Radio 2 met afstand grootste publieke stijger

De vijf publieke radiozenders zijn in een jaar met 3,5 procent gegroeid tot een gezamenlijk marktaandeel (of luistertijdaandeel) van 32,2 procent – volgens cijfers van Intomart GfK 0,1 procent meer dan het persbericht van de NPO meldt. Opvallend is de grote sprong die Radio 2 maakte van 11,0 procent marktaandeel in januari/februari 2006 naar 13,4 in dezelfde periode dit jaar. Naast de Top 2000 en de Gouden Standaard ook dankzij de rechter?

Het lijkt mij aannemelijk dat veel luisteraars van het uit de ether verdwenen RTL FM zijn blijven hangen bij Radio 2, ook na de Top 2000 als magneet. Verder zal de Gouden Standaard hebben meegeholpen, aangezien Radio 2 een wat ouder publiek heeft (echter niet zo oud als Radio 5). Het NPO-persbericht kijkt alleen een jaar terug, dus het lijkt mij interessant om de ontwikkeling eens over twéé jaar te bekijken.

Kunstmatig

Bij de publieke radiozenders vallen dan drie zaken op. Allereerst de dalende lijn bij Radio 1. Tussen januari/februari 2005 en 2006 daalde het aandeel van 8,4 naar 7,5. Dit jaar is het aandeel over genoemde periode blijven staan op 7,5. Is de daling kunstmatig gecompenseerd door de invoering van de Gouden Standaard, of slaat de in september ingevoerde nieuwe programmering langzaam aan? Ten tweede is de groei van Radio 2 extra verrassend, doordat het marktaandeel in januari/februari 2005 en '06 vrij constant was (11,1 en 11,0 procent).

De koers van 3FM lijkt een succes, want de publieke popzender is flink aan het doorstijgen: van 6,3 naar 7,3 naar 7,7. Dat heeft het station toch vooral op eigen kracht gedaan, want de invoering van de Gouden Standaard is vooral positief voor zenders die veel oudere luisteraars bereiken. Radio 1, 2, 3FM, 4 en 5 sámen bleven tussen januari/februari 2005 en '06 overigens constant: in beide periodes was hun totaalaandeel 28,7 procent.

Zie ook:
Flinke verschuivingen in marktaandelen radio

Lees ook:Flinke verschuivingen in marktaandelen radio
Lees ook:CLO-luisteronderzoek start met Gouden Standaard
Lees ook:Luistercijfers radio januari-februari 2009
Lees ook:Nieuwe CLO-standaard heeft mogelijk doelgroepeffect
Lees ook:Luistercijfers juli – augustus 2010: Radio 538 nog steeds aan kop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>