Luistercijfers radio dec/jan: Radio 2 flikt het tóch

De Top 2000 bracht de publieke zender Radio 2 elk jaar weer aan de top wat betreft de luistercijfers over december. In de luister-aandeelcijfers over november-december 2007 lukte het Radio 2 nét niet. De zender kwam uit op 10,7% marktaandeel en was daarmee op eentiende na niet de nummer één, de positie die naar Radio 538 ging. Donderdag maakte Radiolog Luisteronderzoek nieuwe cijfers bekend, en Radio 2 flikte het tóch!

In de luistercijfers over november-december 2007 zaten alle gegevens tot en met 28 december 2007. Dat betekent dat de populaire Top 2000 niet in zijn geheel in die cijfers verwerkt zat. In de meest recente cijfers zit het laatste deel van de Top 2000 wél en dat is ook duidelijk terug te zien in het marktaandeel van Radio 2 in die periode.

De zender kwam uit op 12,1% tegen 10,7% in de vorige periode. Radio 2 nam zelfs enige afstand op de nummer twee: Radio 538 zakte licht van 10,8 naar 10,6 procent in december '07-januari '08. Radio 3FM wist vorige periode nog te profiteren van de Serious Request-actie, maar die winst raakte het station deels weer kwijt: 7,9% tegen 8,3% in de vorige periode.

Groei voor alle Sky-zenders

Sky Radio, Radio Veronica, Classic FM én TMF Radio behoren alle vier tot de Sky Radio Group. Al die zenders boekten winst ten opzichte van de vorige periode en dat was voor de Sky Group aanleiding om direct een persbericht de deur uit te doen. "Het is de eerste keer in onze geschiedenis dat alle vier de zenders zijn gestegen en dat in de turbulente periode december / januari waarin er veel gebeurt in radioland!", aldus Ab Trik, CEO van de Sky Radio Group.

Top 10 radiostations

Hieronder volgen de tien (elf door gelijke score) grootste radiostations in Nederland gemeten naar marktaandeel. Tussen de haakjes staat de positie en marktaandelen van de radiozenders in de resultaten over de vorige meetperiode (november-december 2007).

1. (2) Radio 2 / 12,1% (10,7%)
2. (1) Radio 538 / 10,6% (10,8%)
3. (3) Sky Radio / 10,3% (10,2%)
4. (4) Radio 3FM / 7,9% (8,3%)
5. (5) Q-music / 7,1% (7,3%)
6. (6) Radio 1 / 6,7% (6,6%)
7. (7) Radio Veronica / 5,8% (5,6%)
8. (8) Radio 10 Gold / 3,2% (3,4%)
9. (9) Arrow Classic Rock / 2,3% (2,6%)
-. (10) Radio 5 / 2,3% (2,3%)
-. (11) Classic FM 2,3% (2,1%)

Zoals ook uit bovenstaand lijstje blijkt, zijn er weinig grote verschuivingen geweest in de laatste periode. Ten opzichte van elkaar hebben -op de eerste twee na- alle stations hun positie behouden.

Arrow Classic Rock is (relatief gezien) overigens wel flink gedaald: van 2,6 naar 2,3 procent. Dat kan verband houden doordat veel ACR-luisteraars naar soortgelijke muziek luisterden uit de Top 2000 op Radio 2. Aan de andere kant, het marktaandeel van de zender met rock-classics daalt al sinds september-oktober toen het nog op 3,0 procent zat. Al was het daarvoor wel hard gestegen: 1,4 procent begin 2007. We houden het in ieder geval in de gaten!

Zie ook:
- Luistercijfers nov/dec 2007: Radio 2 niet aan Top
Luistercijfers okt/nov: Radio 2 en Sky aan elkaar gewaagd
- Cijfers sept/okt: Radio 2 daalt hard, Sky Radio nieuwe nummer 2

Lees ook:Luistercijfers nov/dec 2007: Radio 2 niet aan Top
Lees ook:Luistercijfers radio jan/feb: Radio 2 nog steeds aan kop
Lees ook:Luistercijfers november-december: Hoe kan het ook anders…
Lees ook:Luistercijfers radio december-januari: Radio 2 blijft 1
Lees ook:Luistercijfers okt/nov: Radio 2 en Sky aan elkaar gewaagd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>