Tik op de vingers voor overschrijden hitgrens

Niet alleen in Nederland kennen we strikte formatbeschrijvingen voor etherfrequenties voor radiostations. Ook in Groot-Brittannië wordt er goed opgelet of zenders uitzenden wat binnen het format past.

Het Britse station Original 106FM is op de vingers getikt door waakhond Ofcom omdat het meer Top20-hits draaide dan is toegestaan. In Nederland moesten de 'geclausuleerde frequenties' zorgen voor een diverser radiolandschap, maar wees eens eerlijk, is dat echt gebeurd?

Maximaal 35% van de muziek die het Engels Original 106 FM draait, mag in de Top20 staan of hebben gestaan. Uit een driedaagse controle van de toezichthouder bleek dat Original maarlieft 67% van de tijd hits draaide.

In Nederland kennen we een soortgelijke situatie waarin Slam!FM zeer veel beperkingen heeft. Het jongerenstation mag slechts 7,5% van de tijd Top40-hits draaien en overdag tussen 7:00 en 19:00 moet tenminste 95% van de zendtijd muziek worden uitgezonden, exclusief fillers (achtergrondmuziek).

De overheid heeft bij de veiling van de etherfrequenties in 2003 willen bereiken dat door het aanbieden van verschillende radiokavels, een divers radiolandschap zou onstaan. De radiostations hebben echter zulke hoge bedragen geboden voor de frequenties, dat ze grote moeite hebben om dat geïnvesteerde geld terug te verdienen. De hoogste inkomsten genereer je doorgaans door zo veel mogelijk mensen te bereiken en die bereik je door muziek te draaien die veel mensen (de mainstream) leuk vinden.

Dat is ook de reden dat bijvoorbeeld Slam!FM hits is gaan draaien. Daarvoor is het radiostation reeds beboet. Het Engelse Original 106FM heeft nog geen boete gekregen, de waakhond heeft eerst maar eens een officiële gele kaart uitgedeeld.

Lees ook:Slam!FM blijft Slam!FM
Lees ook:Radio Veronica: Westbroek vervangt Jensen en stemmen op de Top 1000 Allertijden
Lees ook:Slam!FM under investigation
Lees ook:Wel distributie, geen luisteraars
Lees ook:Radiostations staan stil bij dood Michael Jackson

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Tik op de vingers voor overschrijden hitgrens

 1. Jasper

  [Daar gaat mijn knuppel weer]

  Ik snap allemaal niet waarom iedereen roept dat het zo slecht gaat met de Nederlandse radiomarkt. Volgens mij gaat als economische sector prima – dus als we ff niet naar de muziek kijken.

  Er wordt flink geconcurreerd, er wordt gehandeld in radiostations, er verdwijnen stations, en daarvoor komen nieuwe stations in de plaats, die het dan mogen proberen. Er zijn bedrijven die winst maken, er zijn bedrijven die verlies leiden. De top-jocks verdienen nog steeds bakken met geld, en datzelfde geld voor de grote radiobazan. Je kunt ook niet zeggen dat er een tekort is aan ondernemers die de radiowereld in willen.

  Volgens mij heb je dus te maken met een gezonde economische sector.

  Wat de verscheidenheid in de muziek denk ik dat het er ook gevarieerde op is geworden. Natuurlijk zitten de grote stations voor een groot deel nog op dezelfde lijn, maar kijk nu gewoon eens naar de top 5 van best beluisterde radiostations.

  Radio 538: volwassen hits hits hits en dance
  Radio 2: nog volwassenere hits met wat nieuws en info, gericht op de 50er.
  Sky Radio: soft pop hits
  Radio 1: nieuws en actualiteiten
  3fm: hits met een gitaarrandje

  En als we dan verder door het lijstje landelijke stations gaan zien we een paar stations die toch een behoorlijk andere smaak hebben. Arrow Classic Rock, Classic FM, 100%NL, Arrow Jazz, een tweede nieuwszender en zelfs een zender voor bijna bejaarden: Radio 5. De enige aantekening die je hierbij kunt maken is dat er geen hond luistert naar die stations, en dat je je dus kunt afvragen of er wel vraag is naar iets anders dan hits hits hits.

  Toch lijkt het me toch een stuk gevarieerder dan we een paar jaar geleden hadden. Toen was 100% nog een variant van Sky (RTLFM), Arrow Classic Rock een imitatie 538 (Caz/Yorin). Radio Veronica bestond toen ook nog niet, met zijn 80s en 90s hits.

  Kortom, er is duidelijk een beweging gaande richting meer variatie. En dat binnen 3 jaar na de veiling in een business die volgens iedereen erg traag werkt. Dat blijkt gewoon wel mee te vallen. Kijk ook eens naar de stations die het in die 3 jaar al op hebben moeten geven: Noordzee FM, RTL FM, Yorin, Caz, 747 AM, en laten we eerlijk zijn, het is een kwestie van tijd voordat SLAM opgedoekt wordt.

