VRT: Het radiogeluid van de toekomst is digitaal!

Onder bovenstaand motto is de Belgische publieke omroep VRT begonnen met promotie van nieuwe distributievormen, die de analoge kabel en ether op termijn moeten vervangen. Terwijl in Nederland wordt gediscussieerd over welke techniek de beste is, zet de Vlaamse omroep zijn kaarten op DAB. Maar in een goed gemaakte promotiefilm worden ook de internet-pc én digitale televisie neergezet als nieuwe radioplatforms.

De VRT anticipeert op de toekomst met Digitale Radio, een website waar alle publieke radio's via internet kunnen worden beluisterd. Ook staat er veel informatie op over digitale radio, inclusief promotiefilm waarmee publiek wordt gewezen op de mogelijkheden van diverse nieuwe distributievormen. Daarbij wordt uitdrukkelijk ook digitale televisie genoemd.

Radiospeler

Eerder deze week werd een nieuwe radiospeler voor de website geïntroduceerd. Luisteraars kunnen (helaas alleen statische) beelden zien van de studiowebcam en direct mailen naar de studio. Ook de inhoud van het programma, de playlist en nieuws, weer en verkeer kunnen tijdens het luisteren worden geraadpleegd. Op de VRT-site staat een introductiefilm over de nieuwe radiospeler.

Wat ik er goed aan vind, is dat luisteraars worden betrokken bij het programma. Internet kan in combinatie met oude media een interactief geheel vormen. Maar ook een nieuwe dimensie toevoegen tijdens het luisteren naar radio, door het aanbieden van extra diensten. Deze mogelijkheid speelt ook in op het fenomeen 'multitasking' bij jongeren en kan radio aantrekkelijk(er) maken voor de nieuwe generatie.


De nieuwe radiospeler, hier in de versie van Radio Donna (Afbeelding: VRT)

Zie ook:
Alle berichten over digitale radio
Alle berichten over webradio

Lees ook:Nieuws van morgen: digitale radio op je iPod
Lees ook:Digitale radio komt naar de mobiele telefoon
Lees ook:100% Feest Hits nieuw digitaal radiostation
Lees ook:100% NL lanceert digitale radiostation 100% Liefde
Lees ook:Radio Digitaal gelanceerd

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “VRT: Het radiogeluid van de toekomst is digitaal!

 1. ruud

  In nbelgenland is de VRT op radio dominant.
  DAB is een systeem dat is ontworpen voor publieke omroepen – multiplexen zeer geschikt voor PO’s met bundel programma’s maar ongeschikt voor commerciele omroepen.

  Deze actie van de VRT is dus vooral om de commercielen nog verder op achterstand te zetten onder het mom, oh wat zijn wij toch modern want digitaal. En natuurlijk moet analoog dan uit.

  Belgie is meest bekabelde TV land, voor TV maakt die digitalisering weinig uit, met een Set Top boxje kun je op je oude TV gewoon verder kijken, hooguit meer programma’s – dus ook meer PO programma’s.

  Voor radio is dit dus slecht nieuws

  ruud

    /   Reply  / 
 2. Jasper

  Jammer alleen dat iedereen een nieuwe radio moet aanschaffen. *Dat* is het grote probleem van DAB. Niet Internet, maar al die nieuwe slaapkamer-, keuken- en autoradio’s.

    /   Reply  / 
 3. ruud

  Maar wat zijn dan de voordelen.
  DAB klinkt slechter als FM.

  Vernieuwing en digitalsering om de vernieuwing en digitalisering, dat is de drijfveer van velen, nadenken is er meestal niet meer bij.
  ruud

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>