Quatorze Juillet gaat Classic FM op z’n Frans

Nederlanders die wel eens in de maand juli naar Frankrijk op vakantie zijn geweest, hebben vast wel eens Quartorze Juillet meegemaakt. Deze nationale feestdag ter viering van de bestorming van de Bastille-gevangenis in 1789, wordt gevierd jaarlijks groots gevierd op 14 juli. De Nederlandse radiozender Classic FM viert het feestje met de Fransen mee. Voor één dag heet de klassieke zender Classique FM.

De bestorming van de Bastille in 1789 luidde het begin van de Franse revolutie in. Op de dag dat de Fransen die dag herdenken, is het ook een Franse Dag op Classic FM. De zender laat een breed scala aan Franse muziek horen; van meesterwerken van componisten als Bizet, Debussy, Saint-Saens en Satie tot chansons van Edith Piaf, Charles Aznavour en Jacques Brel.

Stemmen

Luisteraars kunnen zelf bepalen welke muziek er tijdens de 'Franse Dag' op Classique FM te horen zal zijn. Tot en met 13 juli kan er via de website gestemd worden. Er kan gekozen worden uit populaire Franse klassieke werken als de opera 'Carmen' van Bizet of de 'Boléro' van Ravel. Maar ook chansons als 'Non, Je Ne Regrette Rien' (Edith Piaf), 'Ne Me Quitte Pas' (Jacques Brel) of 'La Mamma' van Charles Aznavour komen in aanmerking.

Top 10

Op basis van de stemmen van Classic FM-luisteraars wordt er een 'Top 10 van beste Franse klassieke muziek' samengesteld én een 'Top 10 van beste Franse chansons'. Beide lijstjes worden op 14 juli verspreid over de dag, tussen de andere Franse werken, uitgezonden op (het voor één dag genaamde) Classique FM.

De 'Franse dag’ op Classic FM op 14 juli 2008, duurt van 08:00 tot 24:00 uur.

Zie ook:
- Classic FM slaat aan het podcasten

Lees ook:Classic FM viert quatorze juillet met Franse dag
Lees ook:Stemmen voor de Radio 1 Tour Top 100
Lees ook:Nathalie van Gilbert Bécaud bovenaan Radio 1 Tour Top 100
Lees ook:Classic FM slaat aan het podcasten
Lees ook:Classic FM goes Pop

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Quatorze Juillet gaat Classic FM op z’n Frans

 1. MBC

  Mon copain Jorn, ton Français n’est pas parfait. J’ai trouvé une petite faute dans ton article. On écrit “Quatorze Juillet” sans “r” devant le “t”.

  Bisous!

    /   Reply  / 
 2. Jorn

  Merci bien pour ta correction MBC! Salut!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>