Duitsland zegt Auf Wiedersehen tegen DAB

Als je kijkt naar de verkoopcijfers van DAB-radio's in het Verenigd Koninkrijk, dan zou je voorzichtig kunnen concluderen dat DAB hot is bij de eilandbewoners. Of luisteren ze gewoon massaal naar FM met hun nieuwe DAB-ontvanger? Dat weten we niet, maar zeker is wel dat Digital Audio Broadcasting internationaal op losse schroeven staat. Zo schrijft Emerce dat Duitsland na tien jaar proefdraaien stopt met DAB.

In Duitsland heeft de 'Kommission zur Ermittlung des Finanzbedarfs der Rundfunkanstalten' (KEF) een streep gezet onder het proefdraaien met DAB. De afgelopen tien jaar heeft de KEF ruim 180 miljoen euro gestoken in de opvolger van FM en als het aan de Duitse zender ARD had gelegen, was daar nog eens 140 miljoen euro bijgekomen.

Volgens de cijfers die Emerce aanhaalt, zijn er in Duitsland slechts 200.000 digitale radio's verkocht en dat op een populatie van 83 miljoen mensen. De KEF vindt het dus weggegooid geld om nog verder te investeren in DAB en die 140 miljoen euro krijgt de ARD dus niet. Het Duitse DAB-verbond 'Initiative Marketing Digital Radio' (IMDR) was "völlig überrascht" over het besluit van de KEF.

Op basis van de verkopen van DAB-radio's in het Verenigd Koninkrijk lijkt DAB wel aan te slaan, maar volgens Emerce gaan er ook daar stemmen op om het een en ander terug te draaien. In Nederland lijken de commerciële radiozenders Q-music, Radio 538 en Sky Radio weer te experimenteren met FMeXtra.

Zie ook:
- Record aantal digitale radio-ontvangers verkocht

Lees ook:Record aantal digitale radio-ontvangers verkocht
Lees ook:Radioactive headlines week 5: achterklap, DAB en Valentijn
Lees ook:Tja de Duitsers zeggen het: KUT 538
Lees ook:Nederland loopt hopeloos achter met digitale radio
Lees ook:Deze week meer duidelijk over DAB-veiling

1 Reacties // Reageer

One thought on “Duitsland zegt Auf Wiedersehen tegen DAB

 1. W.Vellema

  M.,
  Ik luister alleen nog DAB.De verspreiding van een zeer goede kwaliteit geluid loopt niet lekker.Zie duitsland.Vermoedelijk komt dat omdat er helemaal geen reclame voor wordt ggemaakt.Op radio noch TV hoor ik niets over dit prima product.FM kan mij gestolen worden.
  Maak eens meer reclame anders vermoed ik dat mijn twee DAB radio’s straks ook bij het oud vuil kunnen.
  Met vriendelijke groet
  Wim Vellema

    /   Reply  / 
 2. Pingback: Waarom digitale radio niets wordt | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>