  Volgens mij gaat het dus prima met de Nederlandse radioindustrie, en wordt het beeld dat dat niet zo is, listig geplaatst door radiostations die geen zin hebben om te betalen voor hun distributiekanalen (de etherfrequenties). Dat is hun goed recht, en dat kunnen ze overtuigend (het is immers hun beroep om overtuigend dingen te roepen), maar dat betekent nog niet dat ze gelijk hebben.

  [hoenders: u moogt beginnen met kakelen. Of doe eens gek, en kom met inhoudealijke argumenten]

    /   Reply  / 
 2. tjoi

  Er is wel iets meer gevarieerde muziek in de ether dan voor de grote veiling van 2003, maar das ook logisch, er zijn ook meer zenders.
  Maar toch kun je zien dat de stations die nu uitzenden niet de gevarieerde muziek brengen waarop is gehoopt.
  Waar is bijvoorbeeld een zender voor de Nederlandstalige muziek (Daar was het kavel van 100%NL voor gemaakt, maar deze zenden alleen neder-pop en neder-urban uit, voor jongeren uiteraard.)
  Waar is de gouwe ouwe zender (Daar was het kavel van Veronica voor gemaakt, maar die zenden alleen 80s en 90s hits uit, met steeds minder 80s en steeds meer hits vanaf 2000, zodra een hit de status van meer dan 5 jaar oud heeft behaald, wordt deze gedraaid door Veronica. Niet echt een gouwe ouwe zender dus.)
  Waar is een zender voor de wat meer alternatieve muziek? Daar was het kavel van SLAM!FM voor gemaakt, maar deze zenden alleen hitmuziek uit, zo geëdit dat ze dachten dat het niet meer onder hitmuziek zou vallen.

  Ok, je hebt wel een nieuwszender (BNR) en Jazz-zender (Arrow), maar daarmee hooudt de verscheidenheid wel op. (De publieke natuurlijk buiten beschouwing gelaten, want horen deze niet te draaien wat commericielen niet doen? Maar dat is een hele andere discussie op zich,)

  Radio 538, Q-music, Sky Radio.. ze draaien allen dezelfde soort muziek. De ene richt zich op een iets jongere doelgroep dan de ander, maar 80% van de muziek die ze draaien is dezelfde muziek.
  Gelukkig is CAZ! nu vervangen door Arrow Classic Rock. Deze draaien wél wat andere muziek. Dat hier behoefte aan is door een groep mensen, zie je aan de stijging van de luistercijfers.

  (is dit inhoudelijk genoeg, of noemen we dit gekakel)

    /   Reply  / 
 3. Jasper

  @ Tjoi: de variatie is beperkt, maar dat komt gewoom omdat blijkt dat Nederlanders alleen maar naar hits luisteren. Kijk de luistercijfers er maar op na. Het geklaag over variatie is daarom enigszins hypocriet.

  Wat 100% moet je nog eens goed luisteren naar die zender. Ze draaien 70% Nederlandstalige muziek. De overige 30% bestaat voornamelijk uit Nederlandse muziek in het Engels, en zo af en toe zit er een plaatje in dat gewoon een link heeft met Nederland of het Nederlands.

  Het percentage urban is sinds de “Jan Smit” rel behoorlijk omlaag geschroefd, en tegenwoordig komen Jan Smit en zelfs Gerard Joling regelmatig voorbij. “Piratenmuiek” hoor je er (nog) niet, maar dat kun je ook niet verwachten van een station dat commercieel moet draaien.

  Gouwe ouwe zender: Tja, de overheid heeft een gouwe ouwe definieerd als een plaat die ouder dan 5 jaar is. Daar is veel voor te zeggen. Veronica gaat niet zo veer terug in de tijd als Radio 10 Gold DEED, maar ook daar kunnen ze daar geen geld mee verdienen. Is het je overigens wel eens opgevallen dat Sky ook maar ongeveer 2 hits per uur draait, en dat de rest van de muziek daar ook gewoon ouwe meuk is? Als je alleen naar de kavelvoorwaardes kijkt, voldoet Sky bijna aan de Veronica eisen.

  SLAM houdt zich niet aan de eisen van zijn kavel, en dat weet iedereen, inclusief de rechter. Nadeel is dat de rechtspraak in Nederland traag is. Feit is dat SLAM hier alleen maar zit om dat KINK (of beter gezegd de Veronica omroep organisatie) indertijd in een vlaag van verstandsverbijstering niet op het kavel geboden heeft.

  En ja, je kakelde niet. Ik had wat meer gekakel verwacht van wat andere mensen die hier regelmatig reageren.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>