Record aantal digitale radio-ontvangers verkocht

Goed nieuws uit het Verenigd Koninkrijk wat betreft Digital Audio Broadcasting (DAB). In het vierde kwartaal zijn er bij de Engelsen bijna één miljoen digitale radio-ontvangers verkocht, waarvan 550.000 stuks in december (kerstinkopen). Terwijl de radio-industrie hun strategieën omtrent digitale radio herzien (Virgin Groove Radio stopte er zelfs mee), blijven de consumenten in groten getale digitale radio's kopen.

De verkopen in december 2007 lagen met 550.000 stuks ruim 22% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens schattingen zijn er in het VK nu bijna 6,5 miljoen DAB-radio's verkocht en de verwachting is dat er in 2008 nog eens 2,6 miljoen over de toonbank zullen gaan.

De verkoopcijfers kunnen wellicht een aansporing zijn voor het nieuwe medium nu de grote nationale digitale radiostations GCap Media's Core, UBC Media's Oneword en Virgin Radio Groove er eind 2007 mee opgehouden zijn.

Opvallende cijfers 

Volgens het Britse Digital Radio Development Bureau (DRDB) heeft 27% van de DAB-eigenaren méér dan één digitale radio thuis. Ander opvallend cijfer is de luistertijd; bijna tweederde van de DAB-gebruikers luistert meer radio dan voordat zij een DAB-radio hadden, met andere woorden: hun luistertijd werd langer.

Zie ook:
- Virgin Radio stopt digitaal radiostation

Lees ook:Virgin Radio stopt digitaal radiostation
Lees ook:Duitsland zegt Auf Wiedersehen tegen DAB
Lees ook:Geen haast bij verkoop van Virgin Radio
Lees ook:Richard Branson en Virgin Radio ontdekken Dubai
Lees ook:Wat ziet Apple in digitale radio?

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Record aantal digitale radio-ontvangers verkocht

 1. Erwin

  Go, de UK heeft blijkbaar lak aan geluidskwaliteit want deze is bedroevend te worden. Verder hou ik mijn hart vast als politiek Den Haag deze verhalen leest want dan worden ze daar gelijk al weer geil van dat vreselijk achterhaalde DAB…

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  Als DAB zo achterhaald is, waarom loopt de Britse consument er dan wel zo mee weg? Zijn ze zo kortzichtig of geloven ze toch nog in een toekomst voor digitale radio?

    /   Reply  / 
 3. Erwin

  Dat weet ik niet precies. Maar bovenal is de UK wel wat groter dan Nederland dus is er meer kans dat zoiets aanslaat.

    /   Reply  / 
 4. riki

  Ik geloof ook (weet niet zeker) dat de UK ook het enige land is waar DAB aanslaat, of zijn er ook andere landen waar het succesvol is?

    /   Reply  / 
 5. Robin

  Virgin Radio Groove zendt nog steeds uit hoor.

  Wat overigens nooit vermeld wordt is dat de meeste DAB-ontvangers ook gewoon FM kunnen ontvangen. Dus of er ook daadwerkelijk alleen naar DAB wordt geluistert met deze ontvangers is nog maar de vraag.

    /   Reply  / 
 6. Jorn

  @Robin: Heb je zelf naar Virgin Groove kunnen luisteren? Op hun website staat:

  —–

  We are unfortunately closing Virgin Radio Groove at the end of 2007 and with it the online audio streams.

  Until then, you can listen to us directly in Windows Media, Ogg Vorbis and streaming MP3.

  Thanks for listening.

  —–

  Goed punt wat je zegt over de DAB-ontvangers! Misschien zijn de Britten iets te enthousiast geweest met hun conclusies aan de hand van de verkoopaantallen. Aan de andere kant blijft staan dat de luistertijd langer is geworden, of heeft dat wellicht te maken met de nieuwigheid zodat mensen ‘m gewoon vaker/langer op een dag aanzetten?

    /   Reply  / 
 7. Robin

  @Jorn, van het weekend nog naar geluisterd via de webstream.

    /   Reply  / 
 8. Jorn

  Okay, apart. Lukt mij niet (kan ook aan mij liggen;)

    /   Reply  / 
 9. riki

  Hier is een link naar een interessant artikel over DAB in de UK, met de leuke titel:
  Is DAB radio the next Betamax?

  Digital audio broadcasting (DAB) may end up to radio what Betamax was to video, warns a report published today.

  “The report, by media and telecoms specialist Enders Analysis, said the launch of the second national commercial digital radio multiplex, headed by Channel 4, might exacerbate the problems rather than solve them, and warned that media regulator Ofcom would face a public outcry if DAB failed.

  Enders Analysis added that the high cost of DAB transmission and slow growth in revenue had combined to undermine confidence in the new medium and led to the closure of a string of national digital stations.”

  Lees meer:
  http://www.guardian.co.uk/media/2008/jan/29/radio.digitaltvradio?gusrc=rss&feed=media

    /   Reply  / 
 10. Jorn

  Tnx riki! Ik had het artikel ook gezien en als ik het lees lijkt DAB geen gezonde toekomst te hebben.

  De schrijver van het rapport vergelijkt de uittocht van zenders (zoals GCap, Oneword en Virgin Groove) met het plotseling op de vlucht slaan van vee, met andere woorden iedereen vlucht in paniek uit DAB. En als de grote partijen dat al doen, dan is de vergelijking met de Betamax videorecorder al snel gemaakt. Maar is DAB in dit geval niet de Video 2000 (van Philips) dat eigenlijk beter was dan de VHS en Betamax?

    /   Reply  / 
 11. riki

  idd zou je een soort vergelijking kunnen maken dat DAB de Video2000 is van nu. alleen nu zijn er ook nog betere technieken waar partijen zich beter op kunnen richten (zoals DVB-T/H). DAB is immers ook al flink verouderd, de techniek bestaat al 15 jaar. Dat is weer zoiets als nu Video2000 introduceren terwijl we al DVD (en BlueRay zelfs) hebben.

    /   Reply  / 
 12. Sander

  Leve DAB+ !!

    /   Reply  / 
 13. Pingback: Waarom digitale radio niets wordt | Radioactive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>