Op bezoek bij… Kristel van Eijk: “Ochtendshow gaf een adrenaline boost” [Fotoverslag]

RadioActive gaat de komende tijd op bezoek bij een aantal avondshows op de Nederlandse radio. Een paar weken geleden kon je lezen over de avondshow van Silvan Stoet, Stoet in de Avond, op Radio Veronica. Deze week Kristel van Eijk met ‘The Late Night Show’ op Q-music!

Gezellige radio, veel muziek, gezongen jingles, interactie met luisteraars: dat is het programma Kristel van Eijk dat iedere werkdag tussen 21.00 en 00.00 te beluisteren is op Q-music.

Kristel van Eijk begon als actrice onder andere bij GTST, stroomde door naar Veronica TV, waar ze ging presenteren. Op de radio begon ze bij SLAM!FM waarna ze doorging naar 3FM (waar ze ook een tijdje Uruzgan.FM presenteerde) voor BNN. In 2010 kwam ze bij Q-music terecht waar ze sindsdien iedere werkdag haar eigen programma heeft. Lees hieronder het interview met de dj.

Je carrière begon niet bij de radio maar op televisie, hoe is die overstap naar radio gekomen?

Toen ik jonger was dacht ik: ‘o ik wil bij tv werken’. Dat is uiteindelijk gelukt. Ik ging rolletjes in series spelen en toen rolde ik uiteindelijk door naar presenteren voor tv. Ik was elke dag op tv en heb daar echt een bak aan ervaring opgedaan. Maar toen werd Veronica over gekocht door SBS en toen stond ik dus op straat samen met alle andere werknemers. Ik had net een huisje gehuurd en wilde niet meteen weg uit Hilversum, dus ik ben in de horeca gaan werken om mijn huur te betalen. Op een dag kwam daar Michiel Veenstra binnen. Hij zat bij Radio Veronica toen ik bij TV Veronica zat. Hij zei echt letterlijk tegen mij: ‘Wat doe jij hier?’ Waarop ik zei dat ik gewoon mijn huur moest betalen. Hij vond dat ik helemaal niet in de horeca hoorde en vroeg mij of ik wel eens aan radio had gedacht. In eerste instantie dacht ik dat radio de manier was om weer bij tv te komen. Michiel Veenstra belde Jente Kater, die zat toen bij SLAM!FM, hij zocht een producer voor in het weekend die de files kon lezen en misschien af en toe iets zeggen. Zo is het balletje uiteindelijk gaan rollen.

En toen kwam je bij SLAM!FM terecht…

Ja, de liefde voor radio is toen gekomen en als je het eenmaal te pakken hebt dan gaat het niet meer weg. Ik vind het zo tof!

Was je toen de enige vrouw op SLAM!FM?

Ja toen in het allerbegin wel. Na een paar maanden hebben Lex Harding en Ruud Hendriks de zender over gekocht. Die hebben mij toen gevraagd als sidekick voor de ochtendshow. Ook haalde ze  Tamara Brinkman binnen voor de avond waar ze een programma mocht presenteren. Uiteindelijk is zij daar mee gestopt en toen mocht ik op dat tijdslot.

Let vooral even op die foto op het linkerbeeldscherm, ingezonden door een luisteraar die een dag eerder in de uitzending was.

Zou je nu niet meer terug willen naar de tv?

Ik zou het erbij willen doen. Tv was toch mijn eerste liefde en je weet wat ze zeggen: oude liefde roest niet. Maar niet als mijn – hoe zeg je dat – hoofdbaan en dan radio vaarwel zeggen. Ik vind radio zo… dat wil ik niet meer missen!

Terug naar de radio: je begon in 2010 bij Q-music, daar heb je ook nog een tijdje de ochtendshow gedaan, mis je dit niet?

