Grootste radiozenders België versterken positie

In Nederland worden de luistercijfers voor radio maandelijks bekend gemaakt, in België doen ze dat minder frequent. Afgelopen week maakte het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) de marktaandelen van de Vlaamse radiozenders bekend. De rapportage beslaat de periode september tot en met december 2008 (aangeduid als golf 17). De twee grootste zenders, het publieke VRT Radio 2 en het commerciële Q-music, wisten hun positie verder te versterken in de laatste vier maanden van vorig jaar.

Het Nederlandse Radio 2 is met 12,8% marktaandeel het grootste radiostation in ons land, maar bij onze zuiderburen heeft familiezender VRT Radio 2 met maarliefst 30,2% de leidende positie. Q-music is in België met 18,1% de tweede zender. Beide stations zagen hun marktaandeel eind 2008 stijgen ten opzichte van de vorige meetperiode (golf 16). Radio 2 kwam van 29,9 procent en Q-music zat destijds nog op 16,0 procent marktaandeel.

Programmadirecteur van Q-music Erwin Deckers noemt de deze week gepubliceerde meting erg belangrijk voor zijn zender: ”In september gingen we van start met onze nieuwe ochtendshow ‘Ornelis en Rogiers’, de opvolger van ‘Deckers en Ornelis’. ‘Ornelis en Rogiers’ is op korte tijd uitgegroeid tot een referentie in de ochtend en dat is een indrukwekkende prestatie.”

Overige zenders

Naast de twee grootste zenders die hun positie wisten te verstevigen, zagen de overige Vlaamse radiostations hun marktaandeel slinken. Het voormalige Radio Donna zakte van 14,3 naar 12,5 procent marktaandeel. De publieke zender Donna werd begin 2009 omgevormd tot MNM. Hoe de nieuwe hitzender presteert ten opzichte van haar voorganger en ten opzichte van de concurrentie, wordt pas duidelijk bij de luistercijfers van golf 18 die later dit jaar volgen.

Marktaandelen

Het volledige overzicht van de Vlaamse radiostations en hun marktaandelen ziet er als volgt uit (bron cijfers CIM):

1. Radio 2 (VRT) / 30,2%
2. Q-music / 18,1%
3. Donna (VRT) / 12,5%
4. Studio Brussel (VRT) / 9,8%
5. Radio 1 (VRT) / 8,2%

6. 4FM / 5,9%
7. Nostalgie / 1,9%
8. Klara (VRT) / 1,6%
9. TOP Radio / 0,9%
10. Be One / 0,8%

Naast deze tien radiostations is ook Radio Contact in België actief (0,8% markt-aandeel) en behaalt Sporza (VRT) 0,15% marktaandeel. De overige kanalen van de VRT ‘Donna Hitbits’, ‘Nieuws +’, ‘Klara Continuo’ en ‘Ketnetradio’ kunnen gezamenlijk rekenen op 0,18% van de totale luistertijd van de Vlaamse radioluisteraars.Dit radioblog is genomineerd voor Nobiles Blogger ’09.
Stem hier op Jorn en daarmee op Radioactive.blog.nl!

Let op: Vergeet bij het stemmen je e-mailadres niet, want iedere 100e stemmer wint prijzen!


Lees ook:Q-music blijft tweede zender in België
Lees ook:Luisteraantallen Vlaamse radiostations vergeleken
Lees ook:Luistercijfers radio jan/feb: Radio 2 nog steeds aan kop
Lees ook:Luistercijfers radio feb/mrt: Radio 538 weer nummer 1
Lees ook:Luistercijfers radio dec/jan: Radio 2 flikt het tóch

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Grootste radiozenders België versterken positie

 1. MBC

  Even benadrukken dat het cijfer van Contact beperkt is tot Vlaanderen, net zoals de andere marktaandelen. De situatie in Wallonië (Zuid-België) is helemaal anders wat Contact betreft.

    /   Reply  / 
 2. Peter

  Inderdaad, niet slim om hier over België te spreken. Dit zijn de cijfers van VLAANDEREN…

    /   Reply  / 
 3. Jorn

  Inderdaad, België is tweetalig en daardoor is het radiolandschap ook redelijk opgesplitst. Doordat de Vlaamse radiostations ook in Nederland enige bekendheid genieten, heb ik me beperkt tot die zenders. Dus voor de volledigheid: het betreft hier enkel de marktaandelen van de Vlaamse radiozenders. Voor de cijfers van Wallonië, zie ‘Cijfers Zuiden’ op de site van het CIM (http://www.cim.be/radio/nl/d/ds/index.html)

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Hevige strijd marktleiderschap Q en MNM | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>