Toch hoop voor Amerikaanse webradiostations

De Amerikaanse Copyright Royalty Board (CRB) gaat de omstreden verhoging van de auteursrechtenvergoeding voor internetradio heroverwegen, meldt The Boston Globe. Dat gebeurt na een flink aantal klachten over de voorgenomen tariefverhoging. Commerciële internetzenders, maar ook college radio's en National Public Radio (NPR) behoren tot de protestgroep die politiek wordt gesteund door de Democraten.

Eerder besliste de auteursrechtenorganisatie dat radiostations een vastgesteld bedrag moeten betalen per gedraaid nummer, in plaats van een percentage van de winst. De NPR voelde zich benadeeld en schreef dat het dan zou moeten stoppen met webcasten. De nieuwe tarieven zouden 'breken met de traditie om publieke radiostations te beschouwen als niet-commercieel en non-profit'.

Concurrentie

Daarnaast zei ook Soma FM, eigenaar van elf muziekkanalen, dat het de kosten niet zou kunnen betalen. De vergoedingen zouden over 2006 maar liefst 600.000 dollar bedragen en volgend jaar meer dan een miljoen. De muziekindustrie wil volgens Soma FM 'in het geheel geen concurrentie van onafhankelijke webcasters'.

Zie ook:
Tijd voor belangenvereniging webradiostations?
Internetradio in problemen door hogere vergoeding

Lees ook:Vrijstelling auteursrechten op de helling
Lees ook:Gordon toont goede kant
Lees ook:Gepeperde rekening voor commerciƫle radio
Lees ook:Tijd voor belangenvereniging webradiostations?
Lees ook:iPhone apps voor radiozenders PO

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>