Vier commerciële radiozenders stappen naar rechter

Nieuws over de FM-frequenties in het NRC vandaag. Vier commerciële stations stappen naar de rechter om korting af te dwingen op hun jaarlijkse betaling voor de FM-frequenties. Het gaat om Radio 538, Skyradio, Q-music en Radio Veronica. Ze eisen dat het ministerie de jaarlijkse vergoeding fors verlaagt.

Bij de frequentieverdeling in 2011 betaalde Q-music 26,9 miljoen euro, Radio 538, 26,6 miljoen, Sky Radio 25,7 miljoen en Radio Veronica 20,4 miljoen. Deze bedragen zijn voor een periode van zes jaar. Nu zijn de frequenties te koop voor acht ton per jaar. En dat is heel wat minder dan de miljoenen die de stations nu per jaar moeten betalen. De radiostations BNR, Slam FM en 100%NL hoeven niets te betalen. Deze zenders hebben een verplicht format.

Verder schrijft het NRC over Radio 10. Voor de andere commerciële zenders is het een grote ergernis hoe die zender zijn frequentie bemachtigde. Halverwege 2013 werd het braakliggende kavel A7 (landelijke dekking, zonder beperkingen) verkocht. Radio 10 betaalt 828.819 euro voor vier jaar. “Het bedrijf achter de zender was de enige bieder op het kavel A7 (vrijgekomen na het einde van Arrow Classic Rock). De koper betaalde niet de geschatte opbrengst van 22 miljoen euro voor vier jaar, maar 830.000 euro. En zo betaalt Radio 10, dat dezelfde muziek programmeert als Radio Veronica, ruim 200.000 euro per jaar. Veronica betaalt zeventien keer zoveel.”

 De FM-frequenties zijn voor de radiozenders erg belangrijk, want de Nederlander luistert bijvoorbeeld nog niet massaal aan de digitale radio. Het NRC schrijft: “Wie alleen te horen is via de kabel en internet, mist ook veel luisteraars – en adverteerders. Dat bleek onder meer na de brand in de zendmasten in Lopik en Smilde. Q-Music, Sky Radio en andere zenders zagen hun luistercijfers en reclame- inkomsten destijds fors dalen.”

Daarbij is het allemaal erg duur. “De vergoedingen maken een gezonde exploitatie onmogelijk”, zegt Erik de Zwart. Over de FM-handel van het ministerie zegt hij: „Het is een lachertje hoe de verdeling is gegaan. Er is nu een heel kromme situatie ontstaan.” Daarbij komt dat Radio Veronica uitzendt op een geclausuleerd kavel: de inhoud van de zender moet aan bepaalde eisen voldoen, in dit geval moet de zender gouwe ouwen draaien, van vijf jaar of ouder. Dat geldt ook voor de ‘nieuwskavel’ van BNR Nieuwsradio en het ‘jazzpakket’ van Sublime FM. „Een extra handicap”, aldus De Zwart. „We kunnen niet vrij inspelen op de markt.”

Daarom wil Veronica af van die inhoudelijke beperkingen. Erik de Zwart zegt verder: „In Nederland zijn geen restricties bij de kranten, bij de tv, bij internet. Alleen bij radio. Het ministerie zegt dat het zich beijvert voor een gelijk speelveld, maar in plaats daarvan verstoort het de markt. Alleen maar om de publieke omroep te beschermen.”

Een uitspraak door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven in deze rechtszaak wordt begin volgend jaar verwacht.

Lees ook:Zenders Arrow uit de lucht, jingles aangepast
Lees ook:Deense Sky Radio-frequenties niet naar Talpa en SBS
Lees ook:“Van Bijsterveldt wil FunX’ frequenties afnemen”
Lees ook:PCM verkocht belang in Arrow-stations voor 1 euro
Lees ook:Alle zenders A7 inmiddels aan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>