Subsidiepot geplunderd voor Europese radiozender

"Informatieve radioprogramma's over EU-thema's". Daarvoor opende de Europese Commissie eerder dit jaar een subsidiepot. De Wereldomroep zette daarop samen met haar Franse en Duitse equivalenten het zogenaamde European Radio Project op, met het idee om een zender te starten die programma's met een Europese invalshoek brengen. Dat vond de EC een goed idee en trekt er maarliefst 29 miljoen euro voor uit.

Goed geïnformeerde bronnen meldden aan het NRC dat aanstaande vrijdag het oprichtingsakkoord getekend zal worden voor het nieuwe Europese radiostation.

De zender zal in het begin een half uur per dag politiek nieuws brengen. Daarnaast komt er een wekelijks achtergrondmagazine en ook zal er verslag gedaan worden van grote Europese culturele evenementen. De zestien deelnemende (wereld)omroepen zullen hun eigen frequenties gebruiken om de programma's uit te zenden. Behalve in de ether zal de zender ook via de website te horen zijn, een project waarvoor Radio Nederland Wereldomroep de verant-woordelijkheid op zich heeft genomen.

29 Miljoen euro 

Het is de leden van het ERP gelukt om een flinke subsidie binnen te halen voor de plannen. Eerder dit jaar heeft het consortium namelijk een Brusselse aanbestedingsprocedure gewonnen, waarmee het recht heeft op 5,8 miljoen euro per jaar. Doordat de subsidie toegekend wordt voor een periode van vijf jaar, kan het ERP dus rekenen op een bijdrage van de Europese Commissie van in totaal 29 miljoen euro.

Invloed Europese Commissie

Je kunt je bij zo'n bedrag afvragen wat de invloed van de Europese Commissie zal zijn op de inhoud van de programma's op de zender. Kunnen de Europeanen een mooi stukje propaganda te horen krijgen met tussendoor allerlei reclamespotjes die ook met Europees geld gefinancierd zijn? Volgens het NRC zal de EC zich niet bemoeien met de inhoud van de programma's, de zender krijgt "volledige redactionele onafhankelijkheid".

Lees ook:Wereldomroep moet 32 miljoen bezuinigen, protestuitzending vanuit Den Haag
Lees ook:Online samenwerking NRC en Wereldomroep
Lees ook:Dagelijks Arabisch programma op Wereldomroep
Lees ook:Wereldomroep gaat bezuinigen en samenwerken
Lees ook:Oude audiofragmenten met een actueel tintje

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Subsidiepot geplunderd voor Europese radiozender

 1. Valpa

  kan ik dit vergelijken met een radiovariant op euronews?

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  @Valpa: Ik weet niet waar je dit initiatief mee kunt vergelijken. Momenteel zijn het voornamelijk nog plannen, we zullen zien hoe het uitpakt.

    /   Reply  / 
 3. riki

  Ik had begrepen dat het in het begin alleen nog maar (wekelijkse) programma’s zouden zijn via de eigen zenders (voor het geval van RNW, via één van de drie zenders die uitzenden in europa)
  Misschien dat het later wel een zelfstandige zender kan worden (alleen lastig met al die verschillende talen).
  Klinkt wel hoopvol, EU moet zich meer naar de burger toe, en dit initiatief kan een begin zijn.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>