Bedragen verlenging licenties commerciele radio bekend

Om digitalisering van de Nederlandse etherradio mogelijk te maken worden de commerciële vergunningen voor zowel de FM als de AM na 2011 verlengd tot 2017. Deze verlenging vertegenwoordigt een bepaalde marktwaarde. Om deze waarde in kaart te brengen is nader onderzoek verricht dat dinsdag door minister van der Hoeven van Economische Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd. De commerciele zenders moeten elk ruim 30 miljoen tafel betalen.

In opdracht van Economische Zaken is door SEO Economische Onderzoek, TNO en het Instituut voor Informatierecht (IVIR) in kaart gebracht wat de marktwaarde voor een fictieve nieuwe toetreder is voor het met zes jaar verlengen van de verschillende vergunningen.

Uit het onderzoek blijkt dat de waarde van de vergunningen van radiostations als Sky-radio (36,5 mln), Radio 538 (37,5 mln) Veronica (31,1 mln) en Q-music (37,7 mln) rond de 30 mln euro waard zijn. Voor geclausuleerde vergunningen zoals die van BNR (nieuws), SLAMFM (recente bijzondere muziek), 100%NL (Nederlandstalig) en niet-landelijke stations is de marktwaarde veelal gering tot nul. Dit laatste is een gevolg van de veelal beperkte advertentieopbrengsten.

Digitale radio

Aan het verlengen van de vergunningen is de voorwaarde verbonden dat naast de normale analoge radio per 1 september 2015 in ten minste 80 procent van Nederland digitale radio is te ontvangen (via de zgn TDAB-standaard). Op deze manier moet geleidelijke digitalisering van etherradio in Nederland vorm krijgen.

Digitale radio biedt volgens de overheid ruimte voor meer radioprogramma’s en nieuwe innovaties. Voor de consument betekent digitalisering van de radio op termijn een groter aanbod, betere geluidskwaliteit (geen storing), nieuwe diensten/toepassingen en meer keuzevrijheid en luistergemak. Wanneer digitale radio echt voldoende bereik heeft onder luisteraars kan zo mogelijk op termijn voorzichtig begonnen worden met vervangen van analoge etherradio door digitale radio.

Nieuwe toetreders

Het waardebepalingonderzoek is input voor de zogenaamde verlengingsregeling die nu wordt opgesteld en waar de bestaande zenders gebruik van kunnen maken. Deze regeling zal eerst nog worden geconsulteerd. De aan de staat teruggevallen landelijke FM-vergunningen A7 en A8 (voormalige Arrrow radiofrequenties) worden opnieuw verdeeld onder dit nieuwe beleid en komen beschikbaar voor nieuwe toetreders.

Waarde

De waardebepaling van de licenties van de commerciele zenders is ergens op gebaseerd, maar waar precies op? Dat staat uitgeled in het pdf-bestand dat op de site van de Rijksoverheid te lezen is.

ZIE OOK:
-
Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd

Lees ook:Licenties FM-frequenties met zes jaar verlengd
Lees ook:EZ wil dit jaar veiling digitale radiofrequenties
Lees ook:Verhagen wil vergunningen commerciële omroepen verlengen
Lees ook:Ach, dan koop je toch gewoon een nieuwe radio
Lees ook:Kritiek op groter bereik voor FunX

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>