Commerciële radiostations gaan dit jaar nog digitaal

Vooruitgang bij de commerciële radiozenders: 538, Q-music, Sky Radio, SLAM!FM, Radio Veronica, 100% NL, Sublime FM en BNR Nieuwsradio hebben gisteren een overeenkomst getekend met Broadcast Partners om per 1 september 2013 volledig digitaal te gaan uitzenden in Nederland.

Naast ontvangst op FM starten de zenders gezamenlijk met de digitalisering van de ether. Hierdoor kun je vanaf september naast je favoriete zenders ook nieuwe zenders gaan ontvangen wanneer je in het bezit bent van een DAB+ ontvanger.

Jan-Willem Brüggenwirth, voorzitter Vereniging van Commerciële Radio: “Digitalisering doet wereldwijd zijn intrede en het is een logische stap ook de ontvangst van radiostations in de ether te digitaliseren. De commerciële landelijke radiostations gaan nauw samenwerken met de publieke radiozenders. Voor luisteraars straks meer keuze en gemak”.

DAB+ als opvolger van FM-radio heeft voordelen voor de luisteraar. Digitale radio geeft namelijk een hogere kwaliteit dan de gebruikelijke FM-radio. Daarnaast kan je radio, als je toestel dit toestaat, pauzeren. Ook zal het aanbod in de ether toenemen.

Om van deze voordelen te genieten heb je wel andere ontvangers nodig. Enkele fabrikanten spelen hier al op in. Zo opende Tom DeVesto, oprichter van Tivoli Audio, een hoofdkantoor in Utrecht voor de distributie van DAB+ radio’s in Europa. Meer informatie over deze ontvangers komt later dit jaar van de radiozenders.

Bron: RAB, Radio Advies Bureau

Lees ook:Ach, dan koop je toch gewoon een nieuwe radio
Lees ook:Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd
Lees ook:Bedragen verlenging licenties commerciele radio bekend
Lees ook:‘Overheid wil FM-frequenties in 2009 nieuw verdelen’
Lees ook:Vanaf 2008 HD radio in elke Ford

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>