Luistercijfers nov/dec 2007: Radio 2 niet aan Top

Donderdag 24 januari heeft het Radiolog Luisteronderzoek de luistercijfers bekend gemaakt over de periode november-december 2007. In deze gegevens zit de voor de helft de belangrijke maand december, toen veel radiozenders allerlei eindejaarsacties en lijstjes uitzonden. 3FM bracht de vierde editie van de Serious Request en Radio 2 zond de Top 2000 uit. Maar wat heeft het de zenders gebracht?

Radio 2 heeft duidelijk geprofiteerd van de Top 2000, maar vorig jaar wist de zender het marktleiderschap te pakken in dezelfde periode. Nu komt de publieke zender uit op een marktaandeel van 10,7% en dat bleek niet genoeg. Radio 538, al jaren de onbetwiste nummer één, wist in de periode november-december haar markt-leiderschap te behouden. De commerciële zender scoorde fractioneel hoger dan Radio 2: 10,8%.

De drie grootste radiozenders zitten dicht bij elkaar. In de luistercijfers over oktober-november waren Radio 2 en Sky Radio met 9,4% allebei even groot. Laatstgenoemde zender wist in november-december ook beter te scoren en kwam uit op 10,2%, waarschijnlijk mede door de positie van Sky Radio als 'The Christmas Station' in de maand december.

De Serious Request-actie van Radio 3FM heeft de zender zeker geen windeieren gelegd. Het marktaandeel van de popzender steeg van 7,7% in de vorige periode naar 8,3% in de donderdag bekend-gemaakte cijfers.

De groei van Radio 2, Radio 3FM en Sky Radio gaat aan de andere kant natuurlijk ten koste van het aandeel van de overige zenders. Ondanks haar haar behoud van de nummer één positie, verloor Radio 538 0,8% van haar marktaandeel. Ook Q-music zag haar aandeel slinken, van 7,8 naar 7,3 procent.

Andere dalers waren Radio 1 (6,7 tegen 6,9 procent), Arrow Classic Rock (2,6 tegen 2,9 procent) en Radio 5 (2,3 tegen 2,5 procent). Radio Veronica wist daarentegen 0,3% te stijgen naar 5,6%, mede door het uitzenden van de Top 1000 Allertijden. Ten slotte 100%NL, de zender kondigde in december nog een wijziging in het format aan, maar in die periode groeide de zender wel van 1,1 naar 1,3 procent aandeel van de luistertijd van de Nederlanders.

Top 10 radiostations

Hieronder volgen de tien grootste radiostations in Nederland gemeten naar marktaandeel. Tussen de haakjes staat de positie van de radiozenders in de resultaten over de vorige meetperiode (oktober-november 2007). 

1. (1) Radio 538 / 10,8%
2. (3) Radio 2 / 10,7%
3. (2) Sky Radio / 10,2%
4. (5) Radio 3FM / 8,3%
5. (4) Q-music / 7,3%
6. (6) Radio 1 / 6,7%
7. (7) Radio Veronica / 5,6%
8. (8) Radio 10 Gold / 3,4%
9. (9) Arrow Classic Rock / 2,6%
10. (10) Radio 5 / 2,3%

Zie ook:
- Luistercijfers okt/nov: Radio 2 en Sky aan elkaar gewaagd
- Cijfers sept/okt: Radio 2 daalt hard, Sky Radio nieuwe nummer 2
- Cijfers aug/sept: Q, 3FM, ACR en 100% NL grote winnaars

Lees ook:Luistercijfers radio dec/jan: Radio 2 flikt het tóch
Lees ook:Luistercijfers november-december: Hoe kan het ook anders…
Lees ook:Luistercijfers radio december-januari: Radio 2 blijft 1
Lees ook:Luistercijfers radio jan/feb: Radio 2 nog steeds aan kop
Lees ook:Luistercijfers okt/nov: Radio 2 en Sky aan elkaar gewaagd

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Luistercijfers nov/dec 2007: Radio 2 niet aan Top

 1. riki

  Opvallend dat Radio 2 niet bovenaan staat. Ben benieuwd of ze in de volgende meeting wel nr 1 is, aangezien bij deze meeting maar de halve Top2000 in meegenomen (tot en met 28 december). Volgens mij is het ook het eerste jaar dat 3FM zo sterk weet te proviteren van de Serious Request, andere jaren was er nooit een stijging, volgens mij!

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  Zeker opmerkelijk, ook omdat er weer een record aantal stemmen uitgebracht waren op de Top 2000. Iedereen had eigenlijk wel verwacht dat Radio 2 wéér bovenaan zou staan. Niet dus (in deze meting).

  Vorig jaar wist 3FM idd niet te profiteren van de Serious Request. Toen verloor de zender in dezelfde periode 0,3% (ze kwamen uit op 7,9%). Dus nu het Serious Request-format enigszins uitgemolken lijkt, begint het te scoren. Die vijfde editie dit jaar komt er zeker wel, denk ik zo.

    /   Reply  / 
 3. Megaman

  Jorn,

  Als ik lees ‘In deze gegevens zit de voor de helft de belangrijke maand december, toen veel radiozenders allerlei eindejaarsacties en lijstjes uitzonden’, dan konkludeer ik hier uit, tot of tot en met 16 december. Vervolgens schrijft Riki ‘tot en met 28 december’. Dat maakt nog al een verschil. In het eerste geval zijn zowel de Serious 3FM actie als de Radio Top 2000 niet meegeteld. In het andere, 3FM volledig, Top 2000 voor een 1/3. Wat is het nu?

  En kun je de foto van je voorganger vervangen door die van jou, of ben je daarvoor te bescheiden?

  Komplimenten voor je berichtgeving over het mooiste medium: de radio

    /   Reply  / 
 4. Jorn

  @Megaman:

  De luistercijfers die Intomart iedere maand bekend maakt, die hebben telkens betrekking op een periode van twee maanden. In de berichtgeving hierboven gaat het om de periode november én december. De periode beslaat dus twee maanden, en de helft daarvan wordt bepaald door de maand december. En van die maand december zijn alle beschikbare gegevens meegenomen tot en met 28 december 2007.

  Er ontbreken dus nog drie dagen van december. In februari komt Intomart met de cijfers over december-januari en dan zit december er weer in, inclusief die drie dagen.

  Ik kan me de verwarring voorstellen hoor, nu ik het teruglees :)

  Enne… tnx voor de complimenten! Maar welke foto bedoel je? In de Colofon ( http://radioactive.blog.nl/.colofon ) heb ik wel een link opgenomen naar mijn Hyves, daar vind je genoeg foto’s van mij :)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>