucht gehaald, vanwege vele kritiek op een uitzending waarin een meisje opbiecht dat ze verkracht is. Tijdens de uitzending werd het 14-jarige meisje vastgebonden aan een leugendetector en mocht de moeder van het meisje vragen stellen die ze vervolgens moest beantwoorden. Toen de moeder vroeg of ze ooit seks heeft gehad zei ze het volgende: ‘I’ve already told you the story about this, and don’t look at me and smile because it’s not funny. I got raped when I was 12 years old.’ Kyle Sandilands die samen met Jackie O de show presenteerde vroeg vervolgens of ze naast de verkrachting al seksuele ervaring had. Toenmalig minister-president Kevin Rudd had kritiek op de rol van Sandilands in de uitzending en zei het volgende: ‘This is a young girl and I am, as I think most Australians are, really distressed at the way in which the young person has been treated in this way.’ Ondanks de vele kritiek die het programma kreeg, ging het na drie weken weer veder met de mededeling dat ze geleerd hebben van hun fouten. Luister het fragment hier. (klik)

Slechte schoolcijfers
In 1997 kreeg David Rymer, gastheer van Top 30 Countdown van het radiostation, enorme media-aandacht nadat hij een top HSC student belde. Hij deed alsof hij van de ‘board of studies’ was en vertelde het meisje dat haar resultaten niet klopte en hij cijfers werden aangepast. Helaas voor Rymer was de vader van het meisje advocaat en nam hij juridische stappen. Rymer werd opgeschort tot nader order en keerde een maand later terug naar de show.

2Day FM
In Sidney, Australie, staat de studio van het commerciële radiostation 2Day FM. Het radiostation heeft heel veel verschillende show waarin vooral de dagelijkse onderwerpen centraal staan zoals het programma ‘Radar’ en het duo ‘Hamish & Andy’. In tegenstelling tot veel andere radiozenders worden veel programma’s op de zender in duo’s gepresenteerd.

Meer weten over 2Day FM. Kijk dan op de website van 2Day FM.

Dit artikel is geschreven door gastredacteur Eva de Reus.

Lees ook:Radio over de grens: Talk Radio 702
Lees ook:Annette van Trigt stopt met ochtendshow
Lees ook:Wil jij Gordon terug op de radio?
Lees ook:[Audio] Radioduo Opie & Anthony geschorst
Lees ook:Zwemtocht naar eiland van Richard Branson voor smeekbede

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>