Avondshow en ochtendshow, dat zijn twee totaal verschillende dingen. De ochtendshow is natuurlijk te gek omdat je in de Eredivisie speelt. Er gebeurt elke dag wel wat, je bent heel druk in de studio en er gaat geen seconde voorbij dat je niets hoeft te doen. Dat geeft dus een soort adrenaline boost. Het was een hele leuke tijd. Nadeel is wel dat ik heel de dag een soort jetlag had. Ik kon bijvoorbeeld geen lange autoritten meer maken, want ik moest echt opletten dat ik niet in slaap zou vallen. Bij een avondshow heb je weer dat je iets meer contact met je luisteraar hebt en dat je wat relaxter aan kan doen met je luisteraar, de tijd kan nemen, je hebt geen jetlag gevoel meer en kan lekker uitslapen. Het grote nadeel is wel dat je altijd ’s avonds op pad bent en dat je vrienden tijdens avonduren niet kunt zien.  Zo heeft ieder tijdslot zijn voor- en nadelen.

Zou je niet naar een ander tijdslot willen?

Nou weet je wat het is.. van die avond wil ik gewoon een succes maken. Dat wil ik altijd, met alles wat ik doe. Maar ik weet ook dat dit iets is wat ik nog tien jaar blijf doen. Het is niet zo dat de droom, die ik een paar jaar geleden had om drive-time te doen, is verdwenen. Die blijft wel overeind. Maar de afgelopen jaren heb ik wel geleerd dat het goed en perfect moet zijn. Alles moet kloppen. Dat je onderbuik gevoel je zegt ‘dit is het’.

Heb je nog bepaalde doelen met radio?

Ik zou uiteindelijk niet meer weg te denken willen zijn uit het radiolandschap van Nederland. Dus ik zou graag ooit weer overdag willen, maar het is maar net dat puzzelstukje wat moet passen. Wanneer dat is, en waar en hoe, dat zal de tijd leren.

Je hebt wel twee radioprijzen gewonnen. Hoe is dat voor jou?

Ja die radioprijzen echt écht te gek. Omdat ze allebei door de luisteraar zijn uitgedeeld en niet door een vakjury. Dus dat betekent echt waardering van de luisteraar. Ik heb in beide gevallen ook niet echt opgeroepen van ‘stem op mij!’ Dat gebeurt tegenwoordig natuurlijk wel veel als het op prijzen aan komt en dat vind ik niet zo sjiek.  En ik moet zeggen die laatste prijs, de Zilveren Ster Radiovrouw, die kwam op het goede moment. Dat vond ik echt heel fijn, die waardering.

Uitreiking van de Zilveren Radioster Vrouw 2012.

Wat vind je op dit moment van het radiolandschap?

Nu ik al een paar jaar niet meer bij de puppies hoor, ik draai al een paar jaar mee, merk je wel dat het radiolandschap ontzettend in beweging is. Neem bijvoorbeeld al de ontwikkelingen op social-media. Er komen langzamerhand ook meer vrouwen bij.

Is dat wat je wilt, meer vrouwen op de radio?

Nee dat is niet wat ik persé wil uitdragen. Je moet niet iemand op de radio zetten omdat ze tieten heeft. Je moet iemand op de radio zetten die goed radio kan maken. Dan maakt het niet uit of je man of vrouw bent. En dat vind ik echt het allerbelangrijkste. Van die programmadirecteuren die alleen mar vrouwen neerzetten omdat het vrouwen zijn vind ik echt bullshit. Ik heb zoiets van als je echt goed bent dan val je vanzelf op. De programmadirecteur mag zelf zijn keuze maken van wat hij wel of niet op zender wil hebben. Je moet gewoon doen waar je goed in bent en dan kom je vanzelf met je schouders boven de rest uit.

Kristel blijven volgen? Dat kan op haar twitter, of luister gewoon iedere avond tussen 21.00 en 00.00 naar ‘The Late Night Show’ op Q-music.

[Foto’s en tekst mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. © RadioActive.blog]

Lees ook:Op bezoek bij.. Jeroen Kijk in de Vegte: “Knutselen is voor mij radio maken”
Lees ook:Rob Stenders maakt pizza bij Rudolph’s Bakery
Lees ook:Niek van der Bruggen weer met volle kracht op 538
Lees ook:[Interview] Hans Schiffers: Radio moet in je lijf zitten
Lees ook:Zingen als de beste sterren met U-tune

1 Reacties // Reageer

One thought on “Op bezoek bij… Kristel van Eijk: “Ochtendshow gaf een adrenaline boost” [Fotoverslag]

  1. Drive in show

    Mooi interview met een echte vakvrouw!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>