Na webradio moet ook gewone radio in VS dokken

Terwijl internetradiostations al onder vuur liggen van auteursrechtenorganisaties die (veel hogere) vergoedingen claimen voor het laten horen van muziek, zijn de pijlen van de Amerikaanse RIAA vanaf nu óók gericht op de traditionele radio via kabel en ether. De RIAA en ook andere belangenverenigingen willen hiertoe een voor Amerikaanse radiostations zeer voordelige wet laten afschaffen. Lukt dit, dan gaat muziek draaien nu geld kosten.

De zeventig jaar oude wet regelt dat radiostations geen rechten hoeven te betalen voor het draaien van muziek, dus in die zin is het niet zo gek dat platenmaatschappijen en hun vertegenwoordigers er vanaf willen: voor wat hoort wat en het afdragen van auteursrechten is (mits die gelden terechtkomen waar ze horen) geen verkeerde zaak.

Redelijk

In Nederland is het al lang geaccepteerd dat voor het draaien van muziek betaald moet worden aan Buma/Stemra, net als in veel andere landen. Voor de RIAA een argument om de eis te verdedigen. Niets mis mee, zolang de bedragen maar redelijk zijn. Dat is bij de bedragen die internetradiostations moeten afdragen volgens velen niet het geval.

Zie ook:
Radio doelwit RIAA (Planet.nl)
Amerikaans wetsvoorstel moet webcasters helpen

Lees ook:Amerikaans wetsvoorstel moet webcasters helpen
Lees ook:Gepeperde rekening voor commerciƫle radio
Lees ook:Tik op de vingers voor overschrijden hitgrens
Lees ook:Vrijstelling auteursrechten op de helling
Lees ook:Tijd voor belangenvereniging webradiostations?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Na webradio moet ook gewone radio in VS dokken

 1. Jasper

  De RIAA zal nog schrikken. Want reken maar dat eenberg kwakkelende ‘goedkope’ muziekstations ineens geen muziek meer zullen gaan uitzenden.

    /   Reply  / 
 2. ruud

  Als het doorgaat worden de Talk/Newszenders, grotendeels op AM, relatief nog winstgevender. Zij hoeven immers niets extra te betalen.

  Nu al is de grootste omzet in de USA bij het News/Talk format. Ook de 1 na hoogste rating.
  ruud

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>