Reacties radiozenders op luistercijfers begin 2010

‘Radio 538 weer terug op nummer 1′, ’100% NL groeit fors’, ‘Radio 1 stijgt naar recordhoogte’. Mijn inbox vulde zich donderdag na de bekendmaking van de meest recente luistercijfers met veel persberichten. Met name van radiostations die in de laatste rapportage wat hadden gewonnen. Er waren best wat verschuivingen wanneer je naar de overall marktaandelen van de zenders kijkt. Laten we de reacties eens op een rijtje zetten.

Radio 538: 10,5% (+1,3%)

‘Radio 538 strikes back!’, daarmee schreeuwt het station dat het weer terug als nummer 1 van Nederland. Nadat het station twee plaatsen inleverde bij de luistercijfers van december en begin januari (grotendeels veroorzaakt door de Top 2000 van Radio 2), is Radio 538 opnieuw het grootste radiostation. De zender pakte in de eerste twee maanden van 2010 een marktaandeel van 10,5%. Elke week stemmen bijna 3,5 miljoen luisteraars af op het station.

Jan-Willem Brüggenwirth, algemeen directeur Radio 538: “Iedereen is super gefocust om overal in uit te blinken en dan is dit een terechte en een hele mooie beloning.”

100% NL: 4,3% (+0,5%)

De luistercijfers van 100% NL stijgen al gedurende lange tijd. Volgens de meest actuele luistercijfers van onderzoeksbureau Intomart GFK stijgt het marktaandeel van 100% NL van 3,8% in december-januari naar 4,3% in januari-februari 2010. In totaal stemmen nu circa 1,7 miljoen verschillende luisteraars per week af op het station ‘met de muziek van Nederland’.

Algemeen Directeur Carlo de Boer: “We maken als een van de weinige radiostations weer een enorme sprong omhoog en dat is knap in deze volle radiomarkt. Om de stijgende lijn vast te houden timmeren we aankomende tijd flink aan de weg. Zo presenteert  Jan Smit volgende week de ochtendshow tussen 07:00 en 10:00 uur. 100% NL is dus nog niet uitgegroeid.”

Radio 1: 7,5% (+0,8%)

Radio 1 boekte een winst van 0,8% in een maand tijd, maar ook ten opzichte van een jaar geleden is er groei te zien: + 0,4%. De hoge score is met uitzondering van de Sportzomer metingen het hoogste luistertijdaandeel van de afgelopen drie jaar. Wekelijks trekt de publieke nieuws- en sportzender 2,7 miljoen luisteraars.

Naast het toegenomen bereik is ook de luistertijd uit de januari-februari 2010 meting hoger dan ooit eerder gemeten in deze winterperiode. Radio 1 weet de luisteraar steeds langer vast te houden met een luistertijd van 2 uur en 25 minuten per dag.

Zendermanager Laurens Borst licht de stijging toe: “Ik ben erg blij met deze cijfers. Ze laten weer eens zien dat de luisteraar de weg naar Radio 1 weet te vinden als er belangrijke nieuwsgebeurtenissen zijn, zoals de val van het kabinet, de Olympische Spelen en de Gemeenteraadsverkiezingen”.

Radio 5: 2,9% (+0,5%)

Het marktaandeel van Radio 5 is gestegen naar 2,9%. Dat is het hoogte cijfer ooit voor het nostalgische radiostation. De luistercijfers over de eerste twee maanden van het jaar zijn zelfs 0,6% dan vorig jaar in de periode januari-februari. Het weekbereik van Radio 5 gaat met 785.000 naar een nieuw hoogtepunt.

Radio 5 Nostalgia neemt op de publieke zender de dagprogrammering van maandag tot vrijdag van 06:00 tot 19:00 uur voor haar rekening. Dit deel van Radio 5 is vaker beluisterd dan ooit met een luistertijdaandeel van 3,4%. In januari-februari 2010 bereikte Radio 5 Nostalgia met de dagprogrammering 625.000 luisteraars. Het is de eerste keer dat de 600.000 grens voor Radio 5 Nostalgia is doorbroken.

ZIE OOK:
- Luistercijfers jan-feb 2010: Radio 538 terug aan kop

Lees ook:Reacties op luistercijfers: Radio 2 blij, 3FM blij, Sky Radio blij
Lees ook:Reacties op luistercijfers: 100%NL en Q-music blij
Lees ook:Luistercijfers radio januari-februari: Radio 538 terug aan kop
Lees ook:Luistercijfers Belgische radio eerste helft 2008
Lees ook:Aandeel publieke radio stijgt anderhalf procent in jaar tijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>