Vanaf 2008 HD radio in elke Ford

Het krassende radio-ontvangst in je auto moet snel verleden tijd zijn. Dat vindt het Amerikaanse Ford. Vandaag kondigde het automerk aan dat het plannen heeft om HD radio aan te bieden voor elk model Ford.

Met HD radio wordt niet alleen het ontvangst van de radio beter, maar ook het aanbod aan zenders wordt aanzienlijk groter.

Door het gebruik van digitale signalen geeft HD radio een beter ontvangst en is het geluid van cd-kwaliteit. Daarnaast kunnen er meerdere uitzendingen op één kanaal worden uitgezonden, wat inhoudt dat luisteraars nog meer programma's kunnen ontvangen.

In de Verenigde Staten zijn inmiddels ruim 1.500 radiostations die uitzenden in HD. Dus wat betreft het aanbod is er genoeg en Ford denkt dat de consumenten, en met name de gadget freaks, er helemaal klaar voor zijn.

HD radio in de Fords moet beschikbaar zijn op elk 2008-model en wordt bij de dealer gemonteerd, dus het is (nog) niet af-fabriek leverbaar. De optie gaat 279 dollar kosten voor de standaard HD radio. Ford heeft ook nog gedacht aan de razend populaire iPod, want er komt ook een HD radio waarop een iPod aangesloten kan worden. Deze laatste versie kost slechts 20 dollar meer.

Lees ook:Sony gaat HD-radio ontvangers produceren
Lees ook:Forbes: Howard Stern is op één na best betaalde ster
Lees ook:Nieuwe iPhone App voor zenders Kink FM
Lees ook:Clear Channel investeert flink in HD Radio op AM/FM
Lees ook:Ook Koningin Beatrix moet een iPod krijgen

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Vanaf 2008 HD radio in elke Ford

 1. Jasper

  $279 is bijna twee jaar lid van XM of Sirius.
  HD voegt amper iets toe aan het radio aanbod. Sateliet een ruwe honderd zenders, waaronder het complete sportaanbod.

  Wat denk je zelf dat er gaat gebeuren?

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  Naast de kosten van de apparatuur betaal je verder geen maandelijkse abonnementsgelden, dus dat is wel aantrekklijk.

  Dat Ford het niet als af-fabrieksoptie aanbiedt, geeft mij te denken dat ze er zelf ook niet voor de volle 100% ingeloven dat ze er heel veel zullen afzetten.

  Aan de andere kant, Ford zet wel hoog in op de HD radio. Vandaag is er namelijk een miljoenencampagne begonnen om de lancering van HD radio te promoten. HD radio wordt tegelijkertijd ook gelanceerd bij de automerken Lincoln en Mercury, maar die had ik achterwege gelaten in het verhaal vanwege de lage bekendheid van die merken in Nederland.

  De reclamecampagne gaat zo’n 13 weken duren, dus ik denk dat het in Amerika (onder de Ford, Lincoln en Mercury rijders) best wel wat kan worden.

    /   Reply  / 
 3. Jasper

  Ja, maar $280 voor een radio die amper extra zenders biedt is toch wat veel. En die CD kwaliteit is een compleet onzinargument in de auto. Wat heb je nu aan CD kwaliteit als je ingehaald wordt door een grote vrachtwagen? Geen fuck, want je kunt je radio uberhaupt amper horen.

  Kijk, voor HD is dit een prima deal, want wat er gaat gebeuren is dat autoverkopers gewoon nu die radio’s als extratjes gaan weggeven om zo kopers ervan te overtuigen dat de prijs toch echt een goeie prijs is (terwijl de prijs natuurlijk minstens een paar duizend $ te hoog is). Bovendien is het een mooie gecombineerde reclameuiting, die dus beide bedrijven voordeel biedt.

  Maar de consument gaat het amper iets opleveren. HD radio blijft een product waar gewoon niemand op zit te wachten. De radiowereld zit in de VS zo in mekaar dat als er echt goeie kanalen op die HD zaten, die wel gewoon in de ether zaten.

    /   Reply  / 
 4. Robertus

  Llijkt mij wel wijs, top kwaliteit in de auto. Maar om daar nu een Ford voor aan te schaffen gaat me iets te ver.Eeerst maar eens wachten tot echte automerken er mee komen.

    /   Reply  / 
 5. Jasper

  @ Robertus: leg mij eens uit hoe jij die topkwaliteit kunt onderscheiden van de gemiddelde baggerkwaliteit als er een enorme laag ruis van buitengeluid door het signaal zit?

  Trap er niet in mensen: er wordt een hoop onzin beweerd over geluidskwaliteit. Buiten een perfect geisoleerde kamer kun je het vaak domweg niet horen.

  Daar zijn twee redenen voor:

  1) De gemiddelde boxen in een auto zijn brak als een Duitser na een weekje oktoberfeesten. Een beter radiosignaal helpt je dan dus geen reet.

  2) Op de weg heb je per definitie een fijne bromtoon van je eigen motor, en daarbij nog een behoorlijk wisselend ruissignaal van het andere verkeer. Dat drukt een hoop subtiliteit uit je geluid.

  Als je beter geluid in je auto wil, kun je dus beter betere boxen kopen, en een beter geluidsgeisoleerde auto kopen, dan een HD radiotje erin plakken.

    /   Reply  / 
 6. Jasper

  Oh ja, waarom denk je dat radiostations in hun soundprocessing alle dynamiek uit het signaal halen? Inderdaad omdat de ruis van je buitengeluid anders de helft van het geluid wegdrukt.

  Over een verlies van geluidskwaliteit gesproken….

